Zapiekanka z warzyw
Zapiekanka z warzyw jest prostym w przygotowaniu daniem, które łączy w dowolnej kombinacji wszystkie lubiane przez nas warzywa. Jej bazą są te, które na co dzień stanowią tylko dodatek, a tutaj awansują do roli głównego składnika. Jest bardzo sycąca, niedroga, i choć bezmięsna, to smakuje nie tylko wegetarianom. Oczywiście można ją przygotować także z mięsem i sprawdzi się w tej wersji zwłaszcza kurczak. Co więcej, jest to danie, które można przygotować od razu na dwa dni, więc zero wymówek dla niemających czasu na domowe posiłki.
Składniki:
- 1/2 kg ziemniaków,
- 2 duże marchewki,
- 1/3 pora,
- pietruszka,
- 1/2 selera,
- duża cebula,
- opcjonalnie inne lubiane warzywa,
- 150 g sera żółtego, najlepiej gouda,
- sól i pieprz,
- zioła prowansalskie,
- zielenina do przyozdobienia.
Przygotowanie:
Warzywa obrać, umyć i pokroić: ziemniaki w talarki, seler, pietruszkę i marchew w cienkie plasterki, cebulę i pora w podobnej wielkości kawałki. W żaroodpornym naczyniu lub żeliwnej brytfance ułożyć warzywa warstwami tak, aby na spodzie i wierzchu znalazły się ziemniaki. Zawierają dużo wody, więc będą zabezpieczać pora i cebulę przed obsychaniem w trakcie pieczenia. Oprószyć warzywa solą, pieprzem i ziołami, można spryskać z wierzchu wodą. Piec przez około godzinę w zamkniętym naczyniu. Po 50 minutach można sprawdzić, czy ziemniaki są gotowe. Przed wyciągnięciem z piekarnika posypać zapiekankę startym na dużych oczkach żółtym serem i pozostawić do roztopienia.
Podawać z zieleniną.
A jakich warzyw Wy użyłybyście do zapiekanki?