Zakwaszana jarzynka z kalarepki

31 maja 2011, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Jak tylko pojawia się młoda kalarepka i marchewka robię taką jarzynkę.

Czas : 30 minut

Składniki :

2 kalarepki

4 marchewki

2 łyżki masła

4 łyżki usiekanego koperku

szczypta soli

szczypta cukru

sok z cytryny do smaku

Kalarepki  i marchewki obrać. Pokroić w kostkę, zalać wodą ( ok. 1,5 szklanki ), lekko osolić i ugotować do miękkości ( ok. 20 minut ). Dodać  masło i koperek- chwilę podgrzewać delikatnie mieszając. Doprawić do smaku szczyptą cukru, solą i sokiem z cytryny.

Jarzynkę wyjmować łyżką cedzakową – można też zasypać mąką i zagęścić – ja wolę taką bez mąki . Jest kwaskowata – pyszna.

file1306826732



FORUM - bieżące dyskusje

zabawa - odpowiedz tytułem piosenki…
"Wszystko czego dziś chcę" Kiedy masz gorszy dzień...
Outlet - Promocje
Jak byłam tam na zakupach to sporo rzeczy było marnej jakości, w końcu wybrałam...
Jaki odkurzacz
Ja sprzątam tylko mopem, nie mam już dywanów więc odkurzacz stał się zbędny...
Sprawdzone sposoby na dziecięce dol…
Dokładnie. Nie zabierać dzieci do sklepów, przychodni jak nie potrzeba. Nieraz widzę...