Zupa dyniowa z mlekiem kokosowym i kurczakiem
Zapraszamy na przepyszną a zarazem lekkostrawną zupę dyniową z kurczakiem, Zupę wykonuje się mega szybko i jest banalnie prosta w wykonaniu. Jeśli nie masz podanych poniżej wszystkich składników możesz zastępować i konfigurować składniki wedle swoich upodobań np. czerwoną cebulę zastąpić białą lub dodać pietruszkę czy seler zamiast cukinii. Można też na koniec zupę podać z ziołami np. natką pietruszki, koperkiem. Przyprawy to również kwestia twojej fantazji: dodaliśmy kurkumę, sól i pieprz, ale możesz dodać odrobinę imbiru, kmin rzymski, czerwoną paprykę, startą skórkę z cytryny itp.
Obecnie możecie otrzymać w warzywniakach i na straganach dynię, która nie wymaga obierania, można ją piec w całości i miksować razem ze skórką, w której znajduje się zwykle moc minerałów i składników odżywczych np. hokkaido.
składniki:
czerwona papryka
cukinia
mała dynia
4 marchewki
cebula czerwona
4 ząbki czosnku
oliwa z oliwek
pierś z kurczaka
sól, kurkuma, pieprz
pestki dyni
do garnka wlać około 5 szklanek wody, dodać wszystkie warzywa oprócz dyni, dodać kurczaka i gotować około 45 minut. W tym czasie skropić dynię oliwą z oliwek i upiec w piekarniku. Po tym czasie z garnka wyjmujemy mięso a z piekarnika dynię.
Zupę miksujemy z dynią na gładką masę z mlekiem kokosowym np. od Kimchi.pl, serwujemy z posiekanym kurczakiem.
Doprawiamy do smaku.
Podajemy ze szczypiorkiem, pestkami dyni itp.