Zielone zupy na wiosnę – przepisy

18 maja 2022, dodał: Marta Dasińska
Artykuł zewnętrzny

Szukasz czegoś szybkiego na obiad i do tego potrawy zdrowej i zielonej? O tej porze roku można już znaleźć wiele zielonych warzyw nadających się do przygotowania ciepłej i pożywnej zupy. Oto kilka pomysłów na dania szybkie, smaczne i pożywne.

zielone zupy

 

Zupa z jarmużu

Składniki:

– 8 liści jarmużu
– 3-4 liście bazylii
– 1 marchewka
– 1 avocado
– garść natki pietruszki
– 2 ząbki czosnku
– szczypta soli
– 1 szklanka gorącej wody
– 1/6 papryki (opcjonalnie)
– sok z 1/2 cytryny

zupa z jarmużu

Przygotowanie:
Wrzucić wszystkie składniki do blendera i zmiksować do konsystencji jaką chcesz. Doprawić solą, czosnkiem i pieprzem do smaku. Dolać ciepłej wody, w razie konieczności podgrzać (ale nie zagotować!). Podawać posypane natką pietruszki.

Zupa z pokrzywy

Składniki:

– 2-3 spore garście liści młodej pokrzywy (najlepiej szczytowych)
– 2 marchewki
– 1 cebula
– kawałek korzenia selera
– 4 ziemniaki
– 2 ząbki czosnku
– 1 łyżka masła lub oliwy
– gałka muszkatołowa, sól, świeżo zmielony pieprz, tymianek,2 listki laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego
– śmietana do zabielenia (opcjonalnie)

zupa z pokrzywy

Przygotowanie:

Pokrzywę umyć i zalać wrzątkiem. Pokroić i podsmażyć na maśle razem z drobno pokrojoną cebulką, czosnkiem i przyprawami. W garnku ugotować pokrojone w kostkę warzywa, dodać ziele angielskie i listki laurowe. Gotować do miękkości warzyw. Dodać pokrzywę z patelni, wymieszać i gotować jeszcze chwilę. Doprawić do smaku. Zupę można zmiksować w blednerze.

Zupa z wielu warzyw z fasolą

Składniki:

– 1 cebula, drobno posiekana
– olej do smażenia
– 1 ząbek czosnku, zgnieciony
– 2 cukinie, rozdrobnione lub starte
– ¼ kapusty włoskiej,
– 2 duże garście szpinaku
– 750 ml wywaru rosołowego
– puszka fasoli
-dwa pomidory dojrzałe lub łyżka koncentratu
– boczek chudy, posiekany (opcjonalnie) lub parmezan

warzywna zupa ze szpinakiem i fasolą

Przygotowanie:
Podsmażać cebulę w 1 łyżce oleju przez około 5 minut, dodać czosnek i smażyć przez 30 sekund. Dodać cukinię i wymieszać, a następnie dodać kapustę i szpinak. Podsmażać całość, dodać fasolę, całość zalać bulionem lub gorącą wodą (około litra).  Doprowadzić do wrzenia i gotować przez około 10 minut, dodać koncentrat lub obrane ze skóry pomidory, chwilkę gotować. W międzyczasie podsmażyć boczek na patelni teflonowej, aż się zarumieni. Odsączyć na papierze kuchennym.  Zupę doprawić do smaku, można podawać lub zblendować na krem. Posypać z boczkiem ewentualnie parmezanem.

Zielona zupa z porem, szpinakiem i cukinią

zielona zupa ze szpinakiem

Składniki:

-4 duże pory
– 2 cukinie
– 2 łodygi selera
– pęczek świeżego szpinaku
– 1 pęczek koperku
– 1 pęczek pietruszki
– 2 łyżki stołowe masła
– sól i pieprz do smaku
– bulion rosołowy litr

Przygotowanie:

W rondlu rozgrzać olej rzepakowy z odrobiną masła, dodać pory, obraną cukinię, szpinak i pokrojony w kostkę seler. Całość smażyć około 6 minut. Dodać gałkę muszkatołową i resztę przypraw, całość zalać bulionem. Doprowadzić zupę do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień, przykryć i gotować na wolnym ogniu przez 30 minut. Zdjąć z ognia.  Dodać świeże zioła i zmiksować zupę na gęsty zielony krem. Można podawać z kleksem jogurtu i prażonymi pestkami dyni.

Zupa ze szpinaku i kapusty

Składniki:

– 50 dag świeżych liści szpinaku
– 50 dag młodej kapusty
– 25 dag młodej cebulki
– 1 łyżeczka nasion kminku
– 1 łyżeczka czosnku
– woda lub bulion warzywny (ok ½ litra)
– 2 pomidory lub dwie łyżki koncentratu
–  125 ml jogurtu i opcjonalnie 125 gram tofu
– 1 łyżka oliwy z oliwek
– sól i pieprz do smaku, kurkuma, papryka mielona

zupa z kapusty z tofu

Przygotowanie:

Umyć wszystkie liściaste warzywa a następnie posiekać. Umieścić je na patelni, dodać nasiona kminku, oliwę z oliwek, czosnek i pozostałe warzywa, smażyć około 7 minut, dodać wodę. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować przez 30 minut na wolnym ogniu. Wrzucić ugotowane warzywa do blendera, doprawić do smaku  i zmiksować. Ponownie umieścić na patelni i podgrzać, dodając starte tofu i jogurt. Gotować na wolnym ogniu jeszcze przez kilka minut, podawać z ulubionymi ziołami np: koperkiem lub natką pietruszki.

