Zapiekanki warzywne, ziemniaczane i makaronowe – różne przepisy
Artykuł zewnętrzny
Zapiekanka warzywna, ziemniaczana czy makaronowa to jedno z najszybszych dań, do tego bardzo sycące i proste do odgrzania.
Prosta zapiekanka z kilkoma warzywami to gwarancja udanego i prostego w przygotowaniu obiadu rodzinnego. Nie tylko zajmuje ono mało czasu, ale na dodatek bardzo często można do niego użyć różnych resztek znajdujących się akurat w lodówce. Im większa ich
różnorodność tym lepiej. Okazuje się, że zapiekanka jest daniem, które można przygotować w bardzo krótkim czasie i która jednocześnie z całą pewnością będzie smakować każdemu. Jest daniem nie tylko szybkim w przygotowaniu, ale także daniem bardzo tanim i ekonomicznym. Z uwagi na te okoliczności coraz więcej Polaków decyduje się na przygotowywanie zapiekanek w swoich domach. Obecnie popularne są przede wszystkim zapiekanki, w których można wykorzystać bazę sosu beszamelowego, który świetnie nadaje się do związania poszczególnych składników sałatki. Sos ten w zasadzie jest obojętny smakowo, a ma jedynie posłużyć do tego, aby cała zapiekanka się nam nie rozpadła. Do zapiekanki można dodać dowolne rodzaje mięsa oraz dowolne rodzaje warzy, jakimi akurat dysponuje się w swojej lodówce, dzięki czemu koszty przygotowania zapiekanki będą naprawdę niskie. Do zapiekanki nadają się już nie tylko określone rodzaje makaronów, ale także ziemniaki.
![](https://urodaizdrowie.pl/wp-content/uploads/2011/12/3043054934_3e692dde4dx11.jpg)
Zapiekanka może być efektem naszej kulinarnej fantazji. Może być uzupełnieniem obiadu lub zaistnieć samodzielnie. Z dodatkiem surówki z kiszonej kapusty lub kiszonych ogórków smakuje wybornie. To jedna z potraw tzw. 'awaryjna’, mimo prostoty (a może właśnie dzięki niej) zachwycająca smakiem.
Zapiekanka cebulowa
Składniki:
– pieprz
– starta gałka muszkatołowa
– 100 g tartego sera żółtego
– masło
– starta gałka muszkatołowa
– 100 g tartego sera żółtego
– masło
Przygotowanie:
Posiekaną cebulę zeszklić na maśle. Ziemniaki po obraniu pokroić w plastry. W naczyniu żaroodpornym układać warstwami cebulę i ziemniaki (dolną i wierzchnią warstwą powinny być ziemniaki). Piwo wymieszać ze śmietaną, dodając sól, pieprz, gałkę muszkatołową i ser. Tak uzyskaną masą zalać potrawę. Na wierzch położyć dosyć grube wiórki masła. Piec 2 godziny w temperaturze 220 st.C. Podawać z surówką i kufelkiem piwa.
Zapiekanka ziemniaczano-śmietanowa
Składniki:
– 1 kg ziemniaków
– 1 cebula
– 150 g boczku wędzonego
– 100 g kiełbasy
– 2 łyżki masła
– 1 cebula
– 150 g boczku wędzonego
– 100 g kiełbasy
– 2 łyżki masła
Przygotowanie:
Ziemniaki obrać i pokroić w plastry, wrzucić do wrzącej wody, gotować 10 minut, odsączyć. Boczek pokroić w dość dużą kostkę, kiełbasę w plasterki. Cebulę obrać i pokroić w kostkę, podsmażyć na maśle razem z boczkiem i kiełbasą. Doprawić posiekanym czosnkiem i pieprzem. Naczynie do zapiekania posmarować masłem. Na dno wyłożyć ziemniaki, na nie zawartość patelni. Do śmietany dodać starty ser żółty i rozmącone jajko. Zalać zapiekankę i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C na 15–20 minut. Podawać udekorowane świeżą natką pietruszki, szczypiorkiem lub tymiankiem.
