Ocet balsamiczny

5 listopada 2010, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Czy wiesz do czego stosuje się ocet balsamiczny (balsamico)? Ocet ten pochodzi z włoskiego regionu Modena i powstaje z moszczu winogronowego, który zostaje poddany procesowi fermentacji. Jego barwa jest zwykle ciemnobrązowa, konsystencja dość gęsta, smak słodkawy. Niezastąpiony do dań z kuchni włoskiej i coraz częściej polskie gospodynie mają go u siebie w szafce. Możemy nim doprawiać wszelkie sałatki, dressingi, dipy, sosy, zupy a także sałatki owocowe – szczególnie  smakuje połączenie go z truskawkami. Można go też używać zamiast soku cytrynowego do zakwaszania zup i potraw np. barszczyku czerwonego. Idealnie pasuje do wołowiny, dań z drobiu oraz sera mozzarella. Octu balsamico należy używać ostrożnie w nie za dużych ilościach i najlepiej dodawać pod koniec przygotowywania potrawy.

Sprawdź prawie 900 przepisów na sałatki TUTAJ



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz