Zielona herbata – przepisy, rodzaje, gatunki

10 maja 2017, dodał: Marta Dasińska
Artykuł zewnętrzny

 

Napary herbaciane mają lecznicze właściwości, które znane są już od tysięcy lat. Medycyna chińska do dziś wykorzystuje te właściwości z pozytywnym skutkiem. Herbaty odpowiednio dobrane i zaparzane mogą stać się lekiem wspomagającym w zwalczaniu niektórych dolegliwości. Zgodnie z chińskim obyczajem, herbata powinna mieć 20 różnych korzystnych właściwości.

Herbata czyści krew, przezwycięża ciężkie stany, regeneruje mózg, pomaga przy zatwardzeniach, rozjaśnia wzrok, przepędza posępność, ożywia, wzmacnia odwagę, poprawia zdolności pamięciowe. Poszczególne typy herbat mają różne, właściwe sobie właściwości zdrowotne. Dlatego do każdego z typu herbat należy podejść w sposób indywidualny.

Herbaty zielone:


Zielona herbata jest najstarszą ze wszystkich herbat. Liczy sobie ponad 5000 lat. Występuje w olbrzymiej ilości odmian które mogą się znaczącą różnić smakiem i aromatem. Jest to najpopularniejszy napój Chin i Japonii.
Herbata zielona jest odmianą niefermentowaną. Zebrane liście więdną a następnie zwija się je i suszy, nie przechodzą one przez proces utleniania dzięki czemu maja dalej zielony kolor. Takie sposób przygotowania zapewnia zachowanie wszystkich właściwości świeżej rośliny. Co ciekawe niektóre wysokogatunkowe odmiany dalej są przygotowywane ręcznie.


Napar z zielonej herbaty ma charakterystyczny słomkowo – zielony kolor. Cechuje go specyficzny aromat. Smak jest lekko ziołowy, słodko-gorzki. Często do herbaty dodaje się kwiaty jaśminu i lotosu. Ważne jest aby zaparzyć ją właściwie. Błędy w procesie mogą spowodować zmiany smaku na bardzo gorzki, zmianę koloru i utratę właściwości. Kolejne parzenia liści powodują zmianę smaku na łagodniejszy.

Przygotowanie:

Aby prawidłowo zaparzyć zieloną herbatę nie należy zalewać jej wrzątkiem, ale wodą ostudzoną do temperatury ok. 60-90 stopni Celsjusza (w zależności od gatunku herbaty). Aby woda osiągnęła odpowiednią temperaturę po jej zagotowaniu trzeba odczekać ok. 12-14 minut. Po zalaniu suchej herbaty wodą należy parzyć ją 3-4 minuty. Krócej parzy się te gatunki herbat, które stają się gorzkie oraz te o większych liściach.

Wiele gatunków herbat zielonych nadaje się do dwu- lub trzykrotnego parzenia. Z pierwszego parzenia otrzymujemy napar o właściwościach pobudzających, a z kolejnych – uspokajający. Jeżeli zamierzamy zaparzać herbatę kilkakrotnie pierwsze parzenie powinno być krótkie.

Gatunki zielonych herbat


–    Bancha – pochodzi z Japonii i jest uważana za dość niewyszukaną. Często występuje w postaci aromatyzowanej, stosuje się ją też do mieszanki Genmaicha. Może być przechowywana przez 2 lata . Zaparza się ją przez 3 – 4 minuty, wsypując jedną, troszkę czubatą łyżeczkę na filiżankę. Jej napar ma żółtobrązowy kolor i cierpki smak.

–     Chun Mee (Piękne Brwi)  – jest to jedna z najbardziej znanych herbat zielonych, wytwarzana w Chinach i na Tajwanie. Bardzo często występuje w wersji aromatyzowanej i nadaje się do przechowywania nawet przez 3 lata. Jej napar ma lekko korzenny posmak.

–    China Long Zhu Jasmine (chińskie „Smocze Perły)  – zielona herbata o charakterystycznych, srebrzysto zielonkawych liściach zwiniętych w małe spiralki. Jest to jedna z najpopularniejszych zielonych herbat, a dużą popularność przynosi jej oryginalny i wytrawny szlachetny smak.

–    Genmaicha – to oryginalny, japoński specjał, składający się z zielonej herbaty Sencha wzbogaconej ziarenkami brązowego, prażonego ryżu oraz kukurydzy. Ma pełny, głęboki, delikatny smak z wyczuwalną orzechową nutą. Herbata daje jasnobrązowy napar.

