Czerwona herbata – idealna na diecie i nie tylko!
Czerwona herbata powszechnie kojarzy się z odchudzaniem. Zgodnie z obiegową opinią sprzyja pozbywaniu się zbędnych kilogramów i w związku z tym…nie jest zbyt popularna. Warto jednak po nią sięgać nie tylko na diecie!
Pochodzenie
Jednak od początku. Herbata czerwona to etap pomiędzy zieloną, a czarną. Uzyskuje się ją dzięki częściowej fermentacji, której poziom zależy od odmiany- od 30-50% w przypadku oolongów chińskich i 60-70% w przypadku tajwańskich. Cały proces trwa tylko tyle, by herbata nabrała czerwonej barwny. Następnie wkłada się ją do specjalnego kosza i wysusza.
Przygotowanie
Herbatę czerwoną przygotowuję się w podobny sposób co czarną. Należy zalać ją wodą o temperaturze 95 stopni i parzyć od 3 do 7 minut. Im większe liście tym dłuższego czasu parzenia wymagają.
Gatunki
Oolonga – wywodzi się z Tajwanu. Można ją długo przechowywać. Jej jakość i smak zależą bezpośrednio od zbiorów. Ma kolor złocisty lub lekko brązowy. W smaku jest chlebowo-kwaskowata. Ma też silny aromat.
Jade Oolonga – pochodzi z południa Tajwanu. Jest koloru żółtego, ma też przyjemny, kwiatowy aromat.
Właściwości
Wspomaga pracę wątroby.
Wspomaga pamięć, koncentracje oraz nastrój.
Dostarcza związki mineralne i makroelementy fluoru, wapnia, magnezu, teiny.
Pomaga w ochronie zębów przed atakami próchnicy.
Działa moczopędnie czym wspiera usuwanie toksyn z organizmu.
Pomaga w regulacji przemiany materii.
Przyspiesza metabolizm przez stymulację pracy jelit, pobudza wytwarzanie soków trawiennych.
Poprawia krążenie poprzez obniżenie cholesterolu oraz ciśnienia krwi.
Wzmacnia pracę organizmu.
Obniża poziom cukru we krwi.
Łagodzi skutki spożycia alkoholu, przyspiesza jego spalanie.
Hamuje zmiany miażdżycowe.
Zawartość czerwonej herbaty:
- garbniki,
- alkaloidy,
- flawonoidy,
- minerały (wapń, magnez, cynk, mangan, miedź, selen, fluor, żelazo)
- witaminy C, E i P
- małe ilości kofeiny i taniny
- olejki eteryczne
- białko.
Ciekawostki
Zgodnie z paryskimi badaniami 88% pacjentów pijących czerwoną herbatę regularnie straciło od 3 do 10 kg bez zmiany sposobu odżywiania. Co więcej, nie zaobserwowali oni również efektu jojo!
Ruth Schneebeli-Graf pisząc książkę o roślinach leczących z Chin stwierdził, że czerwona herbata pomaga w walce z depresją!
Kolejne francuskie badanie wykazało, że po spożyciu dużej ilości alkoholu czerwona herbata pomaga w ciągu dwóch godzin obniżyć jego poziom o 0,45 promila!
Jednak bez słodzenia! Cukier niszczy większość prozdrowotnych właściwości herbaty!
zobacz również:
-
Czy zielona herbata odchudza?
-
Zielona herbata – przepisy i rodzaje
-
Co zawiera herbata?
-
Kuchnia indyjska – jakie stosować przyprawy i przepisy