Zupa szparagowaz koperkiem

8 czerwca 2011,
dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny


Szkoda że sezon szparagowy jest taki krótki.

Czas : 45 minut

Składniki :

1 pęczek szparagów
½ litra wody
6 łyżek usiekanego koperku
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
200 ml słodkiej śmietanki 30 %
sól
½ łyżeczki cukru
maggi

Szparagi oczyścić w wierzchnich włókien za pomocą ostrego nożyka lub obieraczki. Przekroić na kawałki ( każdy szparag na 3 kawałek ). Włożyć do garnka, zalać wodą, dodać cukier i szczyptę soli. Gotować 30 minut na małym gazie. Wyjąć łyżką cedzakową szparagi. W małym garnuszku roztopić masło .Wsypać koper i smażyć mieszając 2 minuty. Dodać mąkę, zamieszać . Po woli wlewać śmietankę , a następnie wywar z gotowania szparagów. Ogrzewać zupę mieszając aż zgęstnieje. Ze szparagów wybrać górne części z łebkami i włożyć w całości do zupy . Z pozostałych części szparagów wycisnąć za pomocą noża miękki środek odrzucając włókniste części. Miąższ szparagowy włożyć do zupy ( oczywiście można przetrzeć szparagi przez sito ). Doprawić zupę maggi .




FORUM - bieżące dyskusje

jaką wodę pić?
Nie lubisz smaku samej wody? Miałam tak kiedyś, a potem jakoś się przyzwyczaiłam.
Ogólnie o zdrowiu
Witaminka D musi być, do tego B12 i jak czuję się gorzej,...
Problem z włosami
No właśnie, słusznie zauważyłaś Iwonko, że to skład powinien decydować o wyborze suplementu. Zazwyczaj...
Na Jesienne smutki jakie zapachy?
O zapachu prania? :D Brzmi ciekawie. Zawsze lubiłam tę świeżość, jak ktoś w pobliżu...

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.