Ziemniaczana sałatka z bulionem wołowym
Artykuł zewnętrzny
składniki:
- 4 młode ziemniaki średniej wielkości
- 1/4 szklanki bulionu wołowego
- pieprz kolorowy grubo mielony
- 1/2 łyżeczki ostrej musztardy
- przyprawa do dań z ziemniaków
- 1/3 szklanki pokrojonego szczypiorku ( w przepisie cebulka )
- 2 kiszone ogórki
- 3 łyżki pokrojonej natki pietruszki
- szczypta czarnuszki
Ugotować ziemniaki w mundurkach .Obrać i pokroić w grube plastry. Bulion zagotować z musztardą . Zalać nim pokrojone ziemniaki i zostawić do ostygnięcia. Odcedzić. Doprawić przyprawą do ziemniaków i pieprzem .Dodać pokrojone w cienkie plasterki ogórki. Posypać szczypiorem , natką i czarnuszką .
Kiedy pierwszy raz spotkałam się z tym przepisem miałam wątpliwości co do polewania rosołem i zostawiania w nim aż ostygnie -okazało się , że jest bardzo smaczna i doskonale nadaje się do pieczonych mięs a szczególnie do grilla. – od tej pory robię różne jej wersje .
Bardzo fajnie smakuje też z plastrem mięsa na zimno jako danie kolacyjne .