Kurki w winie

16 września 2012, dodał: Marylek19
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

1kg kurek,1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina,1/2 szklanki octu6%,1 laska cynamonu,5-6 goździków,2 liście laurowe,po 4-5 ziarenek ziela angielskiego i białej gorczycy,1 i 1/2 łyżki cukru,1 łyżka soli.

Sposób wykonania:

Do 1 litra wody wsypać goździki,liście laurowe,ziele angielskie,białą gorczycę oraz sól i cukier.Gotować razem przez 5-7 min,a następnie dolać wino i ocet i gotować dalej przez kolejne 10-15 min.Zalewę ściągnąć z palnika i ostudzić.Kurki dobrze umyć i przelać na sitku wrzątkiem.Następnie garnek z wodą postawić na palniku,doprowadzić do wrzenia i wrzucić kurki.Gotować je przez 20 min.Po tym czasie grzyby odcedzić,przelać zimną wodą i osączyć na sicie.Przygotować średniej wielkości słoiki,umyć je i wyparzyć.Następnie w każdym z nich układać porcjami na dnie grzyby i zalać przygotowaną wcześniej zalewą.Słoiki dobrze zakręcić,a następnie pasteryzować.Odstawić do zamarynowania na ok.2 tygodnie.Smacznego!



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz