10 sałatek na poprawę odporności | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

10 sałatek na poprawę odporności

2 grudnia 2020, dodał: pinkmause
Artykuł zewnętrzny

Prawidłowe odżywianie się znacząco wpływa na działanie układu odpornościowego. Wchłanianie wszystkich składników odżywczych niezbędnych do jego prawidłowego funkcjonowania odbywa się w jelitach, dlatego szczególne znaczenie ma nie tylko sam pokarm, ale także odpowiednie nawyki żywieniowe. Zdrowe odżywianie to podstawa, więcej informacji znajdziecie na blogu: https://mojlifestyle.blog/zdrowe-nawyki-zywieniowe/.

 

sałatka z pomidorem i papryką

Dla podniesienia naturalnej odporności, dzienna racja pokarmowa powinna zawierać duże ilości witamin i składników mineralnych, w tym przeciwutleniaczy, oraz naturalnych substancji ochronnych występujących w roślinach tzw. bioflawonidów. Szczególnie ważne jest włączenie do diety warzyw i owoców, które zawierają witaminę C i ß-karoten. Do warzyw i owoców stanowiących szczególnie dobre źródło witaminy C zalicza się: brukselkę, chrzan, jarmuż, paprykę czerwoną i zieloną, natkę pietruszki, szpinak, kalafiora i kalarepę oraz porzeczki czarne, truskawki, poziomki, kiwi, cytrynę, grejpfrut i pomarańczę. Natomiast z uwagi na ß-karoten, warto do diety włączyć: marchewkę, natkę pietruszki, jarmuż, szpinak, szczaw, szczypior, paprykę czerwoną, boćwinę oraz takie owoce, jak: morele, melony, brzoskwinie i śliwki. W diecie na poprawę odporności nie powinno też zabraknąć warzyw cebulowych, jako źródła siarczków organicznych, do których zalicza się: cebulę, czosnek, por i szczypiorek. Ważną rolę w budowaniu odporności spełnia również cynk, dlatego do diety warto włączyć ostrygi, wołowinę i inne czerwone mięsa oraz nasiona roślin strączkowych, orzechy, szpinak, szparagi oraz produkty pełnoziarniste.

Bardzo istotną rolę w diecie na poprawę odporności spełniają też kiszonki oraz fermentowane produkty mleczne. Niezwykle istotna z punktu widzenia efektywności systemu immunologicznego jest witamina D3 i witamina E, którą możemy pozyskać z oliwy z oliwek, orzechów, awokado, czy pełnoziarnistych produktów zbożowych, podobnie niezbędne dla organizmu są kwasy tłuszczowe występujące w olejach roślinnych oraz olejach rybnych. Ważną rolę w kształtowaniu odporności organizmu odgrywają także nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, występujące głównie w tłustych rybach morskich warto zatem  w jadłospisie uwzględnić: sardynki, łososia, makrele, śledzie i tuńczyka oraz olej lniany i rzepakowy. Właściwości antybakteryjne ma również miód. Godny polecenia jest miód: lipowy, gryczany i rzepakowy, ale najlepszy jest miód spadziowy.

 

warzywa

Sałatka z brukselką

Składniki:
– 100 g kaszy kuskus
– 10 małych brukselek
– 1 mała czerwona cebula
– pół małej papryczki chilli
– 3 łyżki siekanej natki pietruszki
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– 1 łyżka gęstego jogurtu naturalnego
– sól
– pieprz

Przygotowanie:
Kaszę ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Brukselkę, paprykę, cebulę dokładnie umyć i osuszyć. Chilli drobno posiekać, cebulę [pokroić w krążki. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, podsmażyć brukselkę z chilli do złocistego koloru, następnie dodać ugotowaną kaszę, doprawić solą i pieprzem do smaku. Całość przełożyć do miseczki, dodać czerwoną cebulę, posypać natką pietruszki, a na wierzch wlać jogurt naturalny.