Zapiekanka z brokułami
Składniki:
– 1 cebula
– 4 ziemniaki
– 500 g brokułów
– sól, pieprz
– 4 filety z kurczaka
– 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
– 2 łyżki oleju
– 1 łyżka mąki
– 250 ml białego wytrawnego wina
– 250 ml bulionu drobiowego
– 200 g śmietany
– 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
– 1/2 łyżeczki cukru
– 75 goudy
– 4 ziemniaki
– 500 g brokułów
– sól, pieprz
– 4 filety z kurczaka
– 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
– 2 łyżki oleju
![](https://urodaizdrowie.pl/wp-content/uploads/2011/12/3043054934_3e692dde4dx2.jpg)
– 250 ml białego wytrawnego wina
– 250 ml bulionu drobiowego
– 200 g śmietany
– 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
– 1/2 łyżeczki cukru
– 75 goudy
Przygotowanie:
Ziemniaki obrać, pokroić w plastry i podgotować w osolonej wodzie 10 minut. Przestudzone wyłożyć do naczynia żaroodpornego. Cebulę obrać i posiekać. Brokuły oczyścić, umyć i podzielić na różyczki. Gotować 5 minut w lekko osolonej wodzie. Osączyć. Piekarnik rozgrzać do 175 stopni. Mięso umyć, osuszyć i pokroić w paski. Oprószyć solą, pieprzem i tymiankiem. Na rozgrzanym oleju podsmażyć kurczaka. Przełożyć do ziemniaków. Na tłuszczu po smażeniu kurczaka zeszklić cebulę. Oprószyć mąką i chwilę smażyć. Mieszając, wlać wino, bulion i śmietanę. Dodać koncentrat pomidorowy i dokładnie wymieszać, Gotować około 5 minut na małym ogniu. Doprawić solą, pieprzem i cukrem. Brokuły ułożyć wokół mięsa i polać sosem. Żółty ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach i oprószyc potrawę. Zapiekać 30-40 minut.
Zapiekanka ziemniaczana
Składniki:
– 5 ziemniaków pokrojone w cienkie plastry
– 1 szklanka śmietany
– 1 szklanka mleka
– troszkę tartej gałki muszkatołowej
– 1 ząbek czosnku, przekrojony na pół
– 1 szklanka utartego sera mozzarella
– łyżka masła
– 1 szklanka bułki tartej
– sól i pieprz
– świeży tymnianek
– 1 szklanka śmietany
– 1 szklanka mleka
– troszkę tartej gałki muszkatołowej
![](https://urodaizdrowie.pl/wp-content/uploads/2011/12/3043054934_3e692dde4dx3.jpg)
– 1 szklanka utartego sera mozzarella
– łyżka masła
– 1 szklanka bułki tartej
– sól i pieprz
– świeży tymnianek
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 1 80 stopni.W misce dobrze wymieszać ziemniaki ze śmietaną, gałką muszkatołową, świeżym tymiankiem, serem, solą i pieprzem. Natłuść dobrze naczynie do zapiekania masłem i natrzeć ząbkiem czosnku. Przełożyć do niego ziemniaki i posypać tartą bułką. Dla smaku i aromatu posypać wierzch serem. Piec około godziny, najlepiej sprawdzić czy ziemniaki będą już miękkie i złote. Ziemniaki idealnie pasują do grillowanych i pieczonych mięs. Są niezłym dodatkiem podnoszącym potrawie jakość i smak.
Zapiekanka makaronowo-pomidorowa
Składniki:
– dowolny makaron
– 1/2 kulki mozzarelli
– 150 g serka ricotta (twarożku)
– 2 pełne łyżki mascarpone
– 1/3 szklanki tartego parmezanu
– 1 małe białko jaja
– 150 g serka ricotta (twarożku)
– 2 pełne łyżki mascarpone
– 1/3 szklanki tartego parmezanu
– 1 małe białko jaja
![](https://urodaizdrowie.pl/wp-content/uploads/2011/12/3043054934_3e692dde4dx4.jpg)
Sos pomidorowy:
– 1 puszka (400 g) pomidorów bez skórek (pelati)
– 1/2 szklanki sosu pomidorowego (przecieru, passaty) lub bulionu
– 1 łyżeczka suszonego oregano lub suszonej bazylii
– sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz, cukier
– świeża bazylia
– oliwa extra vergine do polania
Przygotowanie:
Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie, odcedzić. Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Wymieszać składniki nadzienia: poszarpaną mozzarellę, serek ricotta, mascarpone, parmezan (2 łyżki odłożyć) oraz białko. Nadziać muszle i odłożyć. Pomidory z puszki wlać do miski, sprawdzić czy nie mają skórek i szypułek. Pokroić nożyczkami kuchennymi lub nożem na mniejsze kawałki, wymieszać z sosem pomidorowym lub bulionem, oregano, doprawić solą morską i świeżo zmielonym czarnym pieprzem oraz 1 – 2 łyżeczkami cukru. Powstały sos wylać do żaroodpornego naczynia, na wierzchu położyć nadziane muszle, dodać pokrojone kiełbaski, posypać resztą parmezanu, skropić 2 – 3 łyżami oliwy extra vergine i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 20 – 25 minut, aż potrawa zacznie bulgotać (można włączyć na chwilę opcję grilla jeśli lubimy zrumieniony i chrupiący makaron po brzegach). Posypać świeżą bazylią.
