Sos chrzanowy bez śmietany

8 marca 2015, dodał: www.zyjezebyjesc.pl
Artykuł zewnętrzny
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki musztardy
  • szczypta soli
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 1,5 łyżki chrzanu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól i pieprz do smaku

1. Jajko należy zmiksować

2. Dodajemy musztardę i sól i nadal miksujemy (nie należy bać się ubijania tych składników jeśli sos ma być lekki i delikatny)

3. Dodajemy oliwę, łyżka po łyżce i nadal miksujemy

4. Dodajemy chrzan i miksujemy

5. Dodajemy sok z cytryny, łyżka po łyżce, i miksujemy

6. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku

7. Na koniec podgrzewamy w rondelku kilka minut, tak by tylko trochę zgęstniało i straciło smak surowizny

8. Rewelacyjnie pasuje do białej kiełbasy

file1425811145

 

Autorka przepisu, www.zyjezebyjesc.pl, prowadzi bloga pod tą samą nazwą. Proponuje dania klasyczne i nowatorskie, idealnie oddającej jej motto życiowe „Pamiętaj zdrowo nie znaczy katorżniczo, bo życie jest, między innymi po to, żeby jeść”



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz