Przetwory z warzyw na zimę: sałatki do słoików | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Przetwory z warzyw na zimę: sałatki do słoików

17 września 2017, dodał: czekoladka
Artykuł zewnętrzny

Share and Enjoy !

Shares

Zapewne wiele z Was samodzielnie robi przetwory na zimę. Na pewno macie swoje stałe sprawdzone przepisy, warto jednak czasem wypróbować coś innego. Prezentujemy poniżej przepisy czytelniczek i blogerek na sprawdzone, oryginalne warzywne przekąski i sałatki, które zachwycą Waszych gości i wywołają komentarze i dyskusje na długo:

wazrywa

Sałatka z buraczków

 

Składniki:sał z bur.
Ok. 8 słoików o pojemności 0,5 l
-3 kg buraków
-1 kg papryki czerwonej
-4 cebule
-½ szklanki cukru
-½ szklanki oleju słonecznikowego
-½ szklanki octu
-1 łyżka soli
-1 łyżeczka mielonego pieprzu

Wykonanie
Buraki dokładnie myjemy i gotujemy do miękkości. Cebulę obieramy, paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy w paseczki. W dużym rondlu rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i lekko podsmażamy, następnie dodajemy paprykę i dusimy 10 minut. Ugotowane buraki obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach i dodajemy do papryki i cebuli. Wlewamy ocet, doprawiamy cukrem, solą i pieprzem. Całość gotujemy 15 minut, co jakiś czas mieszając. Gotową sałatkę przekładamy do czystych i suchych słoików, dokładnie zakręcamy i pasteryzujemy na mokro 20 minut.

 

Spicy pesto

 

Składniki: spicy pesto
-230 g suszonych pomidorów w zalewie(moje były z dodatkiem kapar, które dodałam do pesto 4 sztuki)
-1 lub 1/2 papryczki chili (bez nasion)
-3 ząbki czosnku
-pęczek bazylii
-50 ml oliwy z oliwek ( wykorzystałam tą z zalewy pomidorów)
-sól

Wykonanie
Wszystkie składniki wkładamy do miksera/blendera i miksujemy na papkę. Przekładamy do słoika i przechowujemy w lodówce.

Pieczone pomidory w oleju

 

Składniki: pom w oleju
-2 kg dowolnych pomidorów – u mnie Lima
-4 ząbki czosnku
-garść świeżej bazylii
-garść świeżego oregano – u mnie dodatkowa garść bazylii
-sok z 1/2 cytryny
-po 1/2 szklanki oleju rzepakowego i oleju bazyliowego – u mnie szklanka rzepakowego
-1 łyżeczka soli morskiej
-świeżo mielony pieprz
-1 łyżeczka cukru

Wykonanie
Pomidory umyć, przekroić i wyczyścić z pestek (pestki zostawiłam) Pokrojone pomidory umieścić w żaroodpornym naczyniu, posypać bazylią i oregano. W dużym słoiku wymieszać ze sobą dwa oleje, sok z cytryny, obrany i pokrojony czosnek , sól, cukier i pieprz. Słoik dobrze zakręcić i mocno nim wstrząsnąć. Tak przygotowaną oliwą polać pomidory. Pomidory wstawić do nagrzanego do 120 stopni piekarnika i piec prze ok 2 godziny. Po tym czasie, obrać pomidory ze skórki. Pomidory umieścić w słoiczkach a następnie zalać oliwą z pieczenia. Słoiczki zakręcić i pasteryzować – 20 minut.

Kiszone zielone pomidory

 

Składniki:kisz ziel pom.
-3 kg drobnych pomidorów zielonych
-koper
-czosnek – obrany
-korzeń chrzanu – obrany i pokrojony na kilkucentymetrowe kawałki
-wrzątek
-sól

Wykonanie
Pomidory umyć. W każdym słoiku ułożyć po 3 ząbki czosnku, po gałązce kopru i kawałku chrzanu, włożyć pomidory i przykryć je gałązką kopru. Zalać gorącą, osoloną wodą w proporcjach 1 łyżka soli na 1 litr wody. Słoiki zamknąć.

 

Sok pomidorowy na zimę

Składniki:Sok pomid.z bazylią!
-2kg mięsistych pomidorów,
-2 cebule,
-1/3 szklanki cukru,
-2 łyżeczki soli,
-5 ziaren jałowca,
-8 ziaren pieprzu,
-3 goździki,
-1/2 łyżeczki cynamonu,
-1/3 łyżeczki imbiru,
-1/2 łyżeczki ostrej papryki,
-1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej,
-3 łyżki octu jabłkowego,
-łyżeczka granulowanego czosnku.
Pomidory umyć, pokroić w ćwiartki. Cebule obrać, pokroić w pół talarki, dodać do pomidorów. Zmiksować przy pomocy blendera. Dodać cukier, ocet jabłkowy i wszystkie przyprawy. Dokładnie wymieszać, całość zagotować. Następnie przetrzeć przez sito lub specjalny przecierak do warzyw i rozlać do butelek. Szczelnie zakręcić, pasteryzować około 5 minut.

