Ziemniaczana babka z kiełbaską
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
(Porcja na blaszkę do tarty)
ok. 1kg ziemniaków
kiełbasa
pół cebuli
olej do smażenia
1 jajko
odrobina mleka
1 łyżka kaszy manny
2 łyżki mąki
majeranek, przyprawa do ziemniaków, sól, pieprz do smaku
Cebulę i część kiełbasy kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. Ziemniaki ścieramy na tarce o drobnych oczkach, przekładamy na sitko i dokładnie odsączamy. W misce łączymy ziemniaki, żółtko jaja, podsmażoną kiełbasę i cebulę, przyprawy. Dodajemy mąke, kaszę i odrobinę mleka. Do wymieszanych na jednolitą masę składników dodajemy jeszcze ubite białko jaja (spowoduje, ze babka będzie mniej zbita) i wykładamy na blaszkę.
Na wierzchu układamy pozostawioną wcześniej, pokrojoną w plasterki kiełbasę. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180 C przez ok. 40 – 50 min.