Zapiekanka z tuńczykiem
Składniki:
– 400 g makaronu
– sól
– pieprz
– 2 puszki tuńczyka w oleju
– 1 cebula
– 1 ząbek czosnku
– 1 łyżka oleju
– 5 łyżek śmietany kremówki lub mleka
– 150 g mrożonego groszku
– 200 g sera edamskiego
– sól
– pieprz
– 2 puszki tuńczyka w oleju
– 1 cebula
– 1 ząbek czosnku
![](https://urodaizdrowie.pl/wp-content/uploads/2011/12/3043054934_3e692dde4dx51.jpg)
– 5 łyżek śmietany kremówki lub mleka
– 150 g mrożonego groszku
– 200 g sera edamskiego
Przygotowanie:
Makaron ugotować al dente. Tuńczyka osączyć. Cebulę obrać, drobno posiekać. Czosnek przecisnąć przez praskę. W rondlu rozgrzać olej, zeszklić czosnek i cebulę. Wymieszać ze śmietaną, przyprawić solą i pieprzem. Nie rozmrożony groszek wsypać do wrzącej osolonej wody, pozostawić na ogniu 2 minuty licząc od czasu zagotowania wody. Ser zetrzeć na drobnej tarce. Formę nasmarować masłem, warstwami układać makaron, tuńczyka i groszek. Posypać startym żółtym serem. Zapiekać przez 35-40 minut w temperaturze 200°C.
Zapiekanka z warzywami
Składniki:
– 1 opakowanie makaronu
– 1 pierś z kurczaka
– 1 papryka czerwona
– 1 papryka żółta
– 1 cebula
– 1 opakowanie bukietu warzyw
![](https://urodaizdrowie.pl/wp-content/uploads/2011/12/3043054934_3e692dde4dx6.jpg)
– 3 garście sera zółtego startego
– 3 łyżki oleju
– pół szklanki śmietany 12%
– 4-5 ząbków czosnku
– przyprawa kebab
– sól, pieprz
Przygotowanie:
Makaron ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem oleju al’dente. Pierś pokroić w paseczki, przyprawić sola, pieprzem i przyprawą do kebabu i usmażyć na patelni na złoty kolor. Pokroić papryki w kwadraciki i cebulę w pióra. Wrzucić na patelnię wszystko łącznie z mrożonką. Doprawić solą i pieprzem. Dusić na wolnym ogniu pod przykryciem ok. 15 min. od czasu do czasu mieszając. W międzyczasie zrobić sos tj. czosnek przecisnąć przez praskę i połączyć razem ze śmietaną i odrobinką soli. Ugotowany makaron odcedzić i wymieszać go z wcześniej zrobionym sosem, posiekaną natką pietruszki i 1 garścią żółtego sera. Wysmarować naczynie żaroodporne oliwą i włożyć cały wcześniej wymieszany makaron. Na makaron rozłożyć upieczone w paski mięso i na sama górę warzywa. Posypać serem. Piec w piekarniku 180 stopni, ok. 30-40 min. Przed końcem pieczenia posypać dodatkowo serem i jeszcze zapiekać prze chwilkę.
Zapiekanka z pieczarkami
Składniki:
– 250-300 g makaronu
– oliwa z oliwek
– 1/3 małej cebuli
– 3 plastry wędzonej szynki
– 6-8 małych pieczarek
– 150 g mrożonego groszku
– 1 średniej wielkości pomidor
– sól prowansalska
– zioła prowansalskie
– słodka papryka w proszku
– 100 g startego sera żółtego
– oliwa z oliwek
– 1/3 małej cebuli
– 3 plastry wędzonej szynki
– 6-8 małych pieczarek
![](https://urodaizdrowie.pl/wp-content/uploads/2011/12/3043054934_3e692dde4dx8.jpg)
– 1 średniej wielkości pomidor
– sól prowansalska
– zioła prowansalskie
– słodka papryka w proszku
– 100 g startego sera żółtego
Przygotowanie:
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Na niewielkiej ilości oliwy podsmażyć drobno posiekaną cebulę, dorzucić pokrojoną w kosteczkę szynkę. Smażyć do zrumienienia. Szynkę zdjąć z patelni, a włożyć pokrojone w plasterki pieczarki. Smażyć od czasu do czasu mieszając, dodać groszek, posolić i obficie posypać ziołami prowansalskimi oraz papryką. Gdy groszek będzie miękki dodać pomidora i jeszcze chwilę trzymać na średnim ogniu. Piekarnik rozgrzać do 190°C. Makaron, szynkę i warzywa włożyć do naczynia żaroodpornego i dokładnie wymieszać. Posypać serem i ziołami prowansalskimi. Zapiekać 25 minut (piekę 15 minut pod przykryciem, a potem zdejmuję pokrywę naczynia i piekę jeszcze 10 minut). Jak każda zapiekanka, najlepsza jest po chwilowym ostygnięciu.
