Zabajone z owocami czyli włoski deser z żółtek z likierem

14 września 2023, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

zabajone z owocami deser włoski

składniki:

  • 4 żółtka  – jajka muszą być w temperaturze pokojowej
  • 5 łyżek drobnego cukru lub ksylitolu
  • 50 ml słodkiego wina Marsala (lub innego ulubionego słodkiego likieru np. Amaretto, Limoncello)

Ulubione owoce sezonowe: truskawki, maliny, borówki, jeżyny itp.

Dodatki: biszkopty, ciasteczka oreo, kakao, skórka z pomarańczy, orzeszki itp

PRZYGOTOWANIE:

Do dużego garnka wlać szklankę wody, ustawić na małym gazie. Przygotować większą miskę metalową, położyć na garnek z gotującą się wodą, do niej wrzucić żółtka, cukier, całość roztrzepać (przez około 3 minuty) aby cukier się rozpuścił, aż jajka będą puszyste. Dodać likier cały czas mieszając przez kolejne 5 minut.. Zabajone podawać z owocami i dodatkami.

 

 

 



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Nietypowa aranżacja biura - jak sąd…
Nietypowa ale praktyczna aranżacja biura może być jak najbardziej. Podoba mi się!
"nocne marki" - dozwolone po 22 :)
Ja bardzo późno chodzę spać, więc zanim zasnę co nie mam z tym...
Depilacja-co najlepsze?
Depilatory laserowe są bardziej precyzyjne niż IPL. Wielu ekspertów uznaje, że jest to najskuteczniejsza...
Torebka duża czy mała?
Małe torebki okazują się być świetnym dodatkiem stylizacyjnym. Dla przykładu mała torebka na łańcuszku...