Hummus z czerwoną papryką i kurczak teryaki

15 kwietnia 2015, dodał: Malwina
Artykuł zewnętrzny

Dziś mamy dla Was dwa bardzo łatwe i szybkie przepisy inspirowane kulturą kulinarną Bliskiego Wschodu. Hummus, wyśmienity dodatek do pity czy chleba, idealny na śniadanie jak i przekąskę, bogaty w błonnik, potas, fosfor i wiele witamin. W drugim przepisie gwiazdami są sos teryaki i kurczak.

 

Podobno nazwa sosu pochodzi od czasownika ‘teru’ (błyszczeć), ponieważ marynata błyszczy na mięsie od wysokiej zawartości cukru. Poniżej zdecydowanie zdrowsza wersja kurczaka teryaki i wariacje na temat hummusu w wykonaniu Siby. Zachęcamy do śledzenia jej programu ,,Szybkie uczty Siby” na kanale Polsat Food Network, po więcej egzotycznych, ciekawych przepisów. Premiera już 20 kwietnia o godz. 17:00!

HUMMUS Z PIECZONĄ CZERWONĄ PAPRYKĄ

IMG_0047

Czas przygotowania: 5 minut
Czas gotowania: nie dotyczy
Porcja dla 4 osób

SKŁADNIKI:

2 pieczone czerwone papryki ze słoika lub puszki
1 puszka (400 g) ciecierzycy, opłukanej i odsączonej
2 łyżki stołowe pasty tahini
Sok z 1 cytryny
1 ząbek czosnku
Mielony kmin rzymski, ½ łyżeczki
Szczypta soli morskiej, do smaku
2 łyżki stołowe oleju sezamowego
2 łyżki stołowe oleju z oliwek extra virgin
Liście kolendry do dekoracji (opcjonalnie)
1. Wsyp ciecierzycę do cedzaka i opłucz.
2. Włóż papryki do blendera wraz z ciecierzycą, tahini, sokiem z cytryny, całym ząbkiem czosnku, kminem, solą (wsypuj, pocierając aby się skruszyła) oraz olej sezamowy. Miksuj aż powstanie jednolita pasta.
3. Masę przenieś do naczynia i pokrop odrobiną oleju z oliwek. Jeśli chcesz, dekoruj liśćmi kolendry.

 

KURCZAK TERYAKI

IMG_0036

Czas przygotowania: 5 minut
Czas gotowania: około 10 minut
Porcja dla 4 osób

SKŁADNIKI:

4 piersi kurczaka, oczyszczone ze skóry i kostek
1 1/2 łyżeczki (7 ml) startego imbiru
1 ząbek czosnku, starty
Szczypta soli morskiej

SOS:
4 łyżki stołowe sake
4 łyżki stołowe mirin
4 łyżki stołowe sosu sojowego
2 łyżki stołowe oleju sezamowego plus 2 łyżki stołowe dodatkowo do smażenia
1 łyżeczka startego imbiru
1 ząbek czosnku, zgnieciony
1/2 łyżeczki płatków chilli

DEKORACJA
1 Łyżka stołowa ziaren sezamu, prażonych
Kolendra
Biały ryż, do podania

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1. Przygotuj czosnek, imbir i wymieszaj z solą.

2. Ostrym nożem zrób nakłucia w mięsie, następnie natrzyj je czosnkiem, imbirem i solą. Natrzyj również wewnątrz nacięć, następnie włóż do głębokiego naczynia lub miski.

3. Teraz, w małym dzbanku, wymieszaj ze sobą składniki na sos , następnie zalej mięso.

4. Mocno podgrzej dużą patelnię, wlej na nią olej sezamowy. Smaż kurczaka nacięciami do dołu przez 2-3 minuty, następnie obróć na drugą stronę.

5. Zalej kurczaka sosem i smaż aż marynata lekko zgęstnieje a kurczak będzie gotowy – nie smaż zbyt długo żeby mięso nie wyschło.

6. Podgrzej ryż i nałóż na półmisek.

7. Ułóż kurczaka na ryżu. Na patelni praż ziarna sezamu, posyp nimi kurczaka. Dekoruj liśćmi kolendry.



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Nietypowa aranżacja biura - jak sąd…
Nietypowa ale praktyczna aranżacja biura może być jak najbardziej. Podoba mi się!
"nocne marki" - dozwolone po 22 :)
Ja bardzo późno chodzę spać, więc zanim zasnę co nie mam z tym...
Depilacja-co najlepsze?
Depilatory laserowe są bardziej precyzyjne niż IPL. Wielu ekspertów uznaje, że jest to najskuteczniejsza...
Torebka duża czy mała?
Małe torebki okazują się być świetnym dodatkiem stylizacyjnym. Dla przykładu mała torebka na łańcuszku...