Ten biały ser zrobisz w 10 minut, już nigdy nie sięgniesz po sklepowy!
Ten biały ser robię sama od czasu do czasu i jestem naprawdę dumna, że udało mi się uzyskać tak delikatny, śmietankowy smak. Ser po przygotowaniu wstawiam do lodówki na około 3 godziny, a potem przez 5 dni cała rodzina delektuje się pysznym nabiałem serwując go na kanapeczki.
Biały ser stanowi źródło pełnowartościowego białka a także zawiera cenne dla zdrowia aminokwasy, których organizm nie jest w stanie sam wytworzyć. Oprócz tego w skład białego sera wchodzą związki mineralne takie jak magnez, potas, cynk, a także witamina A, D, E oraz witaminy z grupy B. Biały ser stanowi doskonałe źródło pełnowartościowego białka, dlatego powinien znaleźć się w naszej diecie. Ser można wykonać na bazie mleka z kartonu, a jego sekretnym składnikiem są jaja i słodka śmietanka.
składniki:
litr mleka 3,2 %
3 jaja
200 ml śmietany 30 %
2 łyżeczki soli płaskie
Mleko podgrzać z solą, w misce wymieszać śmietanę z jajkami.
Do gorącego mleka powoli wlewamy masę śmietanową z jajkami, non stop mieszając. Uważnie się przyglądamy czy nie powstają grudki oraz przezroczysta serwatka bo to dobry znak, że już wytrąca się ser.
Przelewamy zawartość do garnka przez gazę ułożoną na sicie, dokładnie odciskamy, żeby pozbyć się płynu.
Gotowy ser wraz z gazą przekładamy do pojemnika najlepiej szklanego i przyciskamy czymś ciężkim, aby go ukształtować, wkładamy do lodówki na 3 godziny.