Zapiekanka z kaszy, bobu i warzyw
Artykuł zewnętrzny
Składniki (na 1 porcję):
50 g kaszy gryczanej
ok. 100 g bobu
1/3 kalafiora
pomidor
olej rzepakowy/oliwa z oliwek
ulubione przyprawy (u mnie: majeranek, słodka papryka, tymianek)
koperek, kminek
Przygotowanie:
Kaszę gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Bób gotujemy do miękkości (ok. 20 minut) wraz z dodatkiem kminku oraz gałązki koperku, natomiast kalafior można chwilkę podgotować lub przygotować na parze.
Gotowe składniki przełożyć do jednego naczynia, dodać ulubione przyprawy, dokładnie wymieszać i przełożyć do naczynia do zapiekania.
Obranego ze skóry pomidora pokroić w plastry i ułożyć je na pozostałych składnikach.
Całość polać olejem rzepakowym/oliwą z oliwek i posypać posiekanych koperkiem.
Piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni (z termoobiegiem) ok. 20 minut.
Smacznego! :)