Wołowina z warzywami na patelni. Szybkie, aromatyczne i pełne smaku danie
Ten klasyczny przepis na smażoną wołowinę to idealny sposób na pyszną kolację lub późny obiad w środku tygodnia. To danie z wołowiną i brokułami można przygotować w zaledwie 25 minut i wymaga tylko kilku składników. Najlepiej smakuje podawane z ryżem lub makaronem.
Moja rodzina uwielbia ten przepis, a ja łączę go najczęściej z ryżem lub makaronem i zawsze mi smakuje. Zazwyczaj używam mięsa wołowego i zmieniam warzywa. Zdecydowanie polecam ten przepis każdemu, kto ma mało czasu i chce przygotować szybki i łatwy posiłek, który spodoba się całej rodzinie. Przygotowanie trwa kilkanaście minut, a w 20-25 minut jedzenie mamy na stole. To najlepsze danie jednogarnkowe przygotowywane tak błyskawicznie!
Najbardziej czasochłonną częścią przygotowywania tego dania jest krojenie. Krojenie mięsa i warzyw na mniejsze kawałki wielkości kęsa może zająć trochę czasu i wysiłku, ale warto to zrobić dla końcowego efektu. Po pokrojeniu wszystkich składników, smażymy wołowinę po jednej stronie dużej patelni, a warzywa po drugiej stronie. Niektóre przepisy na dania smażone na patelni wykorzystują specjalny sos do smażenia na patelni, ale ten szybki przepis wymaga tylko sosu sojowego.
Jaki kawałek wołowiny jest najlepszy do smażenia na patelni? Stek z antrykotu jest najpopularniejszym wyborem do smażenia na patelni. Możemy jednak użyć również steka z polędwicy wołowej, steka z antrykotu, a nawet łopatki wołowej. Jeśli to możliwe, do smażenie należy użyć woka. Woki są duże i mają pochyłe boki, które pozwalają na smażenie całej potrawy na patelni, dzięki czemu można łatwo mieszać i przewracać jedzenie. Są również zaprojektowane tak, aby smażyć jedzenie szybciej niż patelnie i z mniejszą ilością oleju. Jednak jeśli nie mamy woka każda patelnia będzie odpowiednia. Jeśli mamy tylko małą patelnię można po prostu smażyć mięso i warzywa w osobnych partiach.
Podczas smażenia należy najpierw rozgrzać patelnię i olej, a dopiero potem dodać składniki, które powinny skwierczeć, gdy tylko trafią na tłuszcz. Należy używać oleju o wysokiej temperaturze dymienia, takiego jak olej rzepakowy lub arachidowy, aby uzyskać najlepsze rezultaty smażenia na patelni.
Wołowina smażona z warzywami nadaje się do podawania z ryżem (dowolnym, który preferujesz), komosą ryżową lub makaronem w stylu azjatyckim, takim jak makaron ryżowy, udon, soba lub ramen. To również świetna opcja do mrożenia w pojedynczych porcjach i cieszenia się nimi przez okres do 3 miesięcy.
Przepis na smażoną wołowinę z warzywami
Składniki:
– 2 łyżki oleju roślinnego
– 1/2 kg polędwicy wołowej, pokrojonej w paski
– 1 ½ szklanki świeżych różyczek brokuła
– 1 czerwona papryka, pokrojona w zapałki
– 2 marchewki, pokrojone w cienkie plasterki
– 1 zielona cebula, posiekana
– 1 łyżeczka siekanego czosnku
– 2 łyżki sosu sojowego
– 2 łyżki nasion sezamu, uprażonych
Przygotowanie:
Rozgrzać olej roślinny w dużym woku lub patelni, wrzucić wołowinę i smażyć, aż się zrumieni (3 do 4 min.). Przesunąć wołowinę na bok woka i dodać brokuły, paprykę, marchewkę, zieloną cebulę i czosnek, smażyć warzywa przez 2 min. Wymieszać wołowinę z warzywami i doprawić sosem sojowym i nasionami sezamu. Kontynuować smażenie i mieszanie, aż warzywa będą miękkie (ok. 2 min.). Podawać na gorąco z ryżem lub innymi dodatkami.
Smacznego!