Zielone zupy na wiosnę – przepisy

23 maja 2018, dodał: pinkmause

Szukasz czegoś szybkiego na obiad i do tego potrawy zdrowej i zielonej? O tej porze roku można już znaleźć wiele zielonych warzyw nadających się do przygotowania ciepłej i pożywnej zupy. Oto kilka pomysłów na dania szybkie, smaczne i pożywne.

Stringing nettle soup

Zupa z jarmużu

Składniki:
– 8 liści jarmużu
– 3-4 liście bazylii
– 1 marchewka
008-300x199– 1 avocado
– garść natki pietruszki
– 2 ząbki czosnku
– szczypta soli
– 1 szklanka gorącej wody
– 1/6 papryki (opcjonalnie)
– sok z 1/2 cytryny

Przygotowanie:
Wrzucić wszystkie składniki do blendera i zmiksować do konsystencji jaką chcesz. Doprawić solą, czosnkiem i pieprzem do smaku. Dolać ciepłej wody, w razie konieczności podgrzać (ale nie zagotować!). Podawać posypane natką pietruszki.

Zupa z pokrzywy

Składniki:
– 2-3 spore garście liści młodej pokrzywy (najlepiej szczytowych)
– 2 marchewki
– 1 cebula
– kawałek korzenia selera
008-300x199_1– 4 ziemniaki
– 2 ząbki czosnku
– 1 łyżka masła lub oliwy
– gałka muszkatołowa, sól, świeżo zmielony pieprz, tymianek,2 listki laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego
– śmietana do zabielenia (opcjonalnie)

Przygotowanie:
Pokrzywę umyć i zalać wrzątkiem. Pokroić i podsmażyć na maśle razem z drobno pokrojoną cebulką, czosnkiem i przyprawami. W garnku ugotować pokrojone w kostkę warzywa, dodać ziele angielskie i listki laurowe. Gotować do miękkości warzyw. Dodać pokrzywę z patelni, wymieszać i gotować jeszcze chwilę. Doprawić do smaku. Zupę można zmiksować w blednerze.

Zupa z wielu warzyw

Składniki:
– 1 cebula, drobno posiekana
– olej do smażenia
– 1 ząbek czosnku, zgnieciony
008-300x199_2– 2 cukinie, rozdrobnione lub starte
– ¼ kapusty włoskiej,
– 2 duże garście szpinaku
– 750 ml wywaru rosołowego
– boczek chudy, posiekany (opcjonalnie)

Przygotowanie:
Podsmażać cebulę w 1 łyżce oleju przez około 5 minut, dodać czosnek i smażyć przez 30 sekund. Dodać cukinię i wymieszać, a następnie dodać kapustę i szpinak. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez około 3 minuty. W międzyczasie podsmażyć boczek na patelni teflonowej, aż się zarumieni. Odsączyć na papierze kuchennym. Można podawać lub zblendować na krem. Posypać z boczkiem.

Zupa mieszana

Składniki:
– 4 duże pory
– 2 cukinie
– 2 łodygi selera
008-300x199_3– pęczek świeżego szpinaku
– 1 pęczek koperku
– 1 pęczek pietruszki
– 2 łyżki stołowe masła
– sól i pieprz do smaku
– bulion rosołowy

Przygotowanie:
Roztopić masło, dodać pory i podsmażyć. Dodać gałkę muszkatołową i gotować jeszcze przez minutę. Dodać pokrojony w kostkę seler. Podgrzewać mieszając, dodać cukinię i bulion z kurczaka. Doprowadzić zupę do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień, przykryć i gotować na wolnym ogniu przez 30 minut. Zdjąć z ognia. W mikserze wymieszać szpinak, koper i pietruszkę i dodać do ciepłej zupy. Przyprawić solą i pieprzem i gałką muszkatołową.

Zupa ze szpinaku i kapusty

Składniki:
– 50 dag świeżych liści szpinaku
– 50 dag młodej kapusty
– 25 dag młodej cebulki
– 1 łyżeczka nasion kminku
– 1 łyżeczka czosnku
008-300x199_4– woda lub bulion warzywny (ok ½ litra)
– 125 g tofu
–  125 ml jogurtu
– 1 łyżka oliwy z oliwek
– sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
Umyć wszystkie liściaste warzywa a następnie posiekać. Umieścić je na patelni, dodać nasiona kminku, oliwę z oliwek, czosnek i pozostałe warzywa oraz wodę. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować przez 30 minut na wolnym ogniu. Wrzucić ugotowane warzywa do blendera i zmiksować. Ponownie umieścić na patelni i podgrzać, dodając starte tofu i jogurt. Gotować na wolnym ogniu jeszcze przez kilka minut, a następnie dodać sól i pieprz.

Zupa szpinakowo-miętowa na zimno

Składniki:
– 1 szklanka wody
– 1/4 filiżanki orzechów nerkowca
– 1 ząbek czosnku, obrany
– mrożony groszek zielony
008-300x199_5– 2 szklanki świeżego szpinaku
– 1 łyżka świeżego soku z cytryny
– 1 łyżka posiekanej świeżej mięty
– świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
– sól do smaku
– cytryna

Przygotowanie:
Orzechy nerkowca i czosnek zmiksować na najwyższej prędkości. Dodać groszek, szpinak, sok z cytryny i mięty i wymieszać z dużą prędkością. Dodać świeżo zmielony czarny pieprz, sól, sok z cytryny. Podawać na zimno, z cytryną.

