Niektóre są bardzo znane i od dawna występują w naszym menu, o innych pewnie gdzieś kiedyś słyszeliśmy, ale wciąż nie udało nam się włączyć ich do swojej diety. Przeczytaj dlaczego warto się jednak nimi zainteresować. Niżej wymienione produkty odznaczają się wybitnie wysoką wartością odżywczą i co ważne – są ogólnodostępne! Także w Polsce. Odchodzimy od cytrusów i alg, oto 10 super zdrowych polskich produktów:
1. PŁATKI OWSIANE
Byle nie błyskawiczne lub w postaci słodkiego musli. Najzwyklejsze płatki owsiane stanowią bogactwo białka, w tym niemal wszystkich aminokwasów oraz zawierają wiele minerałów i witamin! To prawdziwa skarbnica wartości odżywczych. Ziarno owsa jest doskonałym pomysłem na śniadanie! To idealny pokarm dla mózgu (potężna porcja witaminy B6 świetnie poprawia pamięć i koncentrację), stanowi rewelacyjny posiłek dla zestresowanych (witamina B1 i kwas pantotenowy zregenerują organizm np. po ciężkim egzaminie lub intensywnym wysiłku fizycznym), ponad to owies zawiera substancje działające antydepresyjnie oraz nienasycone kwasy tłuszczowe wzmacniające włosy i paznokcie. To źródło antyoksydantów, dobroczynnego błonnika oraz magnezu, selenu, żelaza i witamin potrzebnych do funkcjonowania organizmu na najwyższych obrotach.
2. KIEŁKI
To bomba witamin, minerałów, białka oraz kwasów tłuszczowych i antyoksydantów. Kiełki są bogate w najprzeróżniejsze składniki, a ich ilość zależy od tego z jakiej rośliny pochodzą. Na przykład kiełki lucerny zawierają ogromne ilości witaminy C, zaledwie pół szklanki tych kiełków dostarcza jej tyle co 6 szklanek soku pomarańczowego. Ponad to kiełki dostarczają nam witamin D, E, K, PP oraz całą gamę składników mineralnych: żelaza, fosforu, wapnia, magnezu, potasu, cynku, jodu, manganu, miedzi, litu, selenu. Dzięki zawartości beta-karotenu wpływają kojąco na skórę, białko oraz kwasy tłuszczowe omega-3 wpływają regenerująco na całe ciało, bogactwo błonnika wspomaga metabolizm. Jakby tego było mało kiełki są niskokaloryczne oraz lekkostrawne.
3. KAPUSTA KISZONA
Tania, dostępna cały rok, niskokaloryczna i bardzo zdrowa! Kapusta kiszona zawiera spore ilości witaminy B12, która bierze udział w powstawaniu krwi, wzmacnia organizm, poprawia nastrój i zwiększa odporność na stres. Dodatkowo w kapuście znajdziemy witaminę B6, PP oraz porządną porcję witaminy C, do tego dochodzi potas, żelazo, magnez i cynk. Ale to nie wszystko, najważniejsze w kiszonej kapuście są bakterie kwasu mlekowego, które przywracając równowagę kwasowo-zasadową i wpływają kojąco na florę bakteryjną jelit, mają także właściwości usuwania toksycznych produktów przemiany materii. Sok z kiszonej kapusty, to świetne lekarstwo na przeziębienia, podwyższony poziom cholesterolu, anemię oraz … kaca.
4. ŻURAWINA
Flawonoidy, antocyjany, proantocyjany, taniny, kwas cytrynowy, chinowy, jabłkowy i benzoesowy oraz cała gama witamin: C, A, B1,B2. To tylko niektóre z cudownych składników tych cierpkich owoców. Bogaty skład owoców żurawiny powoduje, że znajduje ona szerokie zastosowanie w medycynie. Taniny powstrzymują działanie bakterii Helicobacter pyroli będącej jedną z przyczyn choroby wrzodowej żołądka. Flawonoidy nie dość, że chronią przed zakażeniem bakterią Escherischia coli odpowiedzialną m.in. za zakażenia dróg moczowych, działają profilaktycznie w przypadku chorób prostaty oraz obniżają stężenie cholesterolu we krwi. Dodatkowo, regularne spożywanie żurawiny zmniejsza zdolność osadzania się szkodliwych bakterii w jamie ustnej, obniżając zapadalność na choroby jamy ustnej i przyzębia. Ważne jednak, aby przetwory żurawinowe były bez dodatku cukru lub z bardzo mały jego udziałem.
5. ŚLEDŹ
Ryby, szczególnie tłuste jak śledź są cennym źródłem wysokowartościowego białka przy jednoczesnej niskiej zawartości tłuszczu i cholesterolu – w porównaniu do mięsa. Te korzystne proporcje powodują, że ryby powinny znaleźć się w naszym menu przynajmniej dwa razy w tygodniu zamiast tradycyjnego kotleta! Niezwykle cenne kwasy tłuszczowe omega-3 obecne w tłuszczu rybim są niezbędne w walce z podwyższonym cholesterolem oraz triglicerydami, niwelują stany zapalne (np. w reumatoidalnym zapaleniu stawów) oraz działają profilaktycznie w kierunku chorób nowotworowych. Badania donoszą, że kwasy omega-3 łagodzą także objawy takich chorób jak astma, łuszczyca, choroby wątroby czy wrzodziejące zapalenie jelita grubego.
