Zakwaszana jarzynka z kalarepki

31 maja 2011, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Jak tylko pojawia się młoda kalarepka i marchewka robię taką jarzynkę.

Czas : 30 minut

Składniki :

2 kalarepki

4 marchewki

2 łyżki masła

4 łyżki usiekanego koperku

szczypta soli

szczypta cukru

sok z cytryny do smaku

Kalarepki  i marchewki obrać. Pokroić w kostkę, zalać wodą ( ok. 1,5 szklanki ), lekko osolić i ugotować do miękkości ( ok. 20 minut ). Dodać  masło i koperek- chwilę podgrzewać delikatnie mieszając. Doprawić do smaku szczyptą cukru, solą i sokiem z cytryny.

Jarzynkę wyjmować łyżką cedzakową – można też zasypać mąką i zagęścić – ja wolę taką bez mąki . Jest kwaskowata – pyszna.

file1306826732