Zupa serowo-cebulowa z topionych serków

23 listopada 2012,
dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

 

W pochmurne i zimne dni nic nie rozgrzewa lepiej niż zupa serowo-cebulowa. Jej przygotowanie nie wymaga wiele wysiłku, a smak jest po prostu niebiański. Zupa cebulowa z serem świetnie rozgrzewa i odpręża, wprowadzając w prawdziwie francuski klimat.

 

Składniki:

  • 2l bulionu drobiowego
  • 250 g mięsa mielonego
  • 2 duże cebule
  • gotowana marchewka
  • łyżka masła
  • ser topiony w krążku Hochland Twój Wybór
    • 2 trójkąciki ze szczypiorkiem i cebulą
    • 2 trójkąciki śmietankowe
  • sól, pieprz
  • listek bazylii do dekoracji

Sposób przygotowania:


Cebulę kroimy w dużą kostkę i smażymy na maśle, aż się zeszkli. Wrzucamy ją do gotującego się bulionu drobiowego. Odlewamy trochę bulionu do szklanki i mieszamy z serkami. Całość przelewamy z powrotem do garnka i przyprawiamy. Używamy blendera, by nadać zupie kremowej konsystencji. Mięso mielone doprawiamy do smaku i formujemy malutkie klopsiki, a następnie delikatnie obsmażamy. Dodajemy je do zupy i jeszcze chwilkę ją gotujemy. Marchewkę kroimy w kostkę i dodajemy do garnka. Zupę podajemy przyozdobioną listkiem bazylii. Doskonale smakuje również z grzankami! Aby je zrobić wystarczy pokroić bagietkę w kostkę, rozłożyć równomiernie na blaszce od piekarnika i zapiekać przez kilka minut, aż pieczywo stanie się chrupiące. Można też zrobić je na suchej, mocno rozgrzanej patelni, uważając, aby się nie spaliły.

 

Smacznego!



FORUM - bieżące dyskusje

Wolontariat zagraniczny
Ja bym chętnie podróżowała w taki sposób, ale niestety trzeba pracować...
Cukrzyca za ciąża
Według mnie to wahania hormonów odpowiadają za cukrzycę w ciąży, a nie dieta...
Sieć C&A
No niestety, dziś wiele ubrań to typowe jednorazówki o marnej jakości...
57 proc. osób do 40 roku życia nie …
I to są osoby, które zwykle miały więcej rodzeństwa, a co będzie z pokoleniem...