Zabajone z owocami czyli włoski deser z żółtek z likierem
Artykuł zewnętrzny
składniki:
- 4 żółtka – jajka muszą być w temperaturze pokojowej
- 5 łyżek drobnego cukru lub ksylitolu
- 50 ml słodkiego wina Marsala (lub innego ulubionego słodkiego likieru np. Amaretto, Limoncello)
Ulubione owoce sezonowe: truskawki, maliny, borówki, jeżyny itp.
Dodatki: biszkopty, ciasteczka oreo, kakao, skórka z pomarańczy, orzeszki itp
PRZYGOTOWANIE:
Do dużego garnka wlać szklankę wody, ustawić na małym gazie. Przygotować większą miskę metalową, położyć na garnek z gotującą się wodą, do niej wrzucić żółtka, cukier, całość roztrzepać (przez około 3 minuty) aby cukier się rozpuścił, aż jajka będą puszyste. Dodać likier cały czas mieszając przez kolejne 5 minut.. Zabajone podawać z owocami i dodatkami.