Wołowina z sosem chrzanowym

1 grudnia 2010, dodał: Alfa i Omega
Artykuł zewnętrzny

składniki:

  • 30 dag wołowiny
  • 1 cebula
  • 25 dag marchwi
  • łyżeczka ziaren czarnego pieprzu
  • 25 dag młodych ziemniaków
  • por
  • 20 dag selera korzeniowego
  • łyżka masła
  • łyżka mąki
  • 50 ml odtłuszczonego mleka
  • 2 łyżeczki startego chrzanu
  • kilka kropel soku cytrynowego
  • sól, pieprz majeranek

Cebule i marchewkę obrać, pokroić na kawałki, warzywa wraz z mięsem włożyć do garnka, wrzucić pieprz, zalać wodą tak aby mięso było całkowicie zakryte. Posolić do smaku, gotować na małym ogniu około 1,5 godziny. Obrać ziemniaki, pozostałe marchewki, pora (część warzyw pokroić w słupki) wrzucić do wrzątku warzywa. Odmierzyć około 100 ml wywaru z mięsa i warzyw, wystudzić, masło w rondelku stopić, oprószyć mąką i zasmażyć, nie rumieniąc. Wlać do rondelka oba wywary i mleko. Stale mieszając, gotować, aż sos zacznie gęstnieć, przyprawić solą i pieprzem, chrzanem i sokiem cytrynowym. Warzywa z wywaru podgrzać w sosie. Ziemniaki odcedzić, mięso wyjąć, pokroić w plastry, polać sosem z warzywami, podawać  z ziemniakami.