Zupa szparagowaz koperkiem

8 czerwca 2011, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny


Szkoda że sezon szparagowy jest taki krótki.

Czas : 45 minut

Składniki :

1 pęczek szparagów
½ litra wody
6 łyżek usiekanego koperku
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
200 ml słodkiej śmietanki 30 %
sól
½ łyżeczki cukru
maggi

Szparagi oczyścić w wierzchnich włókien za pomocą ostrego nożyka lub obieraczki. Przekroić na kawałki ( każdy szparag na 3 kawałek ). Włożyć do garnka, zalać wodą, dodać cukier i szczyptę soli. Gotować 30 minut na małym gazie. Wyjąć łyżką cedzakową szparagi. W małym garnuszku roztopić masło .Wsypać koper i smażyć mieszając 2 minuty. Dodać mąkę, zamieszać . Po woli wlewać śmietankę , a następnie wywar z gotowania szparagów. Ogrzewać zupę mieszając aż zgęstnieje. Ze szparagów wybrać górne części z łebkami i włożyć w całości do zupy . Z pozostałych części szparagów wycisnąć za pomocą noża miękki środek odrzucając włókniste części. Miąższ szparagowy włożyć do zupy ( oczywiście można przetrzeć szparagi przez sito ). Doprawić zupę maggi .




Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

HCV się rozprzestrzenia
Według danych WHO na przewlekłe zapalenie wątroby typu C choruje już 50 milionów...
Jak zepsuć sobie związek?
Podobno to 5 najczęstszych sposobów na nieudany związek: 1. Idealizowanie - poddawanie się magii...
Czy zlikwidują kasy samoobsługowe?…
Kasy samoobsługowe wprowadza coraz więcej polskich sklepów, jednak zagraniczne sieci coraz częściej podejmują...
Zaostrzenie przepisów dot. handlu t…
Unijny System Track&Trace, czyli System Śledzenia Ruchu i Pochodzenia Wyrobów Tytoniowych ma służyć zapobieganiu...