Żółte sery – które są najzdrowsze, przepisy na bazie żółtego sera
Żółte sery mają swoich zwolenników, jak i przeciwników. Głównym tematem sporów jest ilość tłuszczu w serach. Co prawda są kaloryczne, ale nie wszystkie gatunki. Istnieją rodzaje dzięki, którym wzmocnisz swoje kości, poprawisz układ krążenia, a nawet wyregulujesz procesy trawienia. Oczywiście wszystko należy jeść z umiarem i w odpowiedni sposób. Dlatego przychodzimy Wam z pomocą i sprawdzamy, które sery warto jeść.
Parmezan
Parmezan pochodzi z Włoch i charakteryzuje się twardością oraz słynie ze swoich właściwości zdrowotnych. Zawdzięcza to sporej dawce białka, bo aż ponad 30 %. Ponad to posiada mnóstwo wapna oraz minerałów. Jedząc regularnie parmezan poprawisz kondycję swojego organizmu, kości i serca. Skład parmezanu uchroni Cię przed osteoporozą oraz zwiększy krzepliwość krwi. Możesz tez zapomnieć o wszelkich problemach ze wzrokiem, ponieważ zawarta w parmezanie witamina A posiada właściwości przeciwzapalne.
Kolejną zaletą parmezanu jest lekkostrawność oraz niska kaloryczność. Dla kogo nie jest parmezan? Przede wszystkim dla osób zmagających się z nadciśnieniem, gdyż sód z sera je znacznie podwyższa. Parmezan możesz jeść zarówno na zimno jak i ciepło np. na pizzy lub spaghetti.
Ementaler
To kolejny ser z dużej twardości, ale pochodzący ze Szwajcarii. Ementaler powstaje z koziego mleka. Rozpoznasz go po słodko – orzechowym smaku. Do swojej zdrowotności przekona Cię z pewnością jego wysoka zawartość wapnia, minerałów oraz mnóstwa witamin. W ementalerze znajdziesz również dużą dawkę białka, które poprawia pracę układu nerwowego oraz poprawia układ odpornościowy. Jedząc ementaler spożywasz naturalny probiotyk, więc możesz zapomnieć o wszelkich chorobach, infekcjach czy stanach zapalnych. Pamiętaj jednak, aby nie przesadzić z ilością sera, ponieważ zawiera sporo kwasów tłuszczowych.
Gouda
Gouda jest serem długo dojrzewającym oraz półtwardym. Ser ten ochroni Cię przed osteoporozą dzięki dużej zawartości wapnia. Dodatkowo w Goudzie znajdziesz cenne składniki takie jak cynk, jod, potas, selen i szereg witamin. Jedz ser regularnie, nie przesadzając z ilością, a z pewnością zauważysz poprawę stanu swojego organizmu. Twoje kości staną się mocniejsze, odporność silniejsza, a co najważniejsze nie będziesz odczuwać apetytu.
Cheddar
Jest serem twardym i pochodzącym z Anglii. Miłośnicy uwielbiają go za kwaskowato – orzechowy posmak. Cheddar powstaje z krowiego mleka dzięki czemu posiada dużo białka, wapnia, jodu oraz wszelkich witamin. Jedząc Cheddar wzmocnisz układ kostny i poprawisz stan swojego wzroku. Co ciekawe Cheddar to naturalny lek na napięcie przedmiesiączkowe. Jego jedyny minus to spora zawartość soli więc osoby z problemami z nadciśnieniem powinny go unikać.
Serowe przepisy
Serowe fondue
Fondue to smaczna potrawa i zabawa przy stole oraz okazja do prowadzenia swobodnych rozmów. Pomysł na wspólne maczanie ulubionych smakołyków w serowym sosie przywędrował do nas ze Szwajcarii. Potrawa nie należy do lekkostrawnych, ale czasem można pozwolić sobie na serową ucztę. Do przygotowania imprezy w stylu fondue jest potrzebne specjalne naczynie z podgrzewaczem, kilka szpadek – dla każdego biesiadnika – na które to nabiera się łakocie.
Co kupić?
- 200 g sera Gouda MSM Mońki
- 400 g łagodnego sera żółtego w bloku
- 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
- łyżeczka soku z cytryny
- ząbek czosnku
- łyżeczka mąki ziemniaczanej (koniecznie)
- pieprz
- gałka muszkatołowa
Przygotowanie:
Do wysmarowanego czosnkiem kociołka wlej pół szklanki białego wina, dodaj łyżeczkę soku z cytryny i starty lub pokrojony w drobne kawałeczki ser. Całość podgrzewaj do czasu aż ser się roztopi. W przypadku, gdy powstała w ten sposób masa jest zbyt rzadka, możesz ją zagęścić, dodając odrobinę mąki ziemniaczanej. Całość przyprawiamy do smaku pieprzem i gałką muszkatołową. Masa serowa bardzo szybko zastyga, kociołek należy więc ciągle podgrzewać.
Zupa serowa w bułkach
Co kupić?
- 20 dkg.startego sera gouda MSM Mońki
- 2 cebule
- 5 ząbków czosnku
- 1 kostka rosołowa drobiowa
- 4 łyżki masła
- 4 łyżki mąki
- śmietana kremówka
- 6 łyżek białego wina
- 1 pęczek dymki
- 10 bułeczek
- sól i pieprz
- szczypta cukru do smaku
Przygotowanie:
Cebulę i czosnek należy posiekać,dymkę pokroić w krążki i wszystko zeszklić na maśle.Dodaj mąkę, po czym zasmaż.Podlej 1 i 3/4 litra wody oraz śmietaną.Dodaj kostkę rosołową i gotuj przez 5 minut. Następnie wsyp ser i gotuj całość na małym ogniu, aż do roztopienia sera. Pamiętaj, aby ciągle mieszać. Przypraw całość do smaku solą,pieprzem,cukrem i winem. Z bułeczek odetnij góry,wydrąż środki i zapiecz jw w piekarniku przez 10 minut w temperaturze 200 stopni C. Napełnij bułeczki gorącą zupą serową i podawaj z zieleniną.
Serowa sałatka
Co kupić?
- 1 kalafior
- 1 brokuł
- 2 pomidory
- 25 dag sera żółtego MSM Mońki
- pieprz
- sól
Przygotowanie:
Zagotuj posoloną wodę i wrzuć kalafior podzielony na różyczki .Następnie odcedź i pozostaw do wystudzenia.Teraz ugotuj brokuły w tej samej wodzie co kalafior i również po ugotowaniu odcedź. Pomidory umyj i pokrój w ćwiartki. Wszystko ułóż na talerzu i posyp startym żółtym serem.
Serowe muffinki
Co kupić?
- 150 g sera żółtego MSM Mońki
- 6 suszonych pomidorów w oliwie
- 50 g czarnych oliwek
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki masła
- 1/2 szklanki 2%-procentowego mleka
- 2 jajka
- zioła prowansalskie
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Suszone pomidory i oliwki osącz i posiekaj. Masło należy stopić i przestudzić. Teraz wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, po 1/2 łyżeczki soli, pieprzu i ziół prowansalskich. Roztrzep jajka, połącz z mlekiem oraz masłem. Mokre składniki wlej do suchych, szybko i dość niedbale wymieszaj. Dodaj ser, pomidory oraz oliwki. Ciasto ponownie wymieszaj. W formę do muffinek włóż papilotki, napełnij ciastem do 3/4 wysokości. Piecz 20 min. w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 st.
zobacz również:
Fondue – jak serwować, różne przepisy, pomysły i przekąski
Lekkie sałatki polecane przez dietetyka
Pasty jajeczne – przepisy na pomysłowe kanapki
Jak upiec gęś – różne przepisy i pomysły na gęsinę