Zupa szpinakowo-miętowa na zimno

zupa miętowa

Składniki:

– 1 szklanka wody
– 1/4 filiżanki orzechów nerkowca
– 1 ząbek czosnku, obrany
– mrożony groszek zielony
– 2 szklanki świeżego szpinaku
– 1 łyżka świeżego soku z cytryny
– 1 łyżka posiekanej świeżej mięty
– świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
– sól do smaku
– cytryna

Przygotowanie:
Orzechy nerkowca i czosnek zmiksować na najwyższej prędkości. Dodać groszek, szpinak, sok z cytryny i mięty i wymieszać z dużą prędkością. Dodać świeżo zmielony czarny pieprz, sól, sok z cytryny. Podawać na zimno, z cytryną.

Zupa z brokułów

Składniki:
– 1 brokuł
– 2 ziemniaki
– 2 marchewki
– 2 pietruszki
– kawałek selera
– szczypta soli, pieprzu, bazylia, listek laurowy, ziele angielskie
– 1 ząbek czosnku
– 1 plasterek imbiru
– 1 łyżka płatków migdałowych
– 3 łyżki jogurtu naturalnego
– woda

zupa brokułowa

 

Przygotowanie:
Pokrojoną w kostkę marchew, pietruszkę, ziemniaki, seler, ząbek czosnku, imbir i przyprawy włożyć do garnka, zalać wrzącą wodą. Gotować 15 minut. Garnek zdjąć z ognia, zupę zmiksować blenderem na krem. Podzielić brokuł na różyczki, dodać do zupy i gotować bez przykrycia ok. 15 minut. Zabielić jogurtem naturalnym. Podawać z migdałami.

Zupa z groszku

Składniki:
– 3 szklanki groszku
– 2 łyżki masła
– 1 cebula pokrojona w kostkę
– 3 szklanki bulionu warzywnego (może być z kostki)
– sól
– cukier

zupa z groszku

Przygotowanie:
W garnku rozpuścić masło. Dodać cebulę i groszek, zamieszać. Dodać bulion, gotować krótko, tylko tyle, aby groszek był miękki. Zmiksować, dodać cukier, ewentualnie sól. Można przetrzeć przez sito, aby nie zostały żadne niezmiksowane skórki. Udekorować zupę lekko zakwaszoną ubitą śmietaną, grzankami, koperkiem.

Zupa-krem z cukinii ze słonecznikiem

składniki:

1 kg zielonej cukinii
duża marchewka
mała cebula
2 ząbki czosnku
400 ml rosołu drobiowego (kostkę rosołową rozpuścić w gorącej
wodzie)
2 łyżki mleka
sól, pieprz kolorowy grubo mielony do smaku
szczypta chilli
2 łyżki masła

zupa z cukinii

100g ryżu basmati (lub długoziarnistego)
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 łyżka posiekanej mięty
2 łyżki prażonych nasion słonecznika

W garnku zeszklić na maśle obraną i pokrojoną w kostkę cebulę. Cukinię (nie obierać ze skórki) przepołowić, usunąć pestki, marchewkę obrać. Warzywa pokroić w kostkę lub zetrzeć. Dodać do cebuli, wlać rosół, mleko i gotować aż warzywa będą miękkie. Zupę zmiksować blenderem na gładki krem, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawić do smaku przyprawami.
Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu, przyprawić do smaku solą i pieprzem, dodać natkę pietruszki, miętę, wymieszać. Z ryżu uformować kulki. Podawać z zupą i posypać słonecznikiem.

autor: myszka9988

Zupa porowa z mięsem

 

składniki:

  • 50 dag porów
  • cebula
  • 2 łyżki oleju
  • 20 dag mielonego mięsa
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki mąki
  • litr bulionu warzywnego
  • 20 dag serka topionego
  • 7,5 dag śmietany 30 %

zupa porowa z mięsem

Pory oczyścić, opłukać i pokroić w cienkie plasterki. Cebulkę obrać, posiekać, w garnku rozgrzać olej. Dołożyć mielone mięso, podsmażyć przez 5 minut, często mieszając, doprawić do smaku. Mięso przełożyć na półmisek, do garnka wrzucić posiekana cebulę i pory. Smażyć przez 2 minuty na tym samym tłuszczu. Następnie oprószyć mąką i zalać bulionem. Doprowadzić do wrzenia i zmniejszyć płomień i gotować przez 5 minut. Dołożyć serek topiony, podgrzewać, mieszając, aż całkowicie się rozpuści, zabielić śmietaną. Dołożyć podsmażone mięso. Pod koniec gotowania doprawić solą i pieprzem. Zupę rozlać do miseczek, można podawać z groszkiem ptysiowym.

zobacz również:

  1. Coś słodkiego na szybko – błyskawiczne desery

  2. Dieta sałatkowa

  3. Jajka w dietach odchudzających

  4. Szybkie, wiosenne i zdrowe zupy z warzyw