Zapiekanka z groszkiem
Składniki:
– makaron
– 2 cebule
– 20 dag zielonego groszku
– 20 dag sera z niebieską pleśnią
– szklanka śmietany
– 20 dag zielonego groszku
– 20 dag sera z niebieską pleśnią
– szklanka śmietany
– 20 dag boczku
– 4 jajka
– 10 dag czarnych oliwek bez pestek
–
2 łyżki posiekanego koperku
– 2 łyżki masła
– 2 łyżki tartej bułki
– 2 ząbki czosnku
– sól, pieprz
– 4 jajka
– 10 dag czarnych oliwek bez pestek
–
![](https://urodaizdrowie.pl/wp-content/uploads/2011/12/3043054934_3e692dde4dx7.jpg)
– 2 łyżki masła
– 2 łyżki tartej bułki
– 2 ząbki czosnku
– sól, pieprz
Przygotowanie:
Makaron ugotować na półtwardo. Cebule obrać, pokroić na talarki, rozdzielić na pierścienie i wrzucić razem z groszkiem do osolonego wrzątku. Blanszować około 3 minut, osączyć. Podsmażyć boczek. Żaroodporną formę wysmarować masłem, obsypać tartą bułką. Włożyć makaron przesypując je groszkiem, cebulą, boczkiem oraz rozkruszonym serem pleśniowym i pokrojonymi na połówki oliwkami. Śmietanę roztrzepać z jajkami, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i sporą szczyptą pieprzu. Wszystko polać masą jajeczną i zapiekać 30 minut w temp. 180°C. Przed podaniem posypać posiekanym koperkiem.
Zapiekanka z brukselką i indykiem
Składniki:
– 0,5 kg mielonej piersi indyczej
– 0,5 kg brukselki
– czerstwa bułka
![](https://urodaizdrowie.pl/wp-content/uploads/2011/12/3043054934_3e692dde4dx9.jpg)
– pół kubeczka jogurtu naturalnego
– mały kubeczek kwaśnej śmietany 12%
– 3/4 szklanki mleka
– łyżka masła
– 40 dag pieczarek
– 3/4 szklanki tartego żółtego sera
– pieprz, sól, cukier
– 3/4 szklanki tartego żółtego sera
– pieprz, sól, cukier
– gałka muszkatołowa
– olej do smażenia
– olej do smażenia
Przygotowanie:
Brukselkę umyć i ugotować na pół-twardo w lekko osolonej i posłodzonej wodzie (po pół łyżeczki soli i cukru). Odcedzić. Wyłożyć na formę do zapiekania. Namoczyć czerstwą bułkę w gorącej wodzie. Dodać do indyka razem z jednym żółtkiem. Doprawić solą i pieprzem i dokładnie wymieszać. Nakładać mięso łyżką bezpośrednio na patelnię z rozgrzanym olejem, tworząc małe kuleczki. Obsmażać ze wszystkich stron na złoty kolor. Włożyć do naczynia z brukselką. Dodać podsmażone pieczarki. Sos: w naczyniu wymieszać jogurt, śmietanę, mleko, żółtko, masło, ser oraz pół łyżeczki soli, szczyptę pieprzu i gałki muszkatołowej. Polać mięso i brukselkę. Zapiekankę umieścić w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na ok. 30 minut.
Zapiekanka z cukinią
Składniki:
– 6 średniej wielkości ziemniaków
– 3 cukinie
– 2 marchewki
– 1 jajko
– 1 szklanka śmietany
– garść tartego żółtego sera
– sól, pieprz
– łyżka masła
– 1-2 łyżki posiekanego koperku
– 3 cukinie
– 2 marchewki
– 1 jajko
![](https://urodaizdrowie.pl/wp-content/uploads/2011/12/3043054934_3e692dde4dx10.jpg)
– garść tartego żółtego sera
– sól, pieprz
– łyżka masła
– 1-2 łyżki posiekanego koperku
Przygotowanie:
Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w cienkie plasterki. Gotować 5 minut w osolonej wodzie. Odcedzić. Cukinię umyć i również pokroić w plasterki. W żaroodpornym naczyniu wysmarowanym masłem ułożyć warstwę ziemniaków, warstwę plasterków marchewki, a na wierzchu warstwę cukinii. Zalać śmietaną wymieszaną z jajkami i koperkiem oraz doprawioną do smaku solą i pieprzem. Na koniec posypać wiórkami z pozostałego masła. Zapiekać 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Pod koniec pieczenia posypać startym żółtym serem.
autor: Marta D. Pinkmause
Zobacz również:
- Pomysły na pyszne dania z kaszą: różne przepisy
- Przepisy na zupy z roślin strączkowych: pożywna grochowa i fasolowa
- Przepisy na różne dania z grzybów – propozycje na ciepłe dania
- Jak upiec kaczkę: różne przepisy i dania z kaczki