Zupa szparagowaz koperkiem
Szkoda że sezon szparagowy jest taki krótki.
Czas : 45 minut
Składniki :
1 pęczek szparagów
½ litra wody
6 łyżek usiekanego koperku
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
200 ml słodkiej śmietanki 30 %
sól
½ łyżeczki cukru
maggi
Szparagi oczyścić w wierzchnich włókien za pomocą ostrego nożyka lub obieraczki. Przekroić na kawałki ( każdy szparag na 3 kawałek ). Włożyć do garnka, zalać wodą, dodać cukier i szczyptę soli. Gotować 30 minut na małym gazie. Wyjąć łyżką cedzakową szparagi. W małym garnuszku roztopić masło .Wsypać koper i smażyć mieszając 2 minuty. Dodać mąkę, zamieszać . Po woli wlewać śmietankę , a następnie wywar z gotowania szparagów. Ogrzewać zupę mieszając aż zgęstnieje. Ze szparagów wybrać górne części z łebkami i włożyć w całości do zupy . Z pozostałych części szparagów wycisnąć za pomocą noża miękki środek odrzucając włókniste części. Miąższ szparagowy włożyć do zupy ( oczywiście można przetrzeć szparagi przez sito ). Doprawić zupę maggi .