Wołowina duszona

24 października 2014, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 15 minut
Czas gotowania: 120 minut

Składniki:
– 1 łyżka oleju słonecznikowego,
– 600 g pokrojonej w grube plastry wołowiny,
– 1 średnia posiekana cebula,
– 2 ząbki obranego i posiekanego czosnku,
– 100 g pokrojonego wędzonego boczku,
– 20 g mąki,
– 150 ml dobrego czerwonego wina,
– 400 ml wody,
– Bulionetka do duszonych mięs Knorr,
– gałązka świeżego rozmarynu,
– czarny pieprz,
– łyżka koncentratu pomidorowego,
– 100 g pokrojonych pieczarek,
– 1 łyżka sosu Worcestershire.

Wołowina duszona

Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 160°C. Przygotuj dużą patelnię, rozgrzej na niej olej i obsmaż na nim mięso do czasu, kiedy nabierze złotego koloru. Wołowinę zsuń na jedną stronę patelni. Na drugą stronę wsyp czosnek, boczek i cebulę. Wszystko to smaż przez minutę. Następnie dodaj mąkę i wymieszaj. Wlej wino, wodę, Bulionetkę do duszonych mięs Knorr i koncentrat pomidorowy. Wszystko dokładnie wymieszaj i doprowadź do wrzenia. Wołowinę zsuń z powrotem i wymieszaj z resztą składników. Do dania dodaj pieczarki, rozmaryn i sos Worcestershire. Przygotuj naczynie żaroodporne, przełóż do niego danie, przykryj i wstaw do piekarnika na 2 godziny (co jakiś czas sprawdzaj miękkość mięsa).
Danie możesz również przygotować przy pomocy urządzenia typu „slow cooker” (tzw. wolnowaru). Kiedy na patelni wymieszasz wszystkie składniki, przełóż potrawę do wolnowaru i gotuj przez godzinę na maksymalnej mocy. Następnie zredukuj ją do minimum i gotuj jeszcze 5-6 godzin (w pozycji auto 6-7 godzin).



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz