Zupa pomidorowa z ziemniakami i klopsikami
Zupa pomidorowa uznawana jest za królową zup, ponieważ jest nie tylko smaczna, ale też zawiera cenne składniki odżywcze – np. likopen, który odpowiada miedzy innymi za swoje właściwości antyrakowe. Dzisiaj proponujemy smaczną wersję tej zupy, ale z ziemniakami i doprawionymi na ostro klopsikami. Możecie użyć oczywiście swoich ulubionych przypraw, ważne, aby były wyraziste w smaku. Zupę serwujemy z kleksem ze śmietany lub jogurtu i np. natką pietruszki. Zupę można zmiksować również, zanim dodamy klopsiki – jeśli jesteście miłośnikami zupy krem.
składniki:
kilogram pomidorów lub słoik koncentratu
Pół kilograma mielonej wołowiny
50 dag ziemniaków
2 marchewki
6 szklanek bulionu
2 cebule
5 ząbków czosnku
olej
łyżka oregano, łyżeczka papryki ostrej, pieprz, sól, kurkuma
natka pietruszki i kleks śmietany, opcjonalnie starty parmezan
Przygotowanie:
Ziemniaki i marchew obieramy i płuczemy.
Kroimy w większą kostkę.
Gotujemy w bulionie około 30 minut.
Cebulę siekamy wraz z czosnkiem.
W garnku rozgrzewamy łyżkę oleju, szklimy 1 cebulę z czosnkiem (3 ząbki) , dodajemy pomidory lub koncentrat chwilkę smażymy. Zalewamy bulionem. Przyprawiamy do smaku. Gotujemy około 20 minut (jeśli jest koncentrat gotujmy tylko 3 minuty). Mięso przekładamy do miski, dodajemy drugą cebulę i resztę czosnku posiekane w drobną kostkę, dodajemy też przyprawy, wyrabiany malutkie klopsiki, dodajemy do gotującej się zupy. Serwujemy z kleksem śmietany lub jeśli ktoś lubi ze startym parmezanem.