 

Sok pomidorowy z bazylią

 

Składniki:Sok pomidorowy z bazylią!!
-2 kg pomidorów,
-cebula,
-2 ząbki czosnku,
-2 liście laurowe,
-1/2 łyżeczki suszonej bazylii,
-1/2 łyżeczki suszonego estragonu,
-sól, pieprz,
-3 łyżki oliwy z oliwek,
-2 łyżki cukru.
Pomidory umyć, przepołowić i wyciąć „środki”. Dodać obraną i pokrojoną w plastry cebulę. Następnie zmiksować przy pomocy blendera na papkę. Dodać liście laurowe, bazylię, estragon, oliwę i cukier. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Całość zagotować, po czym przetrzeć przez sito lub specjalny przecierak. Gotowy sok rozlać do butelek. Pasteryzować 3 minuty.

 

Sos pomidorowo – paprykowy

 

Składniki: sos pom-papr.
-6 kg pomidorów polnych – u mnie Lima
-2 marchewki średnie
-1/2 selera średniego
-4 jabłka
-1 kg cukinii
-2 łyżki octu
-2 kg papryki czerwonej
-2 sztuki papryczki chilli – pominęłam
-2 łyżki cukru albo do smaku
-sól do smaku
-3 cebule średnie
-4 ząbki czosnku
-2 łyżki oleju rzepakowego
-1 łyżka gorczycy
-2 liście laurowe
-10 ziaren ziela angielskiego
-olej rzepakowy
Pomidory umyć, sparzyć i obrać ze skórki, powykrawać ogonki. Marchew, seler, jabłka i cukinię obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Cebulę drobno pokroić, czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. W brytfannie na oleju (użyłam dwóch dużych garnków na zupę) przesmażyć lekko warzywa wymienione wyżej, dodać paprykę czerwoną pokrojoną na kawałki, oraz papryczki chili. Uważać żeby nie przypalić, mają się lekko zeszklić. Dodać pokrojone pomidory, gorczycę, liście laurowe, sól, ocet, cukier, smażyć na wolnym ogniu 5-6 godzin (przesmażałam dwa dni). Następnie wyjąć liście laurowe i ziarenka ziela i całość zmiksować blenderem, przetrzeć przez gęste sito. Masę przełożyć do jednego garnka (teraz będzie jej mniej). Dalej smażyć na wolnym ogniu przez następnych kilka godzin (po ok. 2 godzinach, sos wystudziłam i zostawiłam do dnia następnego). Smażyć do momentu uzyskania gęstej konsystencji sosu. Przelać do wyparzonych słoiczków, zakręcić i gotować w garnku z wodą wypełnionym do połowy słoików. Pasteryzować 20 minut od momentu zagotowania wody. Gdy sos będzie już gęsty, trzeba uważać ponieważ będzie bardzo mocno chlapał. Ja starałam się go stale mieszać, ale robiłam to w rękawicy kucharskiej. Najlepiej gotować go na bardzo małym ogniu z drewnianą łyżką w sosie, często mieszając – mi wtedy nie chlapał :)

 

Pasta paprykowa

 

Składniki:pasta papr.
-3 kg papryki czerwonej, już po usunięciu gniazd nasiennych i ogonków
-250 g przecieru pomidorowego
-duża główka polskiego czosnku
-50 ml oleju rzepakowego
-60 ml octu 10%
-1/2 szklanki cukru, lub wg uznania odrobinę więcej
-ok. 4 łyżeczek soli
-5 łyżeczek czubrycy czerwonej ostrej (w skład mieszanki wchodzą: cząber, papryka chilli,papryka słodka, pieprz czarny, cebula suszona, czosnek, tymianek)
W dużym garnku rozgrzać olej i partiami wrzucać pokrojoną paprykę. Ogień zmniejszyć i podsmażać paprykę na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Czosnek obrać, pokroić w plasterki i dodać do papryki. Podsmażać aż część wody odparuje. Następnie wszystko zmiksować. Jeśli lubicie gładkie sosy, przetrzeć przez sito, ja nie przecierałam. Dodać ocet, cukier i sól, doprawiając do smaku. Następnie dodać czubrycę czerwoną. Gotować całość do uzyskania pożądanej konsystencji. Przelać do wyparzonych słoiczków. Zakręcić i pasteryzować 20 minut, w garnku z wodą do połowy wysokości słoiczków.