 

sałatka z brukselką

Sałatka ze szpinakiem i pomarańczami

Składniki:
– 2 garści ulubionej mieszanki sałat
– 2 garści szpinaku baby, umytego i osuszonego
– 1/2 czerwonej cebuli, pokrojonej w cienkie plasterki
– 1 duża pomarańcza, obrana i podzielona na cząstki
– 2 łyżki orzeszków piniowych, uprażonych na suchej patelni
Dressing:
– 2 łyżki soku pomarańczowego
– 2 łyżki octu z białego wina
– 4 łyżki oliwy z oliwek
– 2 łyżeczki miodu
– 1 łyżka posiekanej natki pietruszki lub kolendry
– 2 łyżeczki musztardy
– sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
W dużej misce wymieszać sałatę, szpinak, cebulę, pomarańcze i orzeszki. W małej miseczce lub słoiczku dokładnie wymieszać składniki dressingu, tak by powstała jednolita emulsja. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Polać dressingiem sałatkę i podawać.

 

 Sałatka ze szpinakiem i pomarańczami

Sałatka ze szpinakiem i borówkami

Składniki:
– 4 szklanki szpinaku
– 1 małe jabłko, cienko pokrojone
– 1/2 szklanki jagód
– 3 do 4 łyżek połówek orzecha włoskiego
– 1/2 szklanki czerwonej kapusty
– 4 łyżeczki aromatyzowanego octu balsamicznego lub ulubionego winegret
– sól i pieprz do smaku
– 3 do 4 łyżek pokruszonego sera feta lub sera pleśniowego

Przygotowanie:
Wszystkie składniki sałatki przełożyć do dużej miski i wymieszać z octem balsamicznym. Doprawić solą i pieprzem.

 

Sałatka ze szpinakiem i borówkami

Sałatka ze szpinakiem i łososiem

Składniki:
– ½ szklanki suszonej soczewicy czarnej
– 1/2 kg łososia ze skórą
– 1 łyżeczka soli
– 1 łyżeczka mielonego pieprzu
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– 1 łyżeczka nasion kminku
– 1 łyżeczka mielonego świeżego czosnku
– 2 łyżki octu z czerwonego wina
– 5 łyżeczek musztardy Dijon
– 1 łyżka miodu
– 8 filiżanek szpinaku (jedna torebka)
– 1 szklanka natki pietruszki
– ½ filiżanki suszonej żurawiny
– ½ szklanki cienko pokrojonej szalotki
– pokruszony kozi ser

Przygotowanie:
Opłukać soczewicę w sitku o drobnych oczkach, a następnie ugotować zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Wymieszać 1 łyżeczkę soli i pieprzu. Wsypać połowę mieszanki soli i pieprzu na dno dużej patelni, ułożyć łososia skórą do dołu na patelni i posypać pozostałą solą i pieprzem. Smażyć łososia 6-7 min. Odwrócić. Przełożyć na talerz i ostudzić. Usunąć skórę i pokroić na kawałki. Wymieszać olej i nasiona kminku na małej patelni i podsmażyć 4-5 min. Zdjąć z ognia, dodać czosnek i smażyć, ciągle mieszając, przez 30 sek. Przełożyć olej do miski i wymieszać z octem, musztardą i miodem, doprawić solą i pieprzem. W drugiej misce wymieszać szpinak, pietruszkę, żurawinę, szalotkę, dodać soczewicę, łososia i kozi ser, skropić sosem.

 

Sałatka ze szpinakiem i łososiem

Sałatka z tuńczykiem

Składniki:
– tuńczyk w oliwie lub sosie własnym
– 1 łyżka świeżo posiekanej bazylii
– 1/2 łodygi selera naciowego
– 1 drobno posiekana cebula lub szczypiorek
– 2 łyżki soku z cytryny, do smaku
– oliwa z oliwek, do smaku
– sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
Wrzucić tuńczyka do małej miski. Użyć widelca, aby rozdrobnić tuńczyka na bardzo małe kawałki. Dodać bazylię, seler, cebulę i sok z cytryny. Wymieszać wszystkie składniki. Dodać oliwę z oliwek, doprawić solą i pieprzem do smaku.

 

Sałatka z tuńczykiem

Sałatka z tuńczykiem i papryką

Składniki:
– 100 g ryżu parabolicznego
– 1 cebula czerwona
– 1 papryka świeża czerwona
– 3 łyżki kukurydzy konserwowej
– 1 puszka tuńczyka w kawałkach sosie własnym (130 g)
– sos czosnkowy na jogurcie naturalnym
– pieprz, koperek zielony i oliwki do smaku

Przygotowanie:
Ryż ugotować do miękkości w osolonej wodzie, odcedzić i wystudzić. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę i cebulę, kukurydzę, oliwki i cząstki tuńczyka. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Polać sosem czosnkowym wymieszanym z koperkiem i wymieszać.

 

Sałatka z tuńczykiem i papryką

Sałatka śledziowa

Składniki:
– 2 cykorie
– 6 pomidorów suszonych
– 1 pomarańcza
– 25 dkg śledzi matias w oleju rzepakowym
– 1 gruszka
– 1 cebula czerwona
– sól, pieprz czerwony, pieprz czarny
– 1 łyżka jogurtu greckiego
– 1 łyżka soku z cytryny
– natka pietruszki

Przygotowanie:
Cykorię umyć, odciąć końce i oderwać łódeczki. Pomarańcze pokroić, przełożyć do miski, dodać pokrojone pomidory i śledzie. Gruszkę obrać, pokroić w kostkę i skropić sokiem z cytryny. Dodać do śledzi. Cebulę obrać i pokroić, też dodać z jogurtem greckim do śledzi. Doprawić solą, pieprzem czarnym i czerwonym, oraz natką pietruszki. Sałatkę przełożyć do łódek z cykorii. Posypać natką i pieprzem.

 

Sałatka śledziowa

Sałatka z kalafiora

Składniki:
– średniej wielkości kalafior (około 700 g)
– 4 ogórki kiszone
– 3 jajka
– 2 pomidory
– garść oliwek zielonych (50 g)
– 1/2 czerwonej papryki
– niewielki pęczek koperku i szczypiorku
– 1 łyżka ketchupu
– 2 czubate łyżki jogurtu naturalnego lub majonezu
– sól, pieprz

Przygotowanie:
Kalafiora podzielić na drobne różyczki, odciąć twarde łodygi i ugotować w osolonej wodzie al dente. Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać i pokroić w dużą kostkę. Oliwki przekroić na pół, pomidory i paprykę pokroić w kostkę. Szczypior i koper drobno posiekać. Majonez/jogurt wymieszać z ketchupem i przyprawami. Wszystkie składniki przełożyć do jednej miski i wymieszać.

 

Sałatka z kalafiora

Sałatka z kiszonych ogórków z chrzanem

Składniki:
– 2 jabłka
– 4 kiszone ogórki
– 1 cebula
– 2 łyżki tartego chrzanu
– 2 jajka na twardo
– ocet, olej
– natka pietruszki
– sól

Przygotowanie:
Jabłka, cebulę, jajka i ogórki pokroić w kostkę, wymieszać w salaterce. Dodać chrzan i olej, przyprawić, solą i pieprzem. Po wierzchu posypać posiekaną natką.

 

Sałatka z kiszonych ogórków z chrzanem

Sałatka z kiszonej kapusty

Składniki:
– 500 g kiszonej kapusty
– 2 winne jabłka
– 1 cebula czerwona
– 1 marchew
– garść posiekanej natki pietruszki
– garść posiekanego koperku
– 50 ml oleju rzepakowego
– cukier, sól i grubo mielony pieprz

Przygotowanie:
Dobrą jakościowo kiszoną kapustę odcisnąć z nadmiaru soku. Następnie kapustę posiekać ostrym nożem i przełożyć do głębokiej misy sałatkowej. Jabłka i marchew obrać ze skórki u zetrzeć na drobnej tarce. Cebulę poszatkować w bardzo drobną kostkę. Dodać je do kiszonej kapusty. Wsypać posiekaną zieleninę.
Wlać niewielką ilość oleju rzepakowego, dodać przyprawy i wymieszać. Można też dodać 1 łyżkę jogurtu naturalnego.

 

Sałatka z kiszonej kapusty

zobacz również:

Najlepsze sałatki z tortellini – różne przepisy!

Sałatki w słoikach na drugie śniadanie

Różne dania z majonezem: sałatki, dipy, ciasta i przekąski!

Lekkie sałatki polecane przez dietetyka

 

 

 



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Tabletka "po" od 15 roku życia
Dla mnie seks 15 latki jest czymś niepojętym, przeraża mnie to! ale teraz...
Błędy w komunikacji - 12 zdań, któr…
Będąc w związku trzeba wręcz należy rozmawiać. Nie tylko o problemach, bo te bardzo...
Podwyżka renty socjalnej
Uważam, że skutki podniesienia renty socjalnej będą korzystne społecznie. Grupa osób najbardziej w...
Złomowanie auta
Też tak myślę, że dzisiaj każdy patrzy gdzie kupić coś taniej tym bardziej...