Wzdęcia przyczyny i zapobieganie

21 stycznia 2013, dodał: dietetyk medyczny
Artykuł zewnętrzny

Sporadyczne oddawanie gazów czy wzdęcia po ciężkostrawnym posiłku są jak najbardziej naturalne i potrzebne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, bowiem nasz układ pokarmowy każdego dnia wytwarza pewną ilość bezwonnych gazów. Dzieje się to podczas trawienia i wchłaniania substancji odżywczych. Jednak kiedy sytuacja wymyka się spod kontroli, a wzdęcia czy gazy nie ustępują przez dłuższy czas warto przyjrzeć się problemowi bliżej.

Jedną z przyczyn może być zła, bezwartościowa dieta – obfitująca w cukier, produkty mleczne czy białą oczyszczoną mąkę.Także jedzenie w pośpiechu, na stojąco lub w czasie pracy przed komputerem nie pomaga w dokładnym trawieniu pokarmu. Codzienne picie dużych ilości napojów gazowanych powoduje rozpychanie ściany jelit, doprowadzając do wzdęć. Dieta bogata w białko – mięsa i produkty mleczne również jest przyczyną nieprawidłowości w trawieniu i wchłanianiu, taka dieta dodatkowo może prowadzić do częstego odbijania się treści pokarmowej. Efekt jest podobny do spożycia dużej ilości ciężkostrawnego grochu, fasoli czy brukselki. Poważniejszą i konieczną do leczenia przyczyną wzdęć może być również niedobór enzymów trzustkowych – w tym wypadku często wystarczy zażywanie enzymów trawiennych w kapsułce przed posiłkiem, jednak taki model leczenia powinien być przepisany przez lekarza! Inną kliniczną przyczyną wzdęć może być celiakia – tu objawy występują po tradycyjnie spożywanych zbożach. W celu ich ustąpienia konieczna jest dieta – bezglutenowa, długotrwała.

Pamiętaj, że długotrwałe, uporczywe i bolesne wzdęcia mogą być objawem poważniejszych dolegliwości. Dlatego warto udać się do lekarza w celu dokładnej diagnozy.

Jak sobie pomóc?

 

Staraj się nie jeść posiłku w stresie, w stanie napięcia, unikaj także zawziętych i nerwowych dyskusji przy stole. Jedz powoli, dokładnie przeżuwając każdy kęs. Nakładaj sobie na talerz małe porcje, w razie apetytu dołóż sobie dokładkę.

Dodawaj do swoich dań jak najwięcej ziół – koper, tymianek i koper włoski wspomagają metabolizm. Sól natomiast utrudnia trawienie białek, co może potęgować gazy.

Napoje pij 20-30 minut przed posiłkiem lub godzinę po nim. Obfite popijanie posiłku w trakcie rozcieńcza soki trawienne i utrudnia trawienie.

Nie spożywaj kolacji tuż przed snem, może to prowadzić do niestrawności oraz problemów z zaśnięciem. Optymalna pora, to ok. 2 godziny przed pójściem spać.

Wyeliminuj na czas diety wzdymające warzywa: kapustę, brukselkę, kalafiora czy warzywa strączkowe (fasolę, groch, soczewicę, cieciorkę, soję) oraz napoje gazowane 0 zarówno słodkie, jak i wodę mineralną.

Wyrzuć ze swojego menu dania typu fast food – hamburgery, frytki, hot dogi czy inne tłuste i mocno słone posiłki.

Jeśli w Twoim codziennym menu dominuje białe pieczywo nie przestawiaj się nagle na zdrowsze razowe – nagłe zwiększenie ilości błonnika w diecie może potęgować objawy.

Zmniejsz spożycie mleka, szczególnie jeśli podejrzewasz u siebie nietolerancję laktozy. Przestaw się na jogurty i kefiry lub sięgnij po mleko roślinne albo niskolaktozowe.

Włącz do menu biały ryż – jest lekkostrawny i świetnie się sprawdza w przypadku dolegliwości jelitowych.

Okazjonalnie sięgnij po tabletki z węgla drzewnego lub po konsultacji z lekarzem enzymy trawienne wspomagające proces trawienia i zmniejszające ilość gazów.

Justyna Marszałkowska-Jakubik, dietetyk medyczny www.e-prolinea.pl

zobacz również:

  1. Męcząca zgaga
  2. Choroba wrzodowa żołądka i dwunastnicy: Produkty i potrawy dozwolone i przeciwwskazane, objawy i leczenie, jak rozpoznać czy to wrzód?
  3. Zakwaszony organizm
  4. Problemy wątrobowe – lista największych wrogów!