Rzodkiewki to warzywa używane zazwyczaj do sałatek, twarożku i kanapek. Czy wiecie, że liście rzodkiewek również są jadalne? Jakie korzyści płyną z jedzenia rzodkiewek?
Kalorie
Te cudowne, czerwonawe warzywa zawierają bardzo małą ilość kalorii. W 100 gramach znajdziesz jedynie 16 kalorii. Dlatego więc rzodkiewki to idealna przekąska dla osób na diecie i jako codzienny dodatek.
Cholesterol
Co prawda w rzodkiewkach znajduje się cholesterol, ale jego obecność nie ma znaczenia. Zarówno on jak i tłuszcze znajdują się w warzywie, ale w bardzo małej ilości. Jeżeli borykasz się z problemami serca, to śmiało możesz sięgać po rzodkiewki, bo z pewnością Ci nie zaszkodzą.
Węglowodany
Na 100 gram rzodkiewki przypada 3,40 gram wodorowęglanów. Ten wynik pozwolił rzodkiewce wybić się na czołówkę w indeksie glikemicznym.
Cukry
Tutaj niestety osoby mające problem z utrzymaniem prawidłowego poziomu cukru, nie powinny zbyt często jadać rzodkiewek. Jednak z pewnością jest to o wiele zdrowsza, słodka przekąska od np. czekolady.
Witaminy
Rzodkiewki są istną bombą witaminową. Znajdziesz w niej ryboflawinę, witaminę B, C i K oraz sól kwasu foliowego.
Minerały
W rzodkiewce z minerałów znajdziesz wapń, potas, sól, żelazo, magnez, fosfor oraz cynk.
Proteiny
W 100 gramach rzodkiewek znajduje się 0,68 grama protein. Może ta liczba nie powala, ale na pewno nie zaszkodzi. Jedz regularnie te warzywa, a z pewnością wzmocnisz swój organizm.
Błonnik
Rzodkiewka posiada błonnik rozpuszczalny oraz pokarmowy. Dzięki niemu zwalczysz problemy trawienne i wzmocnisz swój układ trawienny.
Antybakteryjna
Rzodkiewka posiada właściwości zarówno antybakteryjne jak i przeciwgrzybiczne. Kiedy masz problemy z kaszlem, z żołądkiem, czy jelitem to dieta rzodkiewkowa będzie idealna. Nie zastanawiaj się nad rzodkiewką również kiedy doskwiera Ci wątroba, kamienie nerkowe, czy żółciowe.