Przepis, który prezentujemy, wywodzi się z medycyny ajurwedyjskiej. Zawiera popularną w Indiach i cenioną przez medycynę Dalekiego Wschodu przyprawę, jaką jest kurkuma, zwana inaczej żółtym imbirem lub szafranem indyjskim. Nadaje potrawom piękny kolor, ale posiada też liczne właściwości zdrowotne, między innymi przeciwzapalne, przeciwbólowe, antyoksydacyjne, bakteriobójcze, antynowotworowe i oczyszczające. Jest też pomocna w chorobach układu oddechowego i wspiera układ odpornościowy. Lista jej zalet jest o wiele dłuższa, a sama przyprawa może być dodatkiem nie tylko do curry i dań na słono. Oto przepis na przepyszny mleczny napój, który wzmocni układ immunologiczny i dostarczy słodkiej, zdrowej przyjemności.
Składniki na pastę z kurkumy:
– 2-3 łyżki mielonej kurkumy,
– 1/2 szklanki wody,
– 2 szczypty mielonego pieprzu czarnego lub cayenne.
Składniki na napój:
– szklanka mleka (dowolnego),
– pół łyżeczki masła,
– pół łyżeczki cynamonu,
– pół łyżeczki mielonego imbiru,
– łyżka miodu,
– łyżeczka pasty z kurkumy.
Przygotowanie:
Pierwszym krokiem jest sporządzenie pasty z kurkumy, którą można przechowywać w zamkniętym słoiczku w lodówce przez 2 tygodnie. Z podanych składników wyjdą około 4 porcje. Do gotującej się wody należy wsypać kurkumę z pieprzem i gotować mieszając, aż woda odparuje i zrobi się pasta. Zajmuje to około 8 minut.
Napój sporządzamy podgrzewając szklankę mleka z masłem, imbirem, cynamonem i łyżeczką pasty z kurkumy.
Aby składniki lepiej się wymieszały, można użyć spieniacza do mleka. Napój spożywa się na ciepło, posłodzony miodem.
Kombinacja składników może wydawać się dziwna, ale złociste mleko smakuje naprawdę cudownie.
Czy Wy również sięgacie czasami po tradycyjne przepisy z dalekich stron świata?