szybka, ciepła i smakowita przekąska
składniki:
- 6 wafli kukurydzianych extra cienkich Good Food
- 6 plasterków szynki wędzonej, parzonej
- 6 plastrów ananasa konserwowego
- 6 plasterków sera żółtego light
- przyprawa „suszone pomidory z bazylią i czosnkiem”
- dodatkowo: pomidorki koktajlowe, zielenina
sposób przygotowania: Plastry ananasa trzeba dokładnie osączyć, najlepiej na ręczniku papierowym, żeby sok nie rozmiękczył wafli. Wafle ułożyłam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na każdym położyłam plasterek szynki – jeśli są duże to można je pokroić na paski i dopiero te ułożyć. Na szynce położyłam plaster ananasa i sera. Tak przygotowane kanapeczki wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 150 st. C i zapiekałam przez kilka minut aż ser się rozpuścił. Po wyjęciu każdą zapiekankę oprószyłam szczyptą przyprawy Kamis „suszone pomidory z bazylią i czosnkiem”. Do zapiekanek podałam pomidorki koktajlowe. Podajemy gorące.
Zgadzam się – raz na jakiś czas czy od święta, a nawet i codziennie, ale nie zmieni to faktu, że danie jest kaloryczne, dlatego apeluję o nie wrzucanie tego do zakładki „dietetyczne” :)
Czasem warto popełnić małe odstępstwo dietetyczne! Potrawa jest tak bajecznie kolorowa,że nikt sobie spróbowania nie odmówi!
na pewno taki zestaw jest mniej kaloryczny niż zwykła bułka zapieczona z pełnotłustym serem i przecież nie zjada się dziesięciu na łebka ale jedną czy dwie zapiekanki i to „od święta” więc bez przesady…
Brzmi pysznie i pewnie tak smakuje, ale dietetyczne to to nie jest ;) Pamiętajmy, że sam fakt, iż w daniu są wafle ryżowe, nie czyni go „dietetycznym”. Plaster ananasa, plaster sera żółtego, wędlina… nie bardzo się nadaje dla odchudzających się ;)