Nie ma nic lepszego niż lekkie placuszki warzywne z piekarnika – jesz bez wyrzeczeń!
Artykuł zewnętrzny
Składniki (na 2 duże porcje):
- 60g cukinii
- 30g marchewki
- 400g ziemniaków
- 80g cebuli (u mnie dymka)
- 2 jajka
- zioła (bazylia, natka pietruszki i co lubicie)
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- u mnie również 100g ugotowanego ryżu
Ryż ugotować w wodzie zgodnie z przepisem z opakowania. Gdy będzie sobie pyrkać na małym ogniu warzywa umyć, obrać i zetrzeć na tarce lub wrzucić do robota kuchennego i niech płacze nad cebulą za nas ; ) Gdy wszystko będzie drobno starte, popieprzyć do smaku , odrobinę posolić, dodać ulubione zioła, jaja i 2 łyżki oleju. Wymieszać całość. Nakładać na papier do pieczenia.
Piec w 150stopniach przez około 25minut.