URODA I ZDROWIE

Żółte sery – które są najzdrowsze, przepisy na bazie żółtego sera

9 lutego 2020, dodał: Dagmara

Żółte sery mają swoich zwolenników, jak i przeciwników. Głównym tematem sporów jest ilość tłuszczu w serach. Co prawda są kaloryczne, ale nie wszystkie gatunki. Istnieją rodzaje dzięki, którym wzmocnisz swoje kości, poprawisz układ krążenia, a nawet wyregulujesz procesy trawienia. Oczywiście wszystko należy jeść z umiarem i w odpowiedni sposób. Dlatego przychodzimy Wam z pomocą i sprawdzamy, które sery warto jeść.

sery

Parmezan

Parmezan pochodzi z Włoch i charakteryzuje się twardością oraz słynie ze swoich właściwości zdrowotnych. Zawdzięcza to sporej dawce białka, bo aż ponad 30 %. Ponad to posiada mnóstwo wapna oraz minerałów. Jedząc regularnie parmezan poprawisz kondycję swojego organizmu,  kości i serca. Skład parmezanu uchroni Cię przed osteoporozą oraz zwiększy krzepliwość krwi. Możesz tez zapomnieć o wszelkich problemach ze wzrokiem, ponieważ zawarta w parmezanie witamina A posiada właściwości przeciwzapalne. 

Kolejną zaletą parmezanu jest lekkostrawność oraz niska kaloryczność. Dla kogo nie jest parmezan? Przede wszystkim dla osób zmagających się z nadciśnieniem, gdyż sód z sera  je  znacznie podwyższa. Parmezan możesz jeść zarówno na zimno jak i ciepło np. na pizzy lub spaghetti.

ser parmezan

Ementaler

To kolejny ser z dużej twardości, ale pochodzący ze Szwajcarii. Ementaler powstaje z koziego mleka. Rozpoznasz go po słodko – orzechowym smaku. Do swojej zdrowotności przekona Cię z pewnością jego wysoka zawartość wapnia, minerałów oraz mnóstwa witamin. W ementalerze znajdziesz również dużą dawkę białka, które poprawia pracę układu nerwowego oraz poprawia układ odpornościowy. Jedząc ementaler spożywasz naturalny probiotyk, więc możesz zapomnieć o wszelkich chorobach, infekcjach czy stanach zapalnych. Pamiętaj jednak, aby nie przesadzić z ilością sera, ponieważ zawiera sporo kwasów tłuszczowych.

ser ementaler

Gouda

Gouda jest serem długo dojrzewającym oraz półtwardym. Ser ten ochroni Cię przed osteoporozą dzięki dużej zawartości wapnia. Dodatkowo w Goudzie znajdziesz cenne składniki takie jak cynk, jod, potas, selen i szereg witamin. Jedz ser regularnie, nie przesadzając z ilością, a z pewnością zauważysz poprawę stanu swojego organizmu. Twoje kości staną się mocniejsze, odporność silniejsza, a co najważniejsze nie będziesz odczuwać apetytu. 

ser gouda

Cheddar

Jest serem twardym i pochodzącym z Anglii. Miłośnicy uwielbiają go za kwaskowato – orzechowy posmak. Cheddar powstaje z krowiego mleka dzięki czemu posiada dużo białka, wapnia, jodu oraz wszelkich witamin. Jedząc Cheddar wzmocnisz układ kostny i poprawisz stan swojego wzroku. Co ciekawe Cheddar to naturalny lek na napięcie przedmiesiączkowe. Jego jedyny minus to  spora zawartość soli więc osoby z problemami z nadciśnieniem powinny go unikać.

cheddar ser

Serowe przepisy

Serowe fondue

Fondue to smaczna potrawa i zabawa przy stole oraz okazja do prowadzenia swobodnych rozmów. Pomysł na wspólne maczanie ulubionych smakołyków w serowym sosie przywędrował do nas ze Szwajcarii. Potrawa nie należy do lekkostrawnych, ale czasem można pozwolić sobie na serową ucztę. Do przygotowania imprezy w stylu fondue jest potrzebne specjalne naczynie z podgrzewaczem, kilka szpadek – dla każdego biesiadnika – na które to nabiera się łakocie.

Co kupić?