Zupa z brokułów

Składniki:
– 1 brokuł
– 2 ziemniaki
– 2 marchewki
– 2 pietruszki
008-300x199_6– kawałek selera
– szczypta soli, pieprzu, bazylia, listek laurowy, ziele angielskie
– 1 ząbek czosnku
– 1 plasterek imbiru
– 1 łyżka płatków migdałowych
– 3 łyżki jogurtu naturalnego
– woda

Przygotowanie:
Pokrojoną w kostkę marchew, pietruszkę, ziemniaki, seler, ząbek czosnku, imbir i przyprawy włożyć do garnka, zalać wrzącą wodą. Gotować 15 minut. Garnek zdjąć z ognia, zupę zmiksować blenderem na krem. Podzielić brokuł na różyczki, dodać do zupy i gotować bez przykrycia ok. 15 minut. Zabielić jogurtem naturalnym. Podawać z migdałami.

Zupa z groszku

Składniki:
– 3 szklanki groszku
– 2 łyżki masła
– 1 cebula pokrojona w kostkę
008-300x199_7– 3 szklanki bulionu warzywnego (może być z kostki)
– sól
– cukier

Przygotowanie:
W garnku rozpuścić masło. Dodać cebulę i groszek, zamieszać. Dodać bulion, gotować krótko, tylko tyle, aby groszek był miękki. Zmiksować, dodać cukier, ewentualnie sól. Można przetrzeć przez sito, aby nie zostały żadne niezmiksowane skórki. Udekorować zupę lekko zakwaszoną ubitą śmietaną, grzankami, koperkiem.

Zupa-krem z cukinii ze słonecznikiem

cukinia

1 kg zielonej cukinii
duża marchewka
mała cebula
2 ząbki czosnku
400 ml rosołu drobiowego (kostkę rosołową rozpuścić w gorącej
wodzie)
2 łyżki mleka
sól,pieprz kolorowy grubo mielony do smaku
szczypta chilli
2 łyżki masła

100g ryżu basmati (lub długoziarnistego)
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 łyżka posiekanej mięty
2 łyżki prażonych nasion słonecznika

W garnku zeszklić na maśle obraną i pokrojoną w kostkę cebulę. Cukinię (nie obierać ze skórki) przepołowić,usunąć pestki, marchewkę obrać. Warzywa pokroić w kostkę lub zetrzeć. Dodać do cebuli,wlać rosół,mleko i gotować aż warzywa będą miękkie. Zupę zmiksować blenderem na gładki krem,dodać przeciśnięty przez praskę czosnek,doprawić do smaku przyprawami.
Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu,przyprawić do smaku solą i pieprzem,dodać natkę pietruszki,miętę,wymieszać. Z ryżu uformować kulki. Podawać z zupą i posypać słonecznikiem.

autor: myszka9988

Zupa porowa z mięsem

por

składniki:

 

  • 50 dag porów
  • cebula
  • 2 łyżki oleju
  • 20 dag mielonego mięsa
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki mąki
  • litr bulionu warzywnego
  • 20 dag serka topionego
  • 7,5 dag śmietany 30 %

Pory oczyścić, opłukać i pokroić w cienkie plasterki. Cebulkę obrać, posiekać, w garnku rozgrzać olej. Dołożyć mielone mięso, podsmażyć przez 5 minut, często mieszając, doprawić do smaku. Mięso przełożyć na półmisek, do garnka wrzucić posiekana cebulę i pory. Smażyć przez 2 minuty na tym samym tłuszczu. Następnie oprószyć mąką i zalać bulionem. Doprowadzić do wrzenia i zmniejszyć płomień i gotować przez 5 minut. Dołożyć serek topiony, podgrzewać, mieszając, aż całkowicie się rozpuści, zabielić śmietaną. Dołożyć podsmażone mięso. Pod koniec gotowania doprawić solą i pieprzem. Zupę rozlać do miseczek, można podawać z groszkiem ptysiowym.

zobacz również:

  1. Coś słodkiego na szybko – błyskawiczne desery

  2. Dieta sałatkowa

  3. Jajka w dietach odchudzających

  4. Szybkie, wiosenne i zdrowe zupy z warzyw

 


loading...

Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Jeden komentarz do Zielone zupy na wiosnę – przepisy

  1. avatar Margaretkaw napisał(a):

    Zaciekawiła mnie zupa z pokrzyw, chyba w tym sezonie ugotuję :)

Dodaj komentarz


Aleja handlowa

Krem z nano złotem i kwasem hialuronowym i ekstraktem z mango
Profesjonalny skład dla pielęgnacji każdego typu cery - wysoka jakość w dobrej cenie!
Cena:
59,00 zł
Body wyszczuplające i modelujące
Modelujące talię, wygładzające linię bioder
Cena:
45 ZŁ
Najlepsza oferta bielizny nocnej
Tylko na bielizna9.com!
Aktywna podstawka do wody
Technologia żywej wody „Living Water Technology”
Cena:
390 zł
100% woda kokosowa!
Bez cukru i chemii - 24 opakowania
Cena:
145 zł
Piękna bielizna na każdy dzień!
Sprawdź na bielizna9.com!

FORUM - bieżące dyskusje

Weterynarz Warszawa
ja chodzę ze swoimi kiciami do Animal Center na Ursynowie, ale tylko do doktor...
studia studia studia
Szczerze? Czasy się zmieniły, to już nie jest tak jak 15 lat...
Na jakie mieszkanie się zdecydować?…
A kogo dziś stać na mieszkanie własne... :(((((
Nauka niemieckiego w Warszawie
> cubonite napisał/a:> Ja zacząłem naukę w tej szkole: http://katarina.pl/ lektorzy super, dobrze tłumaczą,...