Zielona herbata – parzenie i właściwości

3 sierpnia 2022, dodał: Adrianna Kaczuba
Artykuł zewnętrzny

Share and Enjoy !

Shares

Posłuchaj artykułu w wersji audio:


Niewiele jest produktów, których wprowadzenie do naszej codziennej diety może przynieść aż tak wiele korzyści dla zdrowia- jednym z nich jest zielona herbata. Warto o niej pomyśleć szczególnie wiosną i latem, kiedy chcemy oczyścić organizm i dostarczyć mu energii!

hhhh

 

Pochodzenie:

Początki picia zielonej herbaty związane są z wieloma legendami. Jedna z nich, chyba najbardziej popularna, głosi, że pewnego dnia 2737 roku p.n.e. w Chinach, cesarz Szen Nung odpoczywał pod drzewem dzikiej herbaty. Cesarza tego historia zna jako uczonego i zapalonego zielarza, który pijał jedynie przegotowaną wodę. Nagły podmuch wiatru sprawił, że kilka młodych listków herbacianych wpadło do dzbanka z wodą stojącego u stóp władcy, a smak, który narodził się z tego połączenia, oczarował cesarza!

chiny

To oczywiście jedynie legenda. Historycy mogą jednak potwierdzić, że zielona herbata po raz pierwszy opuściła Chiny w IX wieku n.e. rozwijając tradycję jej picia również w Japonii. Do Europy trafiła dzięki Holendrom, którzy przywieźli ją na swoich statkach w XVII wieku.

Opis produkcji

Zielona herbata, tak jak jej czarna odmiana, pochodzi z drzewa herbacianego. Istotna różnica  polega na tym, że liście zielonej herbaty poddawane są procesowi obróbki najpóźniej do godziny po ich zerwaniu, nim zaczną fermentować.

21welltea-superJumbo

Właściwości i wpływ na zdrowie

  • Napar z pierwszego parzenia działa na organizm pobudzająco (na skutek dużej zawartości teiny), natomiast z drugiego- uspokajająco i relaksująco.
  • Jest bogata w witaminy C, E, B oraz sole mineralne.
  • Ma działanie antyrodnikowe- zawierając dużo przeciwutleniaczy, które wzmacniają naczynia krwionośne i przeciwdziała zakrzepom krwi.
  • Obniża poziom trójglicerydów i cholesterolu.
  • Pobudza działanie pęcherza moczowego, a tym samym przyśpiesza wydalanie toksyn z organizmu.
  • Przyśpiesza metabolizm i usuwa zbędne produkty przemiany materii, co pomaga w procesie odchudzania czy detoksykacji organizmu.
  • Wspomaga leczenie bakteryjnych schorzeń przewodu pokarmowego

Parzenie:

GreenTea

Podczas parzenia zielonej herbaty najlepiej sprawdza się woda miękka,  której dostępność w Polsce jest ograniczona, dlatego warto skorzystać z niegazowanej wody mineralnej o niewielkiej zawartości wapnia lub stosować wodę z dzbanka filtrującego wodę np. DAFI lub Aquaphor.

Łyżeczkę suszu zalewa się szklanką wody o temperaturze około 80 st. C. Natomiast sam proces parzenia nie powinien trwać dłużej niż 3-4 minuty.

 herba

zobacz również:

  1. Żółta herbata – właściwości i parzenie
  2. Czerwona herbata – idealna na diecie i nie tylko!
  3. Czy zielona herbata odchudza?
  4. Desery z zielonej herbaty

 

 

Share and Enjoy !

Shares


Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

3 komentarzy do Zielona herbata – parzenie i właściwości

  1. avatar Olga pisze:

    Zamiast wody z kranu można też użyć wody mineralnej – jest miękka, a też może wpłynąć na smak (nie każda „kranówa” jest smaczna).

  2. Zieloną herbatę można parzyć do 3 razy. I za każdym razem nie traci nic ze swoich właściwości.

  3. avatar Anita pisze:

    Faktycznie o miękką wodę w Polsce trudno. W moich okolicach jest wyjątkowo twarda. Niemniej jednak zieloną herbatę uwielbiam i rozpoczynam nią każdy poranek.

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Dieta pegańska
Słyszałyście kiedykolwiek o peganizmie? To połączenie diety paleo i weganizmu - model odżywiania stworzony...
#samodbałość - nowy trend
Widziałyście już kiedyś tan hasztag? #Samodbałość to akcja zachęcająca Polki do tego, żeby znaleźć...
SIBO - bakterie w jelicie cienkim
Mówi się dużo o tym, jak istotna jest flora bakteryjna jelit,...
Ile zarabia sie w Szwecji
Teraz zapowiada się tam recesja tak że już to nie będzie taki korzystny kierunek...