Sposoby na grzyby – marynowanie
5 września 2014, autor: Emilia

  • Facebook
  • Google Plus
  • NK
  • Wykop
  • Twitter
  • Blogger
  • Print

grz

Marynaty powinny przenosić aromaty, nadając w ten sposób żywności bardzo szczególny smak. Aby to się udało, marynata musi być zawsze bardzo mocno przyprawiona. Dlatego nie bójcie się rozmaitych przypraw i sypcie je hojną ręka. Z pewnością wyjdzie to na dobre waszym marynatom.

Marynowanie grzybów

Przeznaczone do marynowania grzyby muszą być zdrowe i bardzo świeże. Na ich powierzchni nie może być śladów pleśni, wklęśnie, odcisków itp. Świeżych grzybów nie można przechowywać, dlatego jest konieczne natychmiastowe ich przerabianie. Grzyby bardzo szybko się psują – powodem jest szybki rozkład zawartego w nich białka. Grzyby stare, nadpsute i robaczywe są szkodliwe dla zdrowia, dlatego należy je bezwzględnie wyrzucić! Do marynowania nadają się najlepiej małe, twarde grzyby, które marynuje się w całości. Można też marynować młode, zdrowe grzyby większe, ale należy je podzielić na połówki lub ćwiartki.

Grzyby muszą być obgotowane. Wrzucamy je do lekko osolonej wody i gotujemy chwilę. Każdy rodzaj grzybów marynuje się oddzielnie. Grzyby przygotowuje się w następujący sposób: odcina się kapelusze, skrobie trzony i ścina ich dolną część, a następnie płucze kilkakrotnie w zimnej wodzie. Tak przygotowane grzyby poddajemy obróbce termicznej. Zazwyczaj grzyby się gotuje, ale można je również udusić, upiec lub usmażyć. Ugotowane grzyby osączamy na czystej ściereczce i w razie potrzeby dodatkowo osuszamy. Jeżeli razem z grzybami zamierzamy zamarynować świeże zioła, cebulki lub oliwki, wówczas muszą być one po umyciu dokładnie osuszone.

Marynowane grzyby są gotowe do spożycia po dwóch dniach. Słoiki z marynowanymi grzybami należy schować do lodówki. Można je przechowywać w lodówce maksymalnie dwa dni.

Oto przepis na marynowane grzyby

Składniki:

– 500 g świeżych, zdrowych grzybów

– 8 cebulek dymek

– 1 litr mocnego wywaru z warzyw

– 5 ząbków czosnku

– 4 duże listki szałwii

– 2 liście laurowe

– 2 łyżeczki posiekanego rozmarynu

– 2 łyżki listków tymianku

– 1 łyżka posiekanej natki pietruszki

– ½ łyżeczki soli jodowanej

– ¼ łyżeczki słodkiej papryki w proszku

– 1/8 łyżeczki zmielonego pieprzu czarnego

– 600 ml oliwy z oliwek

Przygotowanie:

Grzyby oczyścić i wypłukać. Dobrze osuszyć. Następnie podzielić na ćwiartki lub połówki. Cebulę pokroić w talarki. Zagotować wywar z warzyw. Grzyby i cebulę wrzucić do wywaru i gotować prawie do miękkości. Grzyby cebulę wyjąć z wywaru, osączyć na sitku i dobrze osuszyć. Czosnek obrać i wycisnąć przez praskę. Szałwię pokroić w paseczki. Połamać liście laurowe. Połączyć wszystko z przyprawami i ziołami i starannie wymieszać z oliwą. Część marynaty wlać do słoika lub plastikowego pojemnika. Grzyby układać warstwami, przekładając kawałkami cebuli. Całość zalać marynatą, tak aby całkowicie przykryła grzyby. Zamknąć szczelnie słoik (pojemnik) i wstawić do lodówki na 2 dni.

marinated-mushrooms4

 

Inny przepis na marynatę:

Składniki:
świeże grzyby – 1 kg
cebula – 3 szt.
przyprawy:
pieprz
ziele angielskie
gorczyca
goździki
chrzan
zalewa:
woda – 400 ml
ocet – 200 ml (10%)
cukier – 8 płaskich łyżek (10 dag)
sól – 2 płaskie łyżeczki (1 dag)

