Problemy wątrobowe – lista największych wrogów!

6 marca 2012, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Co robić kiedy niedomaga?

Wątroba to narząd miąższowy znajdujący się w górnej części brzucha po prawej stronie. Odgrywa istotną rolę niemal we wszystkich procesach zachodzących w naszym organizmie.

Dzięki swoim komórkom, zwanym hepatocytami, jest prawdziwym chemicznym laboratorium. Przetwarza toksyny na substancje obojętne i łatwe do wydalenia, produkuje białka odpornościowe, czynniki układu krzepnięcia krwi, hormony, niektóre witaminy i aminokwasy. Bierze udział w przemianach biochemicznych (np. hemu, elementu hemoglobiny), przechowuje glukozę w postaci glikogenu (wielkocząsteczkowego cukru). Jest też organem niezbędnym w procesie trawienia i przyswajania pokarmów – to w wątrobie powstaje żółć, czyli mieszanina kwasów żółciowych, soli mineralnych i wody, ułatwiająca wchłanianie tłuszczów z jelit. Z kolei większa część wchłoniętych w jelitach substancji pokarmowych trafia razem z krwią w pierwszej kolejności do wątroby, aby tam ulec wstępnej „obróbce” lub utylizacji.
Niestety zdarza się i tak, że pracowity narząd zaczyna szwankować. Objawy zaburzeń? Drażliwość i podatność na stres, nadwrażliwość na silne smaki i zapachy, brak lub nadmiar apetytu (łaknienie produktów kwaśnych, ostrych i tłustych), zgaga, nieregularne wypróżnienia, gazy, silne bóle oraz skurcze żołądka i jelit. Skutkiem niedomagania narządu bywa także osłabione lub nieostre widzenie, wysychanie oczu, łamliwość paznokci i nadmierne wypadanie włosów, drętwienie kończyn, zawroty glowy. U kobiet – nasilony PMS, zespół napięcia przedmiesiączkowego, nieregularne i skąpe miesiączki. W ten sposób wątroba daje nam znać, że trzeba dać jej odpocząć. Bo choć ma dużą zdolność regeneracji i ona ma swoje granice. Jeśli je przekroczymy, może ulec nieodwracalnemu uszkodzeniu.

By pełnić swoją funkcję, hepatocyty zaopatrzone są w szereg enzymów. Uszkodzenie komórek wątroby powoduje uwolnienie ich do krwi. Oznaczając poziom enzymów, można określić stopień uszkodzenia narządu. W tym celu wykorzystuje się trzy z nich: transferazę alaninową (ALAT) i asparaginową (ASPAT) oraz gammaglutamylotransferazę (GGTP). Dwa pierwsze są czułym wskaźnikiem świeżego uszkodzenia, trzeci świadczy o przewlekłym uszkodzeniu narządu. Pośrednim wskaźnikiem niewydolności wątroby jest poziom we krwi bilirubiny, substancji będącej produktem rozpadu hemu – cząsteczki związanej z hemoglobiną. Wzrost jej poziomu świadczy o nadmiernym rozpadzie krwinek czerwonych lub uszkodzeniu wątroby (tzw. hemoglobina wolna) lub o blokadzie odpływu żółci z wątroby w kamicy przewodów żółciowych lub wewnątrzwątrobowych dróg żółciowych (tzw. hemoglobina związana).

Pomoże dieta. Odczuwane dolegliwości mogą być związane z naciąganiem się torebki wątroby — jej łącznotkankowej otoczki. Dzieje się tak pod wpływem przekrwienia narządu wskutek nadmiernego dostarczania do niego substancji pokarmowych z jelit. Sama wątroba nie boli, ponieważ nie jest unerwiona. Dlatego często wystarczy parę dni diety odciążającej wątrobę, żeby wszystko wróciło do normy. Należy unikać potraw tłustych i smażonyyh, nie objadać się przed snem – ostatni posiłek zjadać nie później niż o 19. By wspomóc wątrobę można przyjmować leki z sylimaryną, wyciągiem z nasion ostropestu, pobudzającym regenerację komórek wątrobowych.

Lista winowajców:
1. Wirusy.
Groźne dla wątroby są zwłaszcza wirusy zapalenia wątroby (WZW typu A, B, C), Epstein-Barr (mononukleoza), cytomegalii i HIV. Jak sobie pomóc? Przestrzegać zasad higieny, korzystać ze sprawdzonych gabinetów kosmetycznych i fryzjerskich, przed operacją zaszczepić się przeciw WZW B.
2. Leki. Większość z nich to toksyczne dla wątroby substancie. Na szczęście czas ich stosowania jest zwykle krótszy niż czas potrzebny do trwałego uszkodzenia, więc w większości przypadków odstawienie leków pozwala na stopniową regenerację narządu. Jak sobie pomóc? Przede wszystkim uważać na środki przyjmowane bez recepty. Czytać dokładnie ulotki i przestrzegać zalecanych dawek.
3. Grzyby. Niektóre zawarte w nich toksyny mogą wywołać piorunujące uszkodzenie wątroby, prowadzące w krótkim czasie do śmierci. Bezpieczniej jeść pieczarki!
4. Alkohol. Neutralizowany w wątrobie jest najczęstszą przyczyną stłuszczenia i marskości. Jak sobie pomóc? Dając wątrobie odpocząć od alkoholu.

Zobacz również:

  1. Jak szybko zregenerować wątrobę?
  2. Dieta wątrobowa – usuwanie toksyn
  3. Co i jak powinniśmy jeść?
  4. Witaminy młodości czyli jakie produkty spożywcze przedłużają witalność?