6. KASZA JAGLANA
Kasze to jeden z najstarszych elementów naszej diety. Dziś niestety zapomniane i zastąpione kluskami, makaronem czy ziemniakami … a szkoda! Kasza jaglana jest lekkostrawna, sycąca, rozgrzewająca i niezwykle bogata w minerały i witaminy – porównując z pszenicą, jęczmieniem czy żytem. Jest doskonałym pokarmem dla rekonwalescentów, uczących się i zestresowanych, ze względu na bogactwo lecytyny. Zawiera sporo witamin z grupy B (B1, B2), magnez, fosfor, krzem oraz antyoksydanty. Co ważne, kasza jaglana nie zawiera glutenu, jest więc świetnym produktem dla osób na diecie bezglutenowej.
7. DYNIA
To warzywo o unikalnej wartości żywieniowej, pomarańczowy miąższ ma niską wartość kaloryczną i bardzo dużą wartość odżywczą. Dynia jest prawdziwą skarbnicą karotenu (im intensywniejszy jest kolor miąższu, tym go więcej), zawiera także pewne ilości witaminy C i witamin z grupy B, jak również wapń, magnez, żelazo i fosfor. Dodatkowym atutem dyni jest to, że można ją przygotować zarówno w wersji wytrawnej jak i na słodko, jest lekko strawna i nie wywołuje alergii nawet u małych dzieci. Co ważne, z dyni nic się nie zmarnuje, bowiem jej pestki są również niezwykle cenne – zawierają cynk, siarkę oraz miedź. A niektóre gatunki tego warzywa można jeść także ze skórką!
8. FASOLA
Kojarzona z daniami ciężkostrawnymi i kalorycznymi często jest pomijana, np. w dietach odchudzających. Umiejętnie przygotowana z powodzeniem może znaleźć się w menu niskokalorycznym i urozmaicić posiłki. Posiada silne właściwości alkalizujące (neutralizuje nadmiar kwasów w organizmie), pobudza pracę wątroby, działa korzystnie na nerki, zapobiega osteoporozie, wzmacnia serce i obniża poziom cholesterolu. Lecytyna zawarta w ziarnach fasoli wzmacnia układ nerwowy i mózg poprawiając koncentrację. Fasola zawiera duże ilości białka oraz wiele minerałów: fosfor, magnez, żelazo, wapń, cynk i witaminy A, B, PP.
9. GORZKA CZEKOLADA
Potas, magnez, wapń, żelazo, miedź, cynk, mangan, selen, wysoka zawartość polifenoli (silnych antyoksydantów) … Nic tylko delektować się smakiem! Gorzka czekolada jest faktycznie doskonałą przekąską pod warunkiem jednak, że skusimy się na dwie góra trzy kosteczki oraz że sięgniemy po czekoladę z wysoką zawartością kakao (od 60% zawartości kakao wzwyż). Dodatkowym atutem czekolady jest naturalna zawartość fenyloetyloaminy – związku, który powoduje błogość, gdyż pobudza wydzielanie hormonów szczęścia – serotoniny i endorfin. Naukowcy dowiedli, że wystarczą zaledwie dwie (sic!) kostki czekolady gorzkiej (o zawartości kakao min. 70%) dziennie.
10. JABŁKA
Najlepsze jesienią, ale na szczęście dostępne cały rok! Oczyszczają krew, pobudzają pracę jelit, działają moczopędnie, zapobiegają kamicy oraz chorobie reumatycznej, obniżają stężenie cholesterolu oraz pobudzają pracę wątroby. Dojrzały owoc jabłoni zawiera niezbędne dla organizmu witaminy: B1, B2, B6, C i E oraz dostarcza wielu cennych składników mineralnych: żelazo odgrywa rolę w rozprowadzaniu tlenu w organizmie; magnez, siarka i wapń korzystnie wpływają między innymi na włosy i paznokcie. Zawarty w jabłkach potas usprawnia natomiast pracę mięśnia sercowego, układu nerwowego i kostnego. I ostatnie, ale wcale nie najmniej ważne: orzeźwiają, gaszą pragnienie i są doskonałe w smaku.
Lista zdrowych i wybitnie zdrowych produktów jest oczywiście znacznie dłuższa – można tu śmiało dopisać olej rzepakowy, czosnek, pomidory czy miód. Jednak wtedy nie pozostałoby mi nic innego jak napisać książkę a nie jedynie artykuł ;)
Justyna Marszałkowska-Jakubik – www.e-prolinea.pl
zobacz również:
-
Śledzie inaczej na karnawałowe party
-
Czy jogurty podnoszą odporność?
-
Soki i koktajle oczyszczające krew i organizm
-
Fakty i mity na temat kawy
-
Niezwykła dieta Hunzów