  • 200 g sera Gouda MSM Mońki
  • 400 g łagodnego sera żółtego  w bloku
  • 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
  • łyżeczka soku z cytryny
  • ząbek czosnku
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej (koniecznie)
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa

Przygotowanie:

Do wysmarowanego czosnkiem kociołka wlej pół szklanki białego wina, dodaj łyżeczkę soku z cytryny i starty lub pokrojony w drobne kawałeczki ser. Całość podgrzewaj do czasu aż ser się roztopi. W przypadku, gdy powstała w ten sposób masa jest zbyt rzadka, możesz ją zagęścić, dodając odrobinę mąki ziemniaczanej. Całość przyprawiamy do smaku pieprzem i gałką muszkatołową. Masa serowa bardzo szybko zastyga, kociołek należy więc ciągle podgrzewać.

serowe fondue

Zupa serowa w bułkach

Co kupić?

  • 20 dkg.startego sera gouda MSM Mońki
  • 2 cebule
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 kostka rosołowa drobiowa
  • 4 łyżki masła
  • 4 łyżki mąki
  • śmietana kremówka
  • 6 łyżek białego wina
  • 1 pęczek dymki
  • 10 bułeczek
  • sól i pieprz
  • szczypta cukru do smaku

Przygotowanie:

Cebulę i czosnek należy posiekać,dymkę pokroić w krążki i wszystko zeszklić na maśle.Dodaj mąkę, po czym zasmaż.Podlej 1 i 3/4 litra wody oraz śmietaną.Dodaj kostkę rosołową i gotuj przez  5 minut. Następnie wsyp ser i gotuj całość na małym ogniu, aż do roztopienia sera. Pamiętaj, aby  ciągle mieszać. Przypraw całość do smaku solą,pieprzem,cukrem i winem. Z bułeczek odetnij góry,wydrąż środki i zapiecz jw w piekarniku  przez 10 minut w temperaturze 200 stopni C. Napełnij bułeczki gorącą zupą serową i podawaj z zieleniną.

zupa serowa

Serowa sałatka

Co kupić?

  • 1 kalafior
  • 1 brokuł
  • 2 pomidory
  • 25 dag sera żółtego MSM Mońki
  • pieprz
  • sól

Przygotowanie:

Zagotuj  posoloną wodę i  wrzuć kalafior podzielony na różyczki .Następnie odcedź i pozostaw do wystudzenia.Teraz ugotuj brokuły w tej samej wodzie co kalafior i również po ugotowaniu odcedź. Pomidory umyj i pokrój w ćwiartki. Wszystko ułóż na talerzu  i posyp startym żółtym serem.

sałatka z serem

Serowe muffinki

Co kupić?

  • 150 g sera żółtego MSM Mońki
  • 6 suszonych pomidorów w oliwie
  • 50 g czarnych oliwek
  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki masła
  • 1/2 szklanki 2%-procentowego mleka
  • 2 jajka
  • zioła prowansalskie
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

Ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Suszone pomidory i oliwki osącz i posiekaj. Masło należy stopić i przestudzić. Teraz wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, po 1/2 łyżeczki soli, pieprzu i ziół prowansalskich. Roztrzep jajka, połącz z mlekiem oraz masłem. Mokre składniki wlej do suchych, szybko i dość niedbale wymieszaj. Dodaj ser, pomidory oraz oliwki. Ciasto ponownie wymieszaj. W formę do muffinek włóż papilotki, napełnij ciastem do 3/4 wysokości. Piecz 20 min. w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 st.

muffinki serowe

zobacz również:

Fondue – jak serwować, różne przepisy, pomysły i przekąski

Lekkie sałatki polecane przez dietetyka

Pasty jajeczne – przepisy na pomysłowe kanapki

Jak upiec gęś – różne przepisy i pomysły na gęsinę

 

 

 

 


loading...

Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Żywienie psa
Podając szczeniakowi takie jedzenie wyrządza się mu wielką krzywdę. Powinien dostawać zbilansowaną dietę, pełną...
Brak miłości- co zamiast?
Hobby, udzielanie się w wolontariacie, to też są jakieś pomysły na taką sytuację... Imprezować...
Witaminy a komórki rakowe
Witaminy wzmacniają organizm, więc mogą przeciwdziałać procesom nowotworowym, ale żeby leczyły raka, to wątpię.
Odszkodowanie
Im mniejsza składka OC tym mniejszej kwoty później można się spodziewać przy wypadku... \niestety,...