Zupa cytrynowa
Artykuł zewnętrzny
Zupa cytrynowa – dieta żółta
Składniki:
4 szklanki przegotowanej wody
pół szklanki soku z cytryny
cebula
3 łodygi selera naciowego
mała marchewka
1/4 łyżeczki utłuczonych nasion kolendry
po pół łyżeczki mielonego pieprzu i anyżku
3 żółtka
sok i skórka otarta z cytryny
2 łyżki oliwy
sól
pół szklanki soku z cytryny
cebula
3 łodygi selera naciowego
mała marchewka
1/4 łyżeczki utłuczonych nasion kolendry
po pół łyżeczki mielonego pieprzu i anyżku
3 żółtka
sok i skórka otarta z cytryny
2 łyżki oliwy
sól
Przygotowanie:
Rozgrzać w rondlu oliwę, zeszklić na niej oczyszczoną i drobno pokrojoną cebulę, seler i marchewkę. Następnie dodać kolendrę, pieprz i anyżek. Chwilę smażyć (ciągle mieszając), po czym wlać wodę. Całość doprowadzić do wrzenia, a później gotować 30-40 min. pod przykryciem. Przecedzić przez sito i wlać sok z cytryny. Dokładnie ubić żółtka z sokiem i skórką z cytryny, rozcieńczyć dwiema łyżkami wywaru. Rondel z wywarem postawić na małym ogniu i stopniowo wlewać żółtka. Podgrzewać, stale mieszając, aż zupa zgęstnieje. Można podawać z ryżem ugotowanym na sypko.