Zdrowa jarzębina – przepisy | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Zdrowa jarzębina – przepisy

15 października 2017, dodał: dietetyk medyczny
Artykuł zewnętrzny

Share and Enjoy !

Shares

Rośnie w lasach, parkach, przy drogach. Jesienią kusi czerwonymi koralami. Należy do roślin ozdobnych, jednak aż grzech nie skosztować jej owoców bogatych w tak wiele właściwości zdrowotnych!

Kwiaty jarzębiny są koloru białego i są bogate w karotenoidy, antocyjany oraz kwasy organiczne o delikatnych właściwościach moczopędnych i rozwalniających.

Owoce przypominają kształtem maleńkie jabłuszka o barwie pomarańczowo-czerwonej i mają zdecydowanie szersze zastosowanie zarówno w kuchni jak i medycynie naturalnej. Poza kwasami organicznymi oraz karotenoidami są one źródłem garbników, witaminy C i A oraz sorbitolu. Dzięki takiemu składowi czerwone owoce są stosowane w leczeniu i profilaktyce chorób układu krążenia, mają działanie moczopędne, stymulują pracę jelit, działają przeciwzapalnie oraz wspomagają pracę wątroby. Są także pomocne przy leczeniu kamicy nerkowej i żółciowej oraz w przewlekłych zaburzeniach trawienia.

Wykorzystywać możemy zarówno kwiaty jak i owoce tej rośliny. Kwiaty zbieramy na początku kwietnia, w ciepłe, suche, słoneczne dni. Owoce natomiast w na jesieni, gdy są w pełni dojrzałe. Można je wysuszyć w temperaturze 45 stopni lub zamrozić na 1-2 dni co złagodzi nieco ich cierpkość.

Uwaga! Surowe owoce jarzębiny mogą powodują zatrucia ze względu na zawartość kwasu parasorbinowego (rozkłada się podczas suszenia oraz mrożenia jarzębiny).

Konfitura z jarzębiny

Potrzebne będą:

  • 1 kg jarzębiny
  • 1,5 kg cukru
  • 5 dużych jabłek
  • szczypta kwasku cytrynowego
  • 2 szklanki wody

Jarzębinę myjemy, obieramy z szypułek i wrzucamy na wrzącą wodę. Gotujemy 10 – 15  minut i odlewamy wodę. Owoce zalewamy świeżą wodą i ponownie gotujemy dodając stopniowo cukier. Jabłka obieramy i kroimy w kostkę albo trzemy na tarce na dużych oczkach, dodajemy do jarzębiny i mieszamy. Kiedy całość zawrze zdejmujemy z ognia i studzimy. Po czym gotujemy ponownie i powtarzamy tę czynność 3 razy.

Gorące konfitury przekładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy.

Takie konfitury to idealny dodatek do dań mięsny, zamiast żurawiny.

Nalewka z jarzębiny

Potrzebne będą:

  • 2 kg jarzębiny
  • 100 g suszonych śliwek
  • 2,5 l wódki

Jarzębinę ułożyć na blasze i podpiekać w piekarniku, uważając żeby się nie przypaliła, ani nie przywarła do blachy. Jak owoce będą gotowe przesyp je do naczynia, dodaj śliwki i zalej wódką. Alkohol z owocami odstaw w ciepłe miejsce na 3 miesiące, po tym czasie przefiltruj przez gazę i rozlej do butelek.

Justyna Marszałkowska, dietetyk medyczny – www.e-prolinea.pl

Zobacz również:

  1. Soja alternatywą dla mięsa?

  2. Cykoria – różne sposoby przygotowania

  3. Smaczne potrawy z soczewicy

  4. Dania z kiełkami

 

 

Share and Enjoy !

Shares


Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Kurs na technika usług fryzjerskich…
Jak będą Ci potrzebne jakieś szkolenia, to polecam INOAR. Współpracują zarówno z nowicjuszami...
studia- co nosić i w czym
Plecaki są super. Teraz to nawet do pracy zdarza mi się zakładać plecak,...
Wasz wolny czas
Ale mam nadzieję, że nie kosztem odpoczynku. To prawda, dom jest miejscem, w którym...
Co jest zdrowsze - owoce czy warzyw…
Uwielbiam zieleninkę. :) Zauważcie, że nawet odrobina zielonego dodatku sprawia, że danie wygląda atrakcyjniej,...