Jak uprawiać rzeżuchę i jakie ma właściwości dla zdrowia

22 kwietnia 2024, dodał: Marta Dasińska

Coraz częściej sięgamy po zielone dodatki do kanapek czy sałatek, ale prym wiodą kiełki, glony czy nudna zielona pietruszka. Zapominamy o bombie witaminowej, która najczęściej pojawia się w naszym menu jedynie w okresie Świąt Wielkanocnych. Rzeżucha, która przez lata była obecna w naszej kuchni, obecnie w naszych jadłospisach pojawia się już jedynie sporadycznie.

rzeżucha

Niestety rzeżuchę trudno kupić w sklepie spożywczym i dlatego jest ona coraz bardziej zapomniana. Warto naprawić ten błąd, tym bardziej, że domowa uprawa rzeżuchy jest trywialnie łatwa i nie wymaga absolutnie żadnych zdolności czy nadzwyczajnych umiejętności. Nawet w niektórych przedszkolach dzieci zakładają swoje uprawy rzeżuchy, co jest wystarczającym dowodem, że każdy to potrafi. Wystarczy kupić torebkę nasion dostępnych w każdym większym sklepie.

Nasiona należy namoczyć w wodzie i pozostawić je w niej na kilka godzin. Galaretowate nasionka wystarczy przenieść na talerzyk lub salaterkę wyłożone gazą, ręcznikiem papierowym czy wilgotną watą i regularnie podlewać, a już po kilku dniach nasionka zaczną kiełkować. Talerzyk należy postawić na parapecie lub w innym, najlepiej dobrze nasłonecznionym miejscu. Rzeżucha na podkładzie rośnie około 5 dni, zatem po tygodniu kiełki są już gotowe do ścięcia.

jak rośnie rzeżucha

Możemy namoczone nasionka umieścić w ładnych szklanych kieliszkach, a nawet skorupkach jajek i wykorzystać jako ozdobę na stół wielkanocny. Taka hodowla domowa to prawdziwa frajda i to nie tylko dla dzieci. Jednak rzeżucha to nie tylko ciekawa ozdoba, ale także, a może przede wszystkim prawdziwa bomba odżywcza. Te zielone listki dostarczą nam witamin A, B, C i K oraz żelaza, wapnia, jodu, fosforu i magnezu. To także bardzo dobre źródło kwasów tłuszczowych omega-3 i kwasu foliowego. I forma ich dostarczania, jest na pewno przyjemniejsza niż łykanie kolejnych reklamowanych . Warto dodać, że korzenie rzeżuchy są jadalne i smaczne tak samo jak listki, i także posiadają te same prozdrowotne cechy.

rzeżucha w skorupkach jaj

Właściwości zdrowotne rzeżuchy są niezwykle imponujące, reguluje ona poziom cukru w organizmie i działa moczopędnie, wspomagając tym samym pracę nerek i oczyszczając drogi moczowe. Dodatkowo, co bardzo istotne w okresie wiosennym, rzeżucha pomaga wzmacniać odporność oraz pomaga w detoksykacji, może być zatem istotnym składnikiem wiosennych diet oczyszczających. Zawiera także luteinę i zeaksantynę, które chronią nasze oczy przed promieniowaniem UV.

Według medycyny ludowej rzeżucha jest idealnym remedium na przeziębienia oraz naturalną pomocą w leczeniu anemii, reguluje procesy trawienne i zapobiega niestrawności, chroni też układ sercowo-naczyniowy i istotnie wpływa na poprawę zdrowia skóry, paznokci oraz włosów, a także przywraca energię i witalność. Według najnowszych badań zawiera także przeciwutleniacze, które stanowią ochronę przed nowotworami. Zatem wartościami odżywczymi i właściwościami rzeżucha przewyższa inne nowalijki, tym bardziej, że hodujemy ją bez żadnych chemicznych nawozów.

kanapki z rzeżuchą

Wszystko to dobitnie przekonuje, że warto sięgać po rzeżuchę, dodać ją do pasty z białego sera, makaronu, sałatki czy jajek, albo wrzucić do blendera przygotowując domowe koktajle lub soki. W okresie świątecznym możemy po prostu postawić ją na stole i zachęcać do skubania przy posiłku. Za sprawą lekko pikantnego posmaku każde danie, w tym zwykła kanapka, nabierze wyjątkowego smaku. Może jest niepozorna i staropolska, ale niezastąpiona w każdym wiosennym jadłospisie. A najlepiej, aby była obecna na naszych stołach przez cały rok.