Zupa pomidorowa z ziemniakami i klopsikami

6 września 2022, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Zupa pomidorowa uznawana jest za królową zup, ponieważ jest nie tylko smaczna, ale też zawiera cenne składniki odżywcze – np. likopen, który odpowiada miedzy innymi za swoje właściwości antyrakowe. Dzisiaj proponujemy smaczną wersję tej zupy, ale z ziemniakami i doprawionymi na ostro klopsikami. Możecie użyć oczywiście swoich ulubionych przypraw, ważne, aby były wyraziste w smaku. Zupę serwujemy z kleksem ze śmietany lub jogurtu i np. natką pietruszki. Zupę można zmiksować również, zanim dodamy klopsiki – jeśli jesteście miłośnikami zupy krem.

zupa pomidorowa z klopsikami

składniki:

kilogram pomidorów lub słoik koncentratu

Pół kilograma mielonej wołowiny

50 dag ziemniaków

2 marchewki

6 szklanek bulionu

2 cebule

5 ząbków czosnku

olej

łyżka oregano, łyżeczka papryki ostrej, pieprz, sól, kurkuma

natka pietruszki i kleks śmietany, opcjonalnie starty parmezan

Przygotowanie:

Ziemniaki i marchew obieramy i płuczemy.

Kroimy w większą kostkę.

Gotujemy w bulionie około 30 minut.

Cebulę siekamy wraz z czosnkiem.

W garnku rozgrzewamy łyżkę oleju, szklimy 1 cebulę z czosnkiem (3 ząbki) , dodajemy pomidory lub koncentrat chwilkę smażymy. Zalewamy bulionem. Przyprawiamy do smaku. Gotujemy około 20 minut (jeśli jest koncentrat gotujmy tylko 3 minuty). Mięso przekładamy do miski, dodajemy drugą cebulę i resztę czosnku posiekane w drobną kostkę, dodajemy też przyprawy, wyrabiany malutkie klopsiki, dodajemy do gotującej się zupy. Serwujemy z kleksem śmietany lub jeśli ktoś lubi ze startym  parmezanem.