 

Majonez z fasoli

 

Składniki: majonez z fas.
-1 szklanka drobnej, białej fasoli
-4 łyżki wody
-2 łyżki octu winnego
-130 ml oliwy
-sól, pieprz
-1/2 łyżeczki rozmarynu
-ew. sok z cytryny
Fasolę namoczyć w wodzie na cała noc. Wylać wodę zalać świeżą i gotować do miękkości. Odcedzić i przestudzić. Fasolę przełożyć do blendera dodać wodę, ocet i zmiksować. Następnie dodać sól, pieprz, rozmaryn i cienkim strumykiem wlać oliwę. Zmiksować na papkę. Doprawić solą, pieprzem i ew. sokiem z cytryny. Przełożyć do słoika, polać odrobiną oliwy i przechowywać w lodówce.

 

Ogórki z chilli na zimę

 

Składniki: Ogórki na zimę z chilli!
-4 kg ogórków,
-3 czerwone papryki,
-główka czosnku,
-6 łyżek soli.

Ogórki umyć i pokroić w słupki. Papryki umyć, usunąć gniazda nasienne i również pokroić w słupki. Czosnek posiekać w cienkie paseczki. Całość zasypać solą i wymieszać. Odstawić na 6 godzin.

Zalewa:
-3 szklanki octu,
-3/4 kg cukru,
-łyżka oleju,
-płaska łyżka chilli w proszku.

Wszystko razem zagotować i gorącą zalewą zalać ogórki. Przykryć i odstawić na 12 godzin. Następnie warzywa wraz z zalewą przełożyć do słoików, szczelnie zakręcić i zagotować.

Korniszony w koncentracie

 

Składniki:Korniszony w koncentracie!!
-2 kg małych ogórków,
-szklanka octu 10%,
-4 szklanki wody,
-szklanka cukru,
-3 czubate łyżki soli,
-5 łyżek koncentratu pomidorowego,
-2-3 ziarna ziela angielskiego,
-liść laurowy,
-5 ziarenek czarnego pieprzu.
Do garnka wlać wodę, ocet, dodać cukier, sól, koncentrat pomidorowy, liść laurowy, ziele angielskie oraz pieprz i zagotować, po czym ostudzić. Ogórki umyć, ponakładać do słoików, najlepiej o poj. 300ml. Zalać przestudzoną zalewą, szczelnie zakręcić. Pasteryzować 5 min.

 

Ogórki z przyprawą do grilla

 

Składniki:Ogórki z przyprawą do grilla!
2 kg ogórków,
1/2 kg cebuli,
3 łyżki soli.

Ogórki umyć, pokroić w słupki. Cebulę obrać, pokroić w bardzo cienkie pół talarki. Połączyć z ogórkami, zasypać solą, dokładnie wymieszać. Przykryć ściereczką i odstawić na 2 godziny.

Zalewa:
-2 i 1/2 szklanki wody,
-szklanka octu 10%,
-1 i 1/3 szklanki cukru,
-czubata łyżka pikantnej przyprawy do grilla,
-1/2 łyżki gorczycy,
-koper,
-natka pietruszki.
Do garnka wlać wodę i ocet, dodać cukier, przyprawę do grilla oraz gorczycę. Dokładnie wymieszać i zagotować. Do słoików o pojemności 0,5l nałożyć po gałązce kopru oraz po 2 gałązki natki pietruszki. Napełnić ogórkami z cebulą, zalać gorącą zalewą. Szczelnie zakręcić. Pasteryzować 3 minuty.

 

Syrop z mięty

 

Składniki:Syrop z mięty!!
-30 gałązek świeżej mięty,
-1/2 kg cukru,
-łyżka kwasku cytrynowego,
-2 litry wody.
Wodę zagotować z cukrem i kwaskiem cytrynowym. Do gorącego syropu dodać opłukaną miętę. Przykryć i odstawić na całą dobę. Następnie usunąć miętę, powstały syrop przecedzić i zagotować. Gorący rozlać do butelek, zakręcić. Pasteryzować ok. 5 min. Tak jak w przypadku poprzednich soków owocowych, wlewamy odrobinę syropu z mięty na dno szklanki i rozcieńczamy wodą.

 

Źródło: http://z-milosci-do-slodkosci.blogspot.com, http://fabrykakulinarnychinspiracji.blogspot.com,
http://olainthekitchen.blogspot.com

 

zobacz również:

 

 

Share and Enjoy !

Shares


Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Jeden komentarz do Przetwory z warzyw na zimę: sałatki do słoików

  1. avatar Margaretkaw pisze:

    Syrop miętowy robię od dawna, podobnie jak buraczki, ale majonezu z fasoli nie próbowałam :)

Dodaj komentarz