Fondue – jak serwować, różne przepisy, pomysły i przekąski
Fondue to nie tylko smaczna potrawa, ale też zabawa przy stole i okazja do prowadzenia swobodnych rozmów. Pomysł na wspólne maczanie ulubionych smakołyków w serowym sosie przywędrował do nas ze Szwajcarii. Potrawa nie należy do lekkostrawnych, ale czasem można pozwolić sobie na serową ucztę. Do przygotowania imprezy w stylu fondue jest potrzebne specjalne naczynie z podgrzewaczem, kilka szpadek – dla każdego biesiadnika – na które to nabiera się łakocie.
Do natartego czosnkiem naczynia wlewa się białe wytrawne wino, wrzuca starty lub pokrojony w kosteczkę żółty ser (najlepszy jest ementaler lub np. tylżycki). Do takiego sosu można dodać przyprawy np. startą gałkę muszkatołową, pieprz, sól, czosnek. Taki kociołek stawiamy na podgrzewaczu i powoli grzejemy, aż do rozpuszczenia sera. Pod koniec wlewamy kieliszek śliwowicy lub wiśniówki.
Kiedy już sos serowy jest gorący, każdy z łasuchów może już zanurzać bułkę , którą nadziewa na szpadkę, uważając przy tym, aby bułka nie wpadła do środka. Oczywiście oprócz bułeczki czy bagietki można zanurzać w tym gęstym sosie inne dodatki: szynkę, jajka przepiórcze, podgotowane brokuły, ogórki i inne zakąski.
Najlepszy smak fondue uzyskamy stosując dwa różne gatunki sera np. ementaler i drugi ostrzejszy. Jeśli nasze fondue się zwarzy uratujemy je dodając do masy serowej kropelkę octu.
Fondue serowe rozmaitości:
– 80 dag sera twardego np. ementaler, comte, tylżycki
– 150 ml słodkiej śmietanki
– 150 ml wytrawnego białego wina
– łyżeczka mąki ziemniaczanej
– łyżka soku z cytryny
– 3 żółtka
– biały pieprz
– szczypta gałki muszkatołowej
– dodatki (ugotowane przepiórcze jaja, krewetki usmażone na maśle z czosnkiem, korniszony, ugotowane na parze brokuły, kalafior, pomidorki koktajlowe itp)
Wszystkie rodzaje sera zetrzeć na tarce o dużych oczkach, mąkę ziemniaczaną z kilkoma łyżkami wina i sokiem z cytryny wymieszać. W naczyniu do fondue podgrzać pozostałe wino. Porcjami wsypywać ser i mieszać do całkowitego rozpuszczenia. Wlać śmietankę wymieszaną z żółtkami. Podgrzać, nie dopuszczając do wrzenia. Przyprawić gałką muszkatołową i pieprzem. Podawać do dodatków.
Zobacz również:
Raclette – przyjęcie z daniami z mini patelni
Fondue czekoladowe
Crostini – pyszne kanapeczki na przekąskę
Kuchnia grecka i przepisy na narodowe przysmaki