Żółty makaron z cytrynowym szpinakiem i krewetkami
Artykuł zewnętrzny
1 op. mrożonego szpinaku
1 op. mrożonych krewetek koktajlowych
1 op. makaronu ryżowego wstążki
100 g sera typu feta
2 łyżki jogurtu bałkańskiego
sok z 1 cytryny
starta skórka z jednej cytryny
3 ząbki czosnku
kawałek świeżego imbiru
sól, pieprz, gałka muszkatołowa, kurkuma
- makaron włożyć na około 3 minuty do zagotowanej wcześniej wody z dodatkiem kurkumy,
- po tym czasie makaron odcedzić i przelać zimną wodą,
- 2 ząbki czosnku posiekać i podsmażyć na patelni z dodatkiem oliwy,
- dodać szpinak, smażyć,
- dodać pokrojony ser, jogurt, sok z 1/2 cytryny i przyprawy, wymieszać jeszcze chwile smażąc,
- na drugiej patelni, podsmażyć na oliwie posiekany ząbek czosnku i imbir,
- dodać krewetki, chwile smażyć,
- przyprawić solą i pieprzem, dodać sok z 1/2 cytryny, wymieszać jeszcze chwile smażąc,
- na talerzu ułożyć makaron, na nim masę szpinakową, na niej krewetki, posypać całość skórką z cytryny