Zupa szparagowaz koperkiem

8 czerwca 2011, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny


Szkoda że sezon szparagowy jest taki krótki.

Czas : 45 minut

Składniki :

1 pęczek szparagów
½ litra wody
6 łyżek usiekanego koperku
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
200 ml słodkiej śmietanki 30 %
sól
½ łyżeczki cukru
maggi

Szparagi oczyścić w wierzchnich włókien za pomocą ostrego nożyka lub obieraczki. Przekroić na kawałki ( każdy szparag na 3 kawałek ). Włożyć do garnka, zalać wodą, dodać cukier i szczyptę soli. Gotować 30 minut na małym gazie. Wyjąć łyżką cedzakową szparagi. W małym garnuszku roztopić masło .Wsypać koper i smażyć mieszając 2 minuty. Dodać mąkę, zamieszać . Po woli wlewać śmietankę , a następnie wywar z gotowania szparagów. Ogrzewać zupę mieszając aż zgęstnieje. Ze szparagów wybrać górne części z łebkami i włożyć w całości do zupy . Z pozostałych części szparagów wycisnąć za pomocą noża miękki środek odrzucając włókniste części. Miąższ szparagowy włożyć do zupy ( oczywiście można przetrzeć szparagi przez sito ). Doprawić zupę maggi .




FORUM - bieżące dyskusje

Pastelowy makijaż oczu
Dla blondynek to jest dobra opcja, ale brunetki potrzebują wyrazistych makijaży...
Opalona skóra
Picie soku z marchwi powoduje też taki opalony odcień skóry...
Praca w dużej firmie a zarobki
Często takie duże firmy mają nieormowany czas pracy i za nadgodziny nikt nie płaci...
Kolczyki
Fajne są takie z dodatkiem naturalnych kamieni, np. hematytu, kwarcu itp.