Problemy wątrobowe – lista największych wrogów!

Avatar photo
6 marca 2012,
dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Co robić kiedy niedomaga?

Wątroba to narząd miąższowy znajdujący się w górnej części brzucha po prawej stronie. Odgrywa istotną rolę niemal we wszystkich procesach zachodzących w naszym organizmie.

Dzięki swoim komórkom, zwanym hepatocytami, jest prawdziwym chemicznym laboratorium. Przetwarza toksyny na substancje obojętne i łatwe do wydalenia, produkuje białka odpornościowe, czynniki układu krzepnięcia krwi, hormony, niektóre witaminy i aminokwasy. Bierze udział w przemianach biochemicznych (np. hemu, elementu hemoglobiny), przechowuje glukozę w postaci glikogenu (wielkocząsteczkowego cukru). Jest też organem niezbędnym w procesie trawienia i przyswajania pokarmów – to w wątrobie powstaje żółć, czyli mieszanina kwasów żółciowych, soli mineralnych i wody, ułatwiająca wchłanianie tłuszczów z jelit. Z kolei większa część wchłoniętych w jelitach substancji pokarmowych trafia razem z krwią w pierwszej kolejności do wątroby, aby tam ulec wstępnej „obróbce” lub utylizacji.
Niestety zdarza się i tak, że pracowity narząd zaczyna szwankować. Objawy zaburzeń? Drażliwość i podatność na stres, nadwrażliwość na silne smaki i zapachy, brak lub nadmiar apetytu (łaknienie produktów kwaśnych, ostrych i tłustych), zgaga, nieregularne wypróżnienia, gazy, silne bóle oraz skurcze żołądka i jelit. Skutkiem niedomagania narządu bywa także osłabione lub nieostre widzenie, wysychanie oczu, łamliwość paznokci i nadmierne wypadanie włosów, drętwienie kończyn, zawroty glowy. U kobiet – nasilony PMS, zespół napięcia przedmiesiączkowego, nieregularne i skąpe miesiączki. W ten sposób wątroba daje nam znać, że trzeba dać jej odpocząć. Bo choć ma dużą zdolność regeneracji i ona ma swoje granice. Jeśli je przekroczymy, może ulec nieodwracalnemu uszkodzeniu.

By pełnić swoją funkcję, hepatocyty zaopatrzone są w szereg enzymów. Uszkodzenie komórek wątroby powoduje uwolnienie ich do krwi. Oznaczając poziom enzymów, można określić stopień uszkodzenia narządu. W tym celu wykorzystuje się trzy z nich: transferazę alaninową (ALAT) i asparaginową (ASPAT) oraz gammaglutamylotransferazę (GGTP). Dwa pierwsze są czułym wskaźnikiem świeżego uszkodzenia, trzeci świadczy o przewlekłym uszkodzeniu narządu. Pośrednim wskaźnikiem niewydolności wątroby jest poziom we krwi bilirubiny, substancji będącej produktem rozpadu hemu – cząsteczki związanej z hemoglobiną. Wzrost jej poziomu świadczy o nadmiernym rozpadzie krwinek czerwonych lub uszkodzeniu wątroby (tzw. hemoglobina wolna) lub o blokadzie odpływu żółci z wątroby w kamicy przewodów żółciowych lub wewnątrzwątrobowych dróg żółciowych (tzw. hemoglobina związana).

Pomoże dieta. Odczuwane dolegliwości mogą być związane z naciąganiem się torebki wątroby — jej łącznotkankowej otoczki. Dzieje się tak pod wpływem przekrwienia narządu wskutek nadmiernego dostarczania do niego substancji pokarmowych z jelit. Sama wątroba nie boli, ponieważ nie jest unerwiona. Dlatego często wystarczy parę dni diety odciążającej wątrobę, żeby wszystko wróciło do normy. Należy unikać potraw tłustych i smażonyyh, nie objadać się przed snem – ostatni posiłek zjadać nie później niż o 19. By wspomóc wątrobę można przyjmować leki z sylimaryną, wyciągiem z nasion ostropestu, pobudzającym regenerację komórek wątrobowych.

Lista winowajców:
1. Wirusy.
Groźne dla wątroby są zwłaszcza wirusy zapalenia wątroby (WZW typu A, B, C), Epstein-Barr (mononukleoza), cytomegalii i HIV. Jak sobie pomóc? Przestrzegać zasad higieny, korzystać ze sprawdzonych gabinetów kosmetycznych i fryzjerskich, przed operacją zaszczepić się przeciw WZW B.
2. Leki. Większość z nich to toksyczne dla wątroby substancie. Na szczęście czas ich stosowania jest zwykle krótszy niż czas potrzebny do trwałego uszkodzenia, więc w większości przypadków odstawienie leków pozwala na stopniową regenerację narządu. Jak sobie pomóc? Przede wszystkim uważać na środki przyjmowane bez recepty. Czytać dokładnie ulotki i przestrzegać zalecanych dawek.
3. Grzyby. Niektóre zawarte w nich toksyny mogą wywołać piorunujące uszkodzenie wątroby, prowadzące w krótkim czasie do śmierci. Bezpieczniej jeść pieczarki!
4. Alkohol. Neutralizowany w wątrobie jest najczęstszą przyczyną stłuszczenia i marskości. Jak sobie pomóc? Dając wątrobie odpocząć od alkoholu.

Zobacz również:

  1. Jak szybko zregenerować wątrobę?
  2. Dieta wątrobowa – usuwanie toksyn
  3. Co i jak powinniśmy jeść?
  4. Witaminy młodości czyli jakie produkty spożywcze przedłużają witalność?




FORUM - bieżące dyskusje

jaki nastrój macie dziś...?
Oj, ból głowy potrafi uprzykrzyć dzień. Coś o tym wiem, niestety.
Black Friday
Fakt, można trafić świetne okazje przy likwidacji. Jak tam dziewczyny, skorzystałyście na tegorocznym Black Friday?
Wędkowanie
To rzeczywiście może być trudne, choć podobno ta "cisza" natury ma relaksujące działanie.
Pochwalcie się ostatnimi zakupami :…
Brzmi jak coś milutkiego i ciepłego. Jaki kolorek tego zestawu?

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.