Zobacz jak działa na twój organizm jedzenie truskawek. Odmładzają i działają jak botoks
24 czerwca 2024, dodał: katarinka55
Jedliście już truskawki? Kto nie lubi tych czerwonych słodkich owoców, kojarzących się z rozpoczęciem lata. Uwielbiamy je jeść w różnych deserach, z bitą śmietaną czy z lodami. Oprócz fantastycznego smaku i aromatu truskawki maja nam o wiele więcej do zaoferowania.
Posiadają wiele cennych właściwości dla zdrowia i korzystnie wpływają na nasz organizm. Już starożytni Rzymianie odkryli ich niezwykłe właściwości. Truskawki i ich prababcię – poziomkę stosowano jako środek leczniczy w stanach zapalnych, gorączce, kamicy nerkowej, chorobach wątroby, trzustki i krwi, a nawet jako lek na depresję… Nasze babcie natomiast leczyły nimi grzybicę, trądzik i oparzenia słoneczne.
Witaminy i sole mineralne w truskawkach
Dzięki nim dostarczamy naszemu ciału witaminy C, A, B1, B2 oraz PP, która m.in. reguluje dotlenienie krwi. Truskawka ma więcej witaminy C niż cytryna i grejpfrut. Warto zwrócić uwagę na to, że mrożone tracą tylko 2 mg witaminy C, wciąż więc pozostaje jej aż 60 mg. Proces mrożenia korzystnie wpływa na prowitaminę A, której ilość podczas zamrażania się zwiększa. Jak wiadomo witamina ta jest naturalnym pobudzaczem metabolizmu, ponieważ wchodzi w interakcje z kwasami układu pokarmowego i wzmaga efekt spalania kalorii. Według jednej diagnozy zwiększone dawki witaminy C są wskazane u osób, które borykają się z chorobą kostno-stawową potocznie zwaną osteoporozą. To samo badanie mówi również o dobroczynnym działaniu truskawek w tej materii. Owoce te nie dość że dostarczają organizmowi wzmożonej dawki witaminy C to na dodatkowo pełnią funkcję ochronną przed pojawieniem się „mutacji” bądź przerzutów wyżej wspomnianej dysfunkcji. Doświadczenie to zostało opublikowane na łamach Annals of the Rheumatic Diseases.
Wyniki badań naukowców amerykańskich z Uniwersytetu Kalifornijskiego z 2009 roku, potwierdziły natomiast, że wysoki poziom witaminy C we krwi może obniżać ciśnienie u młodych kobiet. Wcześniej było już wiadomo, że duże stężenie tej witaminy ma działanie obniżające ciśnienie u osób w średnim wieku i seniorów. Wysnuto wniosek,że stosowanie diety z dużą zawartością witaminy C może pomagać w regulacji ciśnienia krwi u młodych, zdrowych osób. Może też zapobiegać uszkodzeniom układu krwionośnego, powodowanym przez wolne rodniki, a w rezultacie zapobiegać ciśnieniu w przyszłości.
Truskawki uzupełniają ponadto niedobory makro- i mikroelementów oraz dostarczamy ciału zdrowej dawki wapnia, fosforu, żelaza, magnezu i manganu. Wapń i fosfor wzmacniają kości i zęby oraz poprawiają pracę mięśni, a w połączeniu z magnezem odkwaszają organizm. Ze względu na wysoką zawartość żelaza są również ważnym składnikiem kobiecej diety. Ochronią przed anemią i wzmocnią organizm. Truskawki są też doskonałym afrodyzjakiem. Według Patricka Holforda (założyciela Instytutu Optymalnego Żywienia) właściwości te truskawki zawdzięczają dużej zawartości cynku oraz witaminie C, która wpływa pozytywnie na siły witalne i sprawność intymną. Poza tym kształt, kolor i konsystencja owocu sprawia, że truskawki nieodzownie kojarzą się z miłością.
Bromelina w truskawkach odkaża i odtruwa
Co więcej, poprzez spalanie tłuszczów owoce te posiadają właściwości odtruwające i oczyszczające. Dzieje się tak za sprawą bromeliny, enzymu odpowiadającego za rozkład białka. Poleca się więc osobom, które mają kłopoty z trawieniem białek lub powinny obniżyć wagę ciała. Bromelina działa też moczopędnie, odkażająco i odtruwająco. Wspomaga też pracę wątroby i pęcherzyka żółciowego, a także wypłukuje piasek i drobne złogi z nerek. Ponadto, może być również pomocna w rozpuszczaniu skrzepów i w leczeniu choroby wieńcowej serca i przydatna w zwalczaniu przekrwienia zatok. Bromelina nasila również działanie antybiotyków.
Pektyny i lewuloza w truskawkach obniżają cholesterol
Truskawki zawierają pektyny – rozpuszczalny w wodzie błonnik, obniżający poziom złego cholesterolu i neutralizujący substancje toksyczne. Cukier w truskawkach to łatwo przyswajalna lewuloza, którą mogą się delektować także cukrzycy.
Fitocyny w truskawkach działają bakteriobójczo
Posiadają, podobnie jak czosnek lub cebula bakteriobójcze substancje, fitocyny. Ich zasadotwórcze i moczopędne właściwości decydują o zalecaniu ich spożywania w dietach dla reumatyków, artretyków, cukrzyków oraz osób z niewydolnością nerek i wątroby.
Fenole polepszają nastrój
Truskawki, jak inne jagody są znane z tego, iż w swoim składzie zawierają ogromne pokłady fenoli. Przeważającą ilość stanowią tutaj 2 rodzaje fenoli: antycyjany oraz garbniki. Antycyjany nadają czerwone zabarwienie owocom, jednak ich główną funkcją jest działanie antyoksydacyjne. Chronią organizm przed wolnymi rodnikami oraz niszczeniem komórek odpowiednich organów. Ich czerwony kolor, to wpływ flawonoidu o nazwie pelargonidyna, który polepsza nastrój. Zawartość fenoli czyni truskawki „ochroniarzami” serca, a także owocami anty-rakowymi.
Truskawki hamują działanie enzymu cyklooksygenazy, znanej pod nazwą COX. Leki takie jak aspiryna czy ibuprofen blokują działanie tego enzymu, którego wzmożona aktywność pojawia się przy zapaleniach, które są w osteoporozie, reumatoidalnym zapaleniu stawów, raku, astmie itp. W przeciwieństwie do farmaceutycznych inhibitorów COX, truskawki nie powodują efektów ubocznych jakim często są krwawienia. Truskawki to też sposób by nie zacząć w zbyt młodym wieku zapominać gdzie podziały się klucze. Jak wynika z badań przeprowadzonych przez naukowców z Human Nutrition Research Center on Aging w Bostonie związki zawarte w tych owocach pomagają oczyszczać mózg z toksyn przyspieszających utratę pamięci w podeszłym wieku. Wyniki badań, które tego dowiodły zostały zaprezentowane na kongresie National Meeting of The American Chemical Society w 2010 roku. Naukowcy wykazali, że związkami, które pozwalają chronić pamięć są polifenole.
Polifenole zawarte w truskawkach (a także jagodach i borówkach amerykańskich) usprawniają działanie tzw. komórek mikroglejowych w mózgu, które oczyszczają go z niebezpiecznych toksyn. Komórki mikroglejowe w wyniku procesów starzenia ulegają silnemu pobudzeniu i niszczą nie tylko toksyny, ale też zdrowe komórki nerwowe w mózgu. Jedzenie jagód, truskawek i borówek amerykańskich jest w stanie te procesy powstrzymać, a tym samym zastopować degradację pamięci. Jak podkreślają badacze, nie tylko świeże owoce są źródłem polifenoli, ale także te mrożone, dostępne przez cały rok. Natomiast garbniki występujące w truskawkach wykazują działanie przeciw-rakowe.
Kwas elagowy w truskawkach działa jak botoks
Moc truskawek wzmaga kwas elagowy (związek chemiczny z grupy polifenoli). Unieszkodliwia on rakotwórcze substancje, które docierają do naszego organizmu ze środowiska. Badania przeprowadzone przez naukowców z Korei Południowej w 2009 roku sugerują natomiast, że kwas elagowy pochodzący z truskawek i innych owoców jagodowych wykazuje znaczące właściwości przeciwzmarszczkowe. Rezultaty badań zaprezentował Dr Young-Hee Kang w Nowym Orleanie. Pomimo, że kwas elagowy pojawiał się w przeciwstarzeniowych recepturach kosmetycznych, nie było do tej pory konkretnych badań naświetlających jego przeciwzmarszczkowe działanie.
Wcześniejsze badania wykazały, że kwas elagowy może wywierać działanie fotoochronne. Zabezpiecza on skórę przed zniszczeniami powodowanymi promieniowaniem, chroniąc ją przed enzymem MMP, który niszczy kolagen, a także poprzez redukcję ekspresji cząsteczki ICAM, biorącej udział w procesach zapalnych. Głównym celem badań przeprowadzonych w Korei było sprawdzenie, czy kwas elagowy wpływa także na redukcję zmarszczek, wywołanych przez promieniowanie UVB. Naukowcy twierdzą, że wyniki potwierdzają hipotezę, że kwas elagowy pomaga zredukować zarówno zapalenie, jak i zmarszczki wywołane przez promieniowanie UVB.
Zobacz również:
-
Najlepsze dania z truskawek i maseczki
- Dlaczego warto jeść truskawki?
-
Oczyszczające maseczki truskawkowe
-
10 najbardziej korzystnych produktów dla serca