Kapuśniak na żeberkach

7 października 2012, dodał: ben-ka
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

żeberka – 1/2 kg

kapusta kiszona – 25 dag

marchew – 1 szt

pietruszka – 1 szt

seler – 1/4 szt

por/.biała część/ – 1 szt

cebula – 1 duża

olej – 2łyzki

smalec – 2 łyżki

mąka – 1 łyżka

ziemniaki 3-4 szt

ziele angielskie 2 ziarenka

listek laurowy – 1 szt

sól i pieprz – do smaku

kminek mielony – 1/2 łyżeczki.

Wykonanie:

Żeberka umyć,włożyc do garnka,wlać 2,5 litra wody i doprowadzić do wrzenia a nastepnie zszumować.Warzywa obrać dodać do zupy,włożyć listek laurowy oraz ziele angielskie,posolić i gotowac do miękkości żeberek.

Obraną cebulę drobno posiekać i zrumienić na oleju,przełożyć do garnka.Obrane ziemniaki kroimy w kostkę,dodajemy do zupy a kiedy będą prawie ugotowane dodajemy pokrojoną kapustę.Zupę zaprawiamy zasmazką zrobioną ze smalcu i mąki,żeberka wyjmujemy,usuwamy kostki,kroimy na kawałki i wkładamy do garnka.Zupę doprawiamy do smaku solą,pieprzem oraz kminkiem.

W trakcie gotowania uzupełniamy zupę wrzącą wodą,bo płyn nam się wygotuje.

Smacznego!

file1349519237



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz