Karkówka w marynacie staropolskiej grillowana

8 grudnia 2010, dodał: eva45
Artykuł zewnętrzny

składniki:

  • Karkówka
  • Marynata staropolska (przepis na marynatę poniżej)
  • Czosnek 4 ząbki
  • 4 łyżki oleju

Marynatę staropolską wymieszać z olejem  czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Posmarować plastry karkówki, włożyć do torebki foliowej i odstawić na jakiś czas do lodówki. Grillować, podawać z surówką, pieczywem lub ziemniakami.

Przepis na marynatę

* Woda – 4 litry,
* Liście laurowe 10-15 sztuk,
* Ziele angielskie 10-15 sztuk,
* Gorczyca cała 1 łyżka,
* Kolendra 1 łyżka,
* Pieprz ziarnisty 1 łyżka,
* Goździki 5 sztuki,
* Czosnek 5 ząbków,
* Owoce jałowca 8 sztuk,
* Sól 1,5 szklanki,
* Gałka muszkatałowa 1 łyzeczka,
* Cukier 1 łyżka,
* Saletra spożywcza 2 łyżki.

Przyprawy miażdżymy albo mielimy w młynku. Wsypujemy do zimnej wody i na bardzo wolnym ogniu podgrzewamy aż mikstura zawrze. Potem trzymamy ją na średnim ogniu około 10 minut. Zdejmujemy z ognia.
Tak przygotowana marynata posłużyć może do marynowania wszelakiego rodzaju mięs nadając im specyficzny smak. Można stosować do mięs z grilla.. Przygotowane mięso pokrojone w steki wrzucamy do gorącej (ok. 70-80 stopni Celsjusza) marynaty i pozostawiamy je do następnego dnia. Można tak przygotować golonkę (ok. 2 kg) i szynkę (ok. 1,5 kg) marynowaną. Golonkę albo szynkę gotować  przez 4 godz. a następnie zostawić w zalewie przez 3 dni potem piec te mięsiwa w piekarniku smarując je miodem zmieszanym z musztardą i olejem w stosunku 1:2:2.

file1291802217



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz