Zakwaszana jarzynka z kalarepki

31 maja 2011,
dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Jak tylko pojawia się młoda kalarepka i marchewka robię taką jarzynkę.

Czas : 30 minut

Składniki :

2 kalarepki

4 marchewki

2 łyżki masła

4 łyżki usiekanego koperku

szczypta soli

szczypta cukru

sok z cytryny do smaku

Kalarepki  i marchewki obrać. Pokroić w kostkę, zalać wodą ( ok. 1,5 szklanki ), lekko osolić i ugotować do miękkości ( ok. 20 minut ). Dodać  masło i koperek- chwilę podgrzewać delikatnie mieszając. Doprawić do smaku szczyptą cukru, solą i sokiem z cytryny.

Jarzynkę wyjmować łyżką cedzakową – można też zasypać mąką i zagęścić – ja wolę taką bez mąki . Jest kwaskowata – pyszna.

file1306826732



FORUM - bieżące dyskusje

Doda Dream Show
Całkiem możliwe. Z jednej strony okej, ma jakiś swój wizerunek sceniczny, publiczny, medialny,...
Pracoholizm
AI - wspaniałe narzędzie i genialne odkrycie, które ludzkość będzie wykorzystywać także przeciwko...
klejenie butów
Zużyte obuwie wygląda źle i psuje cały nasz wizerunek. Czasem jednak warto ratować...
Jak radzicie sobie z pielęgnacją ce…
Które miejsca macie najbardziej przesuszone? U siebie zauważyłam, że najbardziej suche mam łydki....