Pianka kawowo waniliowa

22 marca 2013, dodał: Aneta Jokisz
Artykuł zewnętrzny

dla 4 osób

Pianka waniliowa:
1 szklanka mleka
3 łyżki żelatyny
2 łyżeczki cukru waniliowego
1/3 szklanki miodu
szczypta soli
340g jogurtu greckiego lub bałtyckiego

Pianka kawowa:
4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
2 łyżeczki żelatyny
3 łyżeczki miodu
1 pomarańcza
3/4 szklanki gorącej wody

Posypka:
4 kruche maślane ciastka

Krok 1 – przygotowanie masy waniliowej
Do garnka wlewamy mleko, dodajemy żelatynę i cukier waniliowy – pozostawiamy wszystko na ok. 3 min. Po czym stawiamy garnek z zawartością na bardzo małym ogniu i mieszamy tak aby żelatyna i cukier dobrze się rozpuściły – nie można dopuścić do zagotowania się mleka. Dodajemy miód, szczyptę soli i jogurt. Jogurt musimy dodawać powoli partiami ciągle mieszając do uzyskania jednolitej konsystencji – wszystkie składniki muszą się bardzo dobrze rozpuścić. Wyłączamy ogień i przykrywamy garnek pokrywką, pozostawiamy tak na ok. 15 min. Następnie przelewamy gotową masę do pucharków i odstawiamy do wystygnięcia. Masa waniliowa musi dobrze zastygnąć.

Krok 2 – przygotowanie masy kawowej
Do szklanki wsypujemy kawę, miód, żelatynę i zalewamy gorącą wodą do 3/4 wysokości szklanki. Wszystko dokładnie mieszamy. Obieramy pomarańcze i wyciągamy z niej pestki. Za pomocą blendera miksujemy przygotowaną kawę z pomarańczą, tak by wytworzyła się pianka. Po czym odstawiamy do wystudzenia od czasu do czasu mieszając. Zimną kawową masę, lekko już zastygniętą, nakładamy na zastygniętą masę waniliową. Odstawiamy do zastygnięcia.

Krok 3
Bezpośrednio przed podaniem rozgniatamy ciastka na bardzo drobno i posypujemy z wierzchu nasz deser.

Smacznego!

file1363983211



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz