Ziołowe nalewki domowe najzdrowsze – różne przepisy!

16 lipca 2020, dodał: pinkmause

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Nalewki ziołowe to niezwykłe, aromatyczne i rozgrzewające trunki. Proste w przygotowaniu, na bazie ziół, przypraw, owoców, wody, alkoholu oraz cukru. Nalewki ziołowe można stosować na różne dolegliwości oraz na poprawę samopoczucia. Mogą zwalczać kaszel, pomagają w kłopotach żołądkowych, bólach, przy zmęczeniach, mają też działanie uspokajające i pobudzają apetyt.

O zdrowotnych i leczniczych właściwościach nalewek wiemy już z czasów średniowiecza. Alkohol wyciąga z owoców i ziół wiele drogocennych składników, jednocześnie je konserwując. Dodatkowo ułatwia ich przyswajanie. Nalewki, fachowo nazywane Tincturae – są to etanolowe wyciągi z suszonych i odpowiednio rozdrobnionych surowców. W praktyce uzyskuje się je napełniając butelkę luźno ziołami i zalewając alkoholem. Nalewki ziołowe to rodzaj leku o długim terminie ważności.

Nalewka z ziół mieszanych

Nalewka idealna na trawienie i wzdęcia, oczyszczenie organizmu z pasożytów, problemy z gardłem oraz bóle reumatyczne

Składniki:
– 10 g aloesu
– 5 g mirry
– 0,2 g szafranu
– 10 g liści senesu
– 10 g kamfory
– 10 g korzeni rabarbaru
– 10 g korzeni kurkumy
– 10 g manny
– 10 g teriaku
– 5 g korzeni dziewięćsiłu
– 10 g korzeni arcydzięgla

Przygotowanie:
Zioła w 2-litrowej butelce zalać 1,5 litra 40% żytniówki lub dobrej wódki owocowej i pozostawić na 14 dni w ciepłym miejscu. Nalewkę należy codziennie wstrząsać. Otrzymanym płynem wypełnić małe butelki i przechowywać dobrze zamknięte w chłodnym miejscu. Nalewkę można przechowywać przez wiele lat. Spożywać profilaktycznie: 1 łyżeczka nalewki rano i wieczorem a przy niedomaganiach: 3 łyżeczki nalewki dziennie.

 

Nalewka miętowa

Nalewka ma właściwości bakteriobójcze w obrębie dróg żółciowych i przewodu pokarmowego oraz łagodne działanie uspokajające, nieznacznie obniża ciśnienie krwi. Likwiduje wzdęcia oraz bóle brzucha i żołądka.

Składniki:
– 10 liści świeżej mięty ogrodowej lub 3 dorodne gałązki świeżej mięty dzikiej, lub 1 kopiasta łyżka mięty suszonej
– 1 średniej wielkości cytryna
– 0,5 l spirytusu
– 0,5 l wody mineralnej
– 1 duża łyżka cukru

Przygotowanie:
Z wyszorowanej w ciepłej wodzie i przelanej wrzątkiem cytryny ściąć cienko skórkę (bez białego miąższu). Wodę zagotować z cukrem i powstały syrop odstawić do wystudzenia. Do szklanego słoja, wrzucić skórkę cytrynową i miętę. Wlać syrop i spirytus. Słój szczelnie zamknąć i odstawić w chłodne i ciemne miejsce na tydzień. Po wyznaczonym czasie płyn zlać, cedząc przez gęste, wyłożone bibułą sito, a jeśli trzeba – uzupełnić nalewkę zimną przegotowaną wodą do objętości litra. Przelać do czystych butelek, szczelnie zamknąć i odstawić w chłodne miejsce na 1,5 tygodnia.

 

Nalewka z macierzanki

Nalewka jest zalecana w nieżycie dróg oddechowych i stanach zapalnych nerek. Pomocna w zatruciach pokarmowych.

Składniki:
1 szklanka suszonego ziela macierzanki
0,5 l wódki
0,5 l czerwonego wytrawnego wina
250 g miodu rzepakowego

Przygotowanie:
Suszone ziele macierzanki zalać wódką i winem, dodać miód i odstawić na 4 tygodnie, co kilka dni wstrząsając. Przecedzić. Pić 1-2 razy dziennie po 1 łyżce.

 

Nalewka z pokrzywy i mniszka

Ziołowa nalewka na oczyszczenie krwi i wzmocnienie organizmu

Składniki:
– 750 ml czystej wódki
– 1 szklanka liści pokrzywy
– 1 szklanka liści babki lancetowatej
– 1 szklanka mniszka lekarskiego: młode liście, łodyżki, kwiaty
– 100 ml miodu
– ewentualnie 250 ml przegotowanej wody

Przygotowanie: Zioła zalać alkoholem, od razu dodać miód i odstawić.  Codziennie wstrząsać słoikiem. Macerować ok. 1 miesiąca. Przecedzoną nalewkę przelać do butelek i zakręcić.

 

Nalewka melisowa

Nalewka melisowa to lek o dosyć szerokim zastosowaniu. Można jej używać w nieregularnym miesiączkowaniu, bólach serca oraz astmie. Ponadto jest pomocna w dolegliwościach przewodu pokarmowego, gdyż wzmaga łaknienie, pobudza wydzielanie soków trawiennych, działa przeciwskurczowo, wiatropędnie i żółciopędnie. Ale nalewka melisowa znana jest przede wszystkim jako lek uspokajający. Zalecana jest więc w stanach pobudzenia nerwowego połączonych z lękiem i bezsennością, nerwicach wegetatywnych, płciowych i nadpobudliwości seksualnej.

Składniki:
– 150 g świeżych liści melisy lekarskiej
– 2 świeże liście mięty pieprzowej
– po szczypcie zmielonego cynamonu i ziela dziurawca
– sok z całej cytryny
– 0,5 l spirytusu 96%
– 0,5 l wody
– 0,5 kg cukru

Przygotowanie:
Wszystkie zioła zalać szklanką wrzącej wody i parzyć pod przykryciem przez 15-20 min. Napar ostudzić, przecedzić przez bibułę filtracyjną. Z drugiej szklanki wody i cukru przygotować syrop, dodać sok z cytryny. Połączyć ze sobą napar z ziół, syrop i spirytus. Nalewka powinna się przegryzać przez 10-12 dni.

 

Nalewka z mniszka lekarskiego

Nalewka zalecana jest pomocniczo w chorobach naczyniowych, w żylakach nóg i odbytu, jako środek żółciopędny, przeciwdziałający zaparciom, wskazany w chorobach nerek i pęcherza, a także w nerwicach, ze względu na łagodnie uspokajające działanie.

Składniki:
– 30 kwiatów mniszka lekarskiego
– 1 l wódki czystej 45%

Wykonanie:
Kwiaty mniszka opłukać pod bieżącą wodą, rozłożyć pojedynczo i osuszyć. Następnie umieścić w szklanym naczyniu i zalać wódką. Naczynie szczelnie zamknąć, aby alkohol nie wywietrzał. Maceracja powinna trwać 7 dni. Po tym czasie alkohol znad kwiatów zlać, przecedzić przez bibułę filtracyjną i rozlać do butelek.

 

Nalewka brzozowa

Składniki:
– 1 szklanka żytniej mąki
– 1,5 szklanki pszennej razowej
– 1 łyżka soli
– 1-1,5 szklanki wody
– 300 g młodych pączków i liści brzozowych
– 200 g cukru
– 2 łyżki rodzynek
– 5 szklanek wódki 45%
– 1 szklanka jasnego piwa

Przygotowanie:
Osoloną wodę zagotować, a następnie przestudzić. Na stolnicę przesiać obie mąki, wlać wodę, zagnieść ciasto, wyrobić, rozwałkować, ułożyć na formie, ponakłuwać widelcem. Piec w silnie nagrzanym piekarniku 20 min. Zostawić placek do następnego dnia. 250 g drobno pokruszyć, wrzucić do gąsiorka, dodać rodzynki, listki i pączki. Zalać wódką, zostawić na 10-20 dni, po czym przecedzić przez gęste płótno. W płaskim rondlu zagotować piwo z cukrem, zdjąć z ognia, wlać nalewkę, wymieszać, wlać do gąsiorka. Szczelnie zakryć, zostawić na dwa miesiące.

 

Nalewka z kwiatów rumianku i nagietka

Składniki:
– 50 g wysuszonych kwiatów nagietka (najlepiej same płatki)
– 30 g wysuszonych kwiatów rumianku
– 1/2 litra wódki 40%

Przygotowanie:
Kwiaty zalać alkoholem, szczelnie zamknąć i postawić na 2 tygodnie w ciepłym, ciemnym miejscu, co pewien czas wstrząsając naczyniem. Następnie zawartość przelać przez płótno, mocno wycisnąć. Przefiltrować jeszcze raz, używając papierowego filtra do kawy. Przelać do butelki.

 

Nalewka z kwiatów lawendy

Składniki:
– 7 łyżek kwiatów lawendy suszonej
– 1 litr wódki 40%
– 400 g miodu naturalnego (np. lipowego)
– 3 duże cytryny
– 1 pomarańcza
– 4 goździki
– 3 szczypty imbiru

Przygotowanie:
Na dnie szklanego słoja umieścić pocięte cytryny i pomarańczę obrane ze skórki. Owoce lekko ucisnąć, aby wypuściły trochę soku po czym wsypać kwiaty suszonej lawendy, goździki i imbir. Wszystko zalać alkoholem. Słoik odłożyć w ciemne miejsce i od czasu do czasu potrząsać, aby składniki lepiej się wymieszały. Po dwóch tygodniach dodać miód i odstawić na jeszcze jeden tydzień. Po tym czasie nastawić nalewkę do leżakowania: przelać płyn przez gazę i wlać do butelek.

 

Nalewka z 5 ziół

Składniki:
– 10 gałązek mięty
– 10 gałązek melisy
– 5 gałązek bazylii
– garść gałązek tymianku
– 5 gałązek szałwii
– 2 szklanki wody
– 1 szklanka cukru
– 0,5 litra spirytusu

Przygotowanie:
Zioła umyć dokładnie, osuszyć i oberwać z listków. Liście umieścić w dużym słoju. Wodę z cukrem podgrzać i zagotować syrop cukrowy. Ostudzić go. Całkowicie zimnym zalać zioła. Naczynie szczelnie zamknąć i odstawić w zaciemnione miejsce na 3 tygodnie. Po upływie wyznaczonego czasu zlać syrop przelewając przez sito o bardzo drobnych oczkach. Czysty nalew wymieszać ze spirytusem. Nalewkę rozlać do butelek. Butelki ponownie odstawić w chłodne miejsce na około 2 miesiące.

 

Nalewka z kwiatów lipy

Składniki:
– 2 szklanki płynnego lipowego miodu
– 2 szklanki i 50 ml spirytusu (96%)
– 2 goździki
– 1,5 szklanki kwiatów lipy
– 1 limonka
– 1/2 cytryny

Przygotowanie:
Na 3 tygodnie przed okresem kwitnienia lip przygotować miodówkę: zagotować 2 szklanki wody z goździkami, ostudzić, dodać miód, wymieszać, wlać 2 szklanki spirytusu i jeszcze raz dokładnie wymieszać. Przelać do słoja, szczelnie zamknąć, odstawić na 3 tygodnie, co 3-4 dni wstrząsając słojem. Następnie dodać kwiaty lipy, odstawić nalewkę na 2 tygodnie w ciemne, chłodne miejsce. Potem zlać przez sito wyłożone ręcznikiem papierowym, przelać do butelki. Limonkę wyszorować namydloną szczoteczką, wypłukać w gorącej wodzie. Z połowy owocu cieniutko obrać skórkę, dokładnie usuwając białe albedo. Skórkę włożyć do czystego małego słoiczka i zalać 50 ml spirytusu. Odstawić na 2 dni. Odmierzyć 2 łyżeczki powstałego ekstraktu i dodać go do nalewki wraz z przesączonymi przez gazę sokami z limonki i cytryny. Dokładnie wymieszać, odstawić na 3 tygodnie do sklarowania. Następnie zlać nalewkę znad osadu, osad przefiltrować, połączyć z wcześniej otrzymaną nalewką. Lipówka powinna dojrzewać co najmniej 6 miesięcy w chłodnym miejscu.

 

Nalewka ziołowa z owocami róży

Składniki:
– 5 g ziela serdecznika
– 5 g miecznicy czarnej
– 5 g kwiatostanu głogu
– 5 g korzenia kozłka
– 5 g liści melisy
– 5 g ziela dziurawca i rumianku
– 5 g owocu róży
– 5 g liści pokrzywy
– 750 ml czerwonego, wytrawnego wina
– 500 ml wódki
– 500 ml spirytus
– 125 ml miodu

Przygotowanie:
Wszystkie zioła zalać w dużym słoju alkoholem, zamknąć szczelnie i odstawić na pół miesiąca w ciepłe miejsce. Następnie przefiltrować i dokładnie wymieszać z jasnym miodem i ponownie odstawić na dwa tygodnie. Po tym czasie nalewkę ponownie przefiltrować, rozlać do butelek i przechowywać w piwnicy.

 

Nalewka dębowa z szałwią

Idealna na przeziębienia

Składniki:
– 25 g propolisu
– 5 g szałwii
– 5 g kory dębu
– 5 g kwiatów wrotyczu
– 5 g kwiatów krwawnika
– 300 ml alkoholu 60-70%

Przygotowanie:

Włożyć propolis na kilka godzin do zamrażarki, by zrobił się twardy i kruchy. Po wyjęciu z zamrażarki włożyć do blendera i zmiksować. Okruszki propolisu włożyć do słoika, szałwię, kwiaty krwawnika, wrotyczu delikatnie posiekać i również wrzucić do słoika, dodać korę dębu zmieloną w młynku i zalać wszystko alkoholem. Odstawić w ciemne, ciepłe miejsce. Po ok. 2 tygodniach przefiltrować nalewkę zlewając ją do czystego, wyparzonego słoika.

 

 

Share and Enjoy !

0Shares
0 0


Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Tanie dodatki
Ja lubię niedrogie dodatki, bo nie przywiązuję się do biżuterii na co dzień wybieram...
Filmy
To ja ostatnio na chyba netflix oglądałam "Rytuał". Całkiem przyjemny. Teraz na dziś planujemy...
Seriale
Mnie mega wciągneła "Chyłka". Zazwyczaj nie oglądam polskich seriali ale ten jest świetny,...