Zapiekanka ziemniaczana

9 lutego 2014, dodał: lidia gonera
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

-100 g grzybów
-1,5 kg ziemniaków
-2 cebule
-1 ząbek czosnku
-750 ml słodkiej śmietanki 30%
-2 – 3 gałązki świeżego rozmarynu
-100g masła
-5 – 6 łyżek bułki tartej
-sól, pieprz, olej

Sposób przygotowania:

1. Grzyby(za wyjątkiem kilku) gotujemy do miękkości; następnie kroimy je w paski.
2. Obrane ziemniaki i czosnek kroimy w cienkie plastry, a cebulę w piórka.
3. W naczyniu, na rozgrzanym oleju, podsmażamy cebulę i czosnek do zeszklenia, po czym zalewamy słodką śmietanką; kiedy ta się zagotuje, zmniejszamy ogień, dorzucamy rozmaryn, doprawiamy solą i pieprzem; dokładamy partiami grzyby i ziemniaki, stale mieszając; wszystko dusimy, aż sos lekko się zagęści.
4. Duże naczynie do zapiekania smarujemy masłem, po czym wysypujemy zmielonymi w blenderze bułką tartą i pozostawionymi wcześniej grzybami; łyżką cedzakową przekładamy do niego ziemniaki z cebulą i grzybami, na koniec zalewamy wszystko pozostała śmietaną.
5. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180ºC na godzinę; gotową zapiekankę przekładamy na głębokie talerze.



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Motyle w obiektywie
Gdzie one latają o tej porze roku? Ja ich w moich okolicach nie spotykam....
Motyle w obiektywie
https://w.fotka.com/024/123/2e6b905b31.jpg https://w.fotka.com/024/123/9ea41a32b6.jpg https://w.fotka.com/024/123/830abd9232.jpg https://w.fotka.com/024/123/38604270b6.jpg https://w.fotka.com/024/123/ebb4908516.jpg Rusałka Kratkowiec - Araschnia levana. Wiosenna szata barwna.
Błąd lekarski?
Nie bardzo wierzę , że coś nie działa bo to taki organizm....
Multicooker: Philipsa czy Redmonda?
Ja nie mam i jakoś żyję ☺