Zielona herbata – parzenie i właściwości | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Zielona herbata – parzenie i właściwości

8 marca 2023, dodał: Adrianna Kaczuba
Artykuł zewnętrzny

Posłuchaj artykułu w wersji audio:


Niewiele jest produktów, których wprowadzenie do naszej codziennej diety może przynieść aż tak wiele korzyści dla zdrowia- jednym z nich jest zielona herbata. Warto o niej pomyśleć szczególnie wiosną i latem, kiedy chcemy oczyścić organizm i dostarczyć mu energii!

hhhh

 

Pochodzenie:

Początki picia zielonej herbaty związane są z wieloma legendami. Jedna z nich, chyba najbardziej popularna, głosi, że pewnego dnia 2737 roku p.n.e. w Chinach, cesarz Szen Nung odpoczywał pod drzewem dzikiej herbaty. Cesarza tego historia zna jako uczonego i zapalonego zielarza, który pijał jedynie przegotowaną wodę. Nagły podmuch wiatru sprawił, że kilka młodych listków herbacianych wpadło do dzbanka z wodą stojącego u stóp władcy, a smak, który narodził się z tego połączenia, oczarował cesarza!

chiny

To oczywiście jedynie legenda. Historycy mogą jednak potwierdzić, że zielona herbata po raz pierwszy opuściła Chiny w IX wieku n.e. rozwijając tradycję jej picia również w Japonii. Do Europy trafiła dzięki Holendrom, którzy przywieźli ją na swoich statkach w XVII wieku.

Opis produkcji

Zielona herbata, tak jak jej czarna odmiana, pochodzi z drzewa herbacianego. Istotna różnica  polega na tym, że liście zielonej herbaty poddawane są procesowi obróbki najpóźniej do godziny po ich zerwaniu, nim zaczną fermentować.

21welltea-superJumbo

Właściwości i wpływ na zdrowie

  • Napar z pierwszego parzenia działa na organizm pobudzająco (na skutek dużej zawartości teiny), natomiast z drugiego- uspokajająco i relaksująco.
  • Jest bogata w witaminy C, E, B oraz sole mineralne.
  • Ma działanie antyrodnikowe- zawierając dużo przeciwutleniaczy, które wzmacniają naczynia krwionośne i przeciwdziała zakrzepom krwi.
  • Obniża poziom trójglicerydów i cholesterolu.
  • Pobudza działanie pęcherza moczowego, a tym samym przyśpiesza wydalanie toksyn z organizmu.
  • Przyśpiesza metabolizm i usuwa zbędne produkty przemiany materii, co pomaga w procesie odchudzania czy detoksykacji organizmu.
  • Wspomaga leczenie bakteryjnych schorzeń przewodu pokarmowego

Parzenie:

GreenTea

Podczas parzenia zielonej herbaty najlepiej sprawdza się woda miękka,  której dostępność w Polsce jest ograniczona, dlatego warto skorzystać z niegazowanej wody mineralnej o niewielkiej zawartości wapnia lub stosować wodę z dzbanka filtrującego wodę np. DAFI lub Aquaphor.

Łyżeczkę suszu zalewa się szklanką wody o temperaturze około 80 st. C. Natomiast sam proces parzenia nie powinien trwać dłużej niż 3-4 minuty.

 herba

zobacz również:

  1. Żółta herbata – właściwości i parzenie
  2. Czerwona herbata – idealna na diecie i nie tylko!
  3. Czy zielona herbata odchudza?
  4. Desery z zielonej herbaty

 

 



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

3 komentarzy do Zielona herbata – parzenie i właściwości

  1. avatar Anita pisze:

    Faktycznie o miękką wodę w Polsce trudno. W moich okolicach jest wyjątkowo twarda. Niemniej jednak zieloną herbatę uwielbiam i rozpoczynam nią każdy poranek.

  2. Zieloną herbatę można parzyć do 3 razy. I za każdym razem nie traci nic ze swoich właściwości.

  3. avatar Olga pisze:

    Zamiast wody z kranu można też użyć wody mineralnej – jest miękka, a też może wpłynąć na smak (nie każda „kranówa” jest smaczna).

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Jakie radio?
Ja bardzo lubię słuchać radia RMF FM lub radia ESKA
kto jest fotografikiem?
Artysta fotografik zajmuje się robieniem zdjęć, przekazując innym swoją wizję świata bądź dokumentując zastaną rzeczywistość....
hollywoodzki uśmiech - czy to możli…
Hollywoodzki uśmiech to nic innego jak wcześniej wspomniany biały uśmiech, symetryczny i pozbawiony...
Ubiór na rozmowę kwalifikacyjną
W przypadku kobiet mogą być to ciemne jeansy, koszula i marynarka lub kardigan/sweter...