–    Gunpowder – herbata ta nazywana jest również Zhucha lub Pearl Tea. Jedna z najbardziej znanych chińskich herbat zielonych, ale obecnie jej produkcja odbywa się także na Tajwanie i Cejlonie. Gunpowder swoją nazwę zawdzięcza ciasno zwiniętym w kulki liściom herbaty, przypominającym proch strzelniczy. Otwierają się one w gorącej wodzie dając mocny, zielonkawo – miedziany napar o cierpkim smaku.

–    Kukicha –   japońska herbata, na którą składają się żyłki i łodyżki liściowe gatunków Sencha i Gyokuro. Kukicha częściowo zachowuje ich walory, ale jest od nich tańsza. Na filiżankę używa się jednej płaskiej łyżeczki, której nie zalewamy wrzątkiem i parzymy 3-5 minut. Jej napar ma żółtawy kolor i łagodny owocowy smak z lekkim kwiatowym posmakiem.

–   Sencha – jedna z najpopularniejszych zielonych herbat pochodząca z Japonii. Bardzo często występuje w postaci aromatyzowanej, może być przechowywana jedynie przez 2 –- 3 lata. Należy parzyć ją 3-4 minuty, wsypując jedną płaską łyżeczkę herbaty na filiżankę i zalewając wodą o temperaturze 70-80 stopni. Jej napar ma żółtawozielony kolor, korzenno-gorzki lub lekko owocowy (w przypadku lepszych herbat) smak. Wykwintnym rodzajem Senchy jest Sencha First Flush, która pochodzi z wcześniejszych zbiorów. Wyróżnia ją odporność na gorzknienie i jasnozielony kolor. Należy ją zaparzać w temperaturze 60-70 stopni Celsjusza.

–   Oolong – zwana także niebieską lub „czarnym smokiem” jest często zaliczana do herbat czerwonych. Obecnie produkowana jest w Chinach i Tajwanie. Często mówi się o niej jako herbata pół-fermentowana lub niedofermentowana. Zbiór liści tej odmiany odbywa się tylko w ściśle określonych porach roku. Pozostawia się je na słońcu do częściowego zwiędnięcia, następnie wkłada do wiklinowych koszy i potrząsa. Proces ten obciera brzegi liści co pomaga późniejszą fermentacje. Te dwie czynności powtarza się aż liście nie osiągną żółtego koloru. Tu można rozróżnić herbaty chińskie od tajlandzkich. Te pierwsze przechodzą fermentacje lekką (10-15% zwykłej), drugie średniej (50-60%). Następnie liście są palone. Herbatę oolong cechuje żółto – zielony napar o delikatnym kwiatowym aromacie i smaku.

–    Green Monkey – to kolejna z interesujących i wartych spróbowania herbat. Zwinięte najmłodsze listki herbaciane nadają jej niesamowity napar oraz świeży zapach.
Ilość tej herbaty na rynku jest stosunkowo mała, dlatego musisz ją spróbować.
Posiada silne właściwości antyoksydacyjne oraz korzystnie wpływa na trawienie.

–     Bi Luo Chun (Nefrytowa Spirala) – jest jedną z najsłynniejszych wyśmienitych zielonych herbat i jednocześnie jedną z najstarszych. Pochodzi z prowincji Jiansu. Rośnie wśród krzewów i drzew owocowych, co znacząco wpływa na smak i aromat herbaty. Do jej produkcji wykorzystywane są wyłącznie pączki z jednym listkiem. Są one ręcznie zwijane w małe spiralki. Napar charakteryzuje się słodkim i świeżym smakiem oraz miodową, żółtozieloną barwą. Jest to nadzwyczajna herbata, na specjalne okazje.

–    Green Spiral Tea – zielona herbata o charakterystycznych, srebrzysto – zielonkawych listkach zwiniętych w małe spiralki. Herbata Green Spiral Tea daje napar o pięknej zielono – słomkowej barwie i wyrazistym smaku z lekkim kwiatowym akcentem. Polecana jest szczególnie miłośnikom intensywnych odmian herbat zielonych. Jest to jedna z najpopularniejszych zielonych herbat, a popularność przynosi jej oryginalny wygląd i wytrawny smak.

zobacz również:

  1. Czy zielona herbata odchudza?
  2. Zielona herbata – parzenie i właściwości
  3. Dieta zielona
  4. Jak parzyć zieloną herbatę?