Przygotowanie:
Do marynowania można wziąć kapelusze młodych borowików, maślaki, gąski, kurki, rydze, opieńki oraz grzyby hodowane: pieczarki i boczniaki. Grzyby oczyścić, umyć i gotować w osolonej i lekko zakwaszonej (kwaskiem cytrynowym) wodzie około 15 min. Następnie grzyby odcedzić, przelać przegotowaną zimną wodą i ułożyć w słoikach. Po między grzyby włożyć zblanszowane, małe cebulki (w całości lub grubo pokrojone). Dodać po kilka ziaren pieprzu, ziela angielskiego, gorczycy, 2-3 goździki i kawałek chrzanu. Przygotować zalewę. Zagotować wodę z solą i cukrem, dodać ocet . Gorącą zalewę wlać do słoików, słoiki od razu zamknąć. Pasteryzować około 45 minut.

O smaku grzybów marynowanych decyduje zalewa z zagotowanej wody z dodatkiem soli, cukru i octu.

Grzyby w marynacie solnej

Składniki:
Średniej wielkości oczyszczone podgrzybki
1 litr wody
1 łyżka soli kamiennej

Przygotowanie:
Grzyby dokładnie myjemy pod bieżącą ciepłą wodą.  Do wrzącej wody dodajemy sól i wkładamy grzyby.
Gotujemy 15 minut. Nakładamy do wyparzonych słoi i zalewamy do pełna solanką, w której się grzyby
gotowały. Apertyzujemy 30 minut.

Apertyzacja – proces sterylizacji, polegający na  długotrwałym ogrzewaniu we wrzącej wodzie lub
parze, żywności w hermetycznie zamkniętych szklanych pojemnikach.

 

Przeczytaj również:


  1. Grzyby duszone z boczkiem i porami
  2. Sposoby na grzyby – marynowanie
  3. Zapiekanka grzybowa z mielonym mięsem
  4. Placki ziemniaczane z grzybowym farszem
  5. Sposoby na grzyby – suszenie


Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


− 5 = cztery


Restauracje
Kursy i szkolenia
Sklepy internetowe
SPA
Medycyna estetyczna
Szkoły tańca
Sport i rekreacja
Fryzjerzy
Salony kosmetyczne
Specjaliści w okolicy
Prywatne przedszkola
Ślub i wesele
Relaks i turystyka

Galeria

+ Dodaj Foto

Aleja handlowa

Wyciskarka soku Sana EUJ-707 firmy Omega
Pełna wszechstronność - doskonale wyciska każdy gatunek owoców, warzyw czy ziół.
Cena:
1670 zł
LUXORYA bursztyn & kawior - Krem odżywczo-regenerujący
Krem polecany do pielęgnacji cery suchej, zmęczonej, wy­ma­ga­ją­cej regeneracji i na­wil­że­nia oraz dojrzałej
Cena:
174 zł
Spa dla włosów z BingoSpa
Zestaw kosmetyków pielęgnacyjnych do włosów
Cena:
86 zł
Lampa
Fantazyjna, drewniana lampa zdobiona sercem z kloszem pokrytym materiałem
Cena:
249 zł
Organiczny tusz do rzęs ZAO
Kosmetyk naturalny - sklep Rhea.com.pl
Cena:
69 zł
Pure Collagen - kolagen morski z elastyną i antyoksydantami
Suplement diety z największą dawką kolagenu z ryb morskich
Cena:
59 zł
Polecamy więcej
Zmysłowe i eleganckie koszulki Obsessive
Zmysłowe i eleganckie koszulki Obsessive
Badanie Żywej Kropli krwi – Revitum.pl
Badanie Żywej Kropli krwi – Revitum.pl
Maskotki dla najmłodszych Nicisklep.pl
Maskotki dla najmłodszych Nicisklep.pl
Jedzenie, które szkodzi
Jedzenie, które szkodzi
FORUM - bieżące dyskusje
Jakie ćwiczenia na uda
Nawet pod górkę to akurat po prostu może być bardzo taki dobry sposób...
Rower czy spacer?
Też zdecydowanie po prostu wolę rower bo to jest dla mnie akurat...
Jakie ćwiczenia na uda
Przysiady to na piękne pośladki :) Ja próbowałam biegać ale trener mi podpowiedział,...
KOsmetyki do włosów
O włosy trzeba dbać właściwie non stop. No i oczywiście dobry fryzjer...
facebook
Strona główna O nas Regulamin Kontakt Reklama dodatkowy zarobek ZOSTAŃ REDAKTOREM