Papryka faszerowana makaronem.

23 marca 2013, dodał: ben-ka
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

6 sztuk papryka świeża

1/2 opakowania makaronu spaghetti

1 szklanka gęstego soku pomidorowego/najlepiej swojskiego przecieru/

2 łyżki masła

2 kulki ser mozarella

1/2 szklanki startego  parmezanu

1 łyżeczka bazylii

do smaku: sól,pieprz,papryka mielona.

Wykonanie:

Makaron gotujemy w osolonym wrzątku wg.przepisu na opakowaniu.

Paprykę myjemy,usuwamy gniazda nasienne i osuszamy.Ścinamy wierzchy z papryki i drobno siekamy.W rondelku roztapiamy masło,dodajemy posiekaną paprykę,chwilę smazymy a nastepnie wlewamy sok pomidorowy,wsypujemy bazylię i doprawiamy solą,pieprzem i mieloną papryką.Gotujemy na małym ogniu przez 5 minut.Tak przygotowany sosa mieszamy z makaronem,startym parmezanem oraz startą mozarellą.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C.

Paprykę nadziewamy farszem makaronowym,układamy ją w naczyniu żaroodpornym,przykrywamy pokrywą lub folią aluminiową i pieczemy 25 minut.

Smacznego!

 

file1364050653



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz