Zdrowy olej rzepakowy i przepis na kanapkę drwala

4 kwietnia 2013, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Przetestowałam Olej rzepakowy:)

Jakiś czas temu otrzymałam od portalu Uroda i Zdrowie zestaw składający się z butelki oleju rzepakowego i shakera w kształcie jajka (robił furorę podczas świąt:). Już od jakiegoś czasu mam małą obsesję na punkcie olejów i ich właściwości (nie wierzycie? Kliknijcie TU: KLIK!).
Co jest fajnego w oleju rzepakowym? To, że jest:
– polski
– niedrogi
– BARDZO ZDROWY!- zawiera 10 razy więcej kwasów Omega-3, niż oliwa z oliwek, czy olej słonecznikowy.
Za chwilę pewnie zapytacie: „Jak to? Olej? Zdrowy?” Tak!:) Wiadomo, nie w postaci nasączonych nim do granic możliwości smażonych frytek, tak dobrze nie ma:P
Olej jest najzdrowszy, kiedy spożywamy go na zimno. Wtedy kwasy Omega-3 właściwie spełniają swoją funkcję. A w wysokich temperaturach są one niszczone. Dlatego unikajmy smażenia, zamiast tego możemy użyć piekarnika, albo patelni teflonowej.
Nie żałujcie oleju do sałaty, czy do dipów (sos czosnkowy z jogutru i odrobiny oleju- pycha!)

TUTAJ możecie zobaczyć moją propozycję zdrowego śniadania z wykorzystaniem oleju rzepakowego:)

 

Kanapka Drwala

Mimo że mam figurę baletnicy, naprawdę lubię porządnie zjeść;) Tak jak cała moja rodzina. Kanapka drwala to pomysł na porządne śniadanie, które da ogromną dawkę energii na długi i intensywny dzień.
Zdecydowanie nie jest to lekkie, francuskie śniadanie z croissantem. Raczej chrupiące, sycące i grubo ciosane.
Oprócz powyższych składników potrzebuję jeszcze:

– rzeżuchy

– łyżki oleju lnianego (olej rzepakowy będzie równie smaczny)
– łyżki musztardy francuskiej
– bekonu
Chleb kroimy jak bułkę. Zamiast masłem, smarujemy olejem lnianym (kwasów omega 3 nigdy za wiele!:).
Kładziemy bekon, camembert, pomidorki, rukolę i rzeżuchę. Polewamy łyżką oleju, żeby rukola nabrała fajnego smaku. Można skropić sokiem z cytryny.
Drugą część chleba smarujemy musztardą i przykrywamy nią część pierwszą:)
Gotową kanapkę (a raczej kanapę) kroimy na kromki długości ok. 10 cm.

Testowała:

Natalia – Blogerka, testerka, początkujący fotograf z małą cyfrówką..:P
Prowadzi bloga: http://darmoweprobkifreesamples.blogspot.com/

 

 



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Jeden komentarz do Zdrowy olej rzepakowy i przepis na kanapkę drwala

  1. avatar womanizer pisze:

    A pewnie, że zdrowy :) Zresztą bez tłuszczu w diecie witaminy A,D,E i K nie rozpuszczałyby się i nie były przyswajane przez organizm. Skoro więc tłuszcz jest potrzebny w diecie to najlepiej wybierać najzdrowszy, jak np rzepakowy :)

Dodaj komentarz