Halibut w zielonym chilli

31 maja 2011, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Od sposobu marynowania ryby bardzo dużo zależy. Ta sama ryba potrafi diametralnie zmienić smak.

Czas : 15 minut + macerowanie

Składniki :

  • 4 małe steki z halibuta
  • 2 cytryny ( a w zasadzie sok wyciśnięty z nich
  • 1 pełna łyżeczka Zielonego sosu chilli ( Tao-Tao ) lub odpowiednika
  • 1 łyżeczka miodu
  • sól
  • pieprz  kolorowy grubo mielony mielony
  • mąka
  • 2 łyżki  masła
  • olej do smażenia

Steki z  halibuta ułożyć w pojemniczki i zalać sokiem z cytryny zmieszanym z miodem i 1łyżka oleju. Zostawić na minimum 1 godzinę. Wyjąć i osuszyć. Posmarować Zielonym sosem chilli. Posolić i posypać pieprzem. Oprószyć mąką.

Na patelni rozgrzać  olej z masłem i smażyć na nim na rumiano  z obu stron halibuta.

Podawać z ziemniakami puree lub z wody.

Halibut jest bardzo delikatną rybą i doskonale mu robi doprawienie  ostrym sosem.

file1306826651



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz