Właściwości aronii oraz przepisy z jej wykorzystaniem
Aronia to owoc o cierpkim, ale i jednocześnie słodkim smaku. Ma wiele zastosowań w kuchni. Ze względu na swą cierpkość najczęściej jest spożywana dopiero po odpowiednim przetworzeniu.
Mało który owoc ma tyle właściwości leczniczych co aronia. Jej główną zaletą jest skutecznie obniżanie ciśnienia krwi, między innymi poprzez usuwanie złogów cholesterolu z żył. Swój ciemny kolor aronia zawdzięcza antocyjanom, które nadają jej przeciwutleniające działanie. Jest to wykorzystywane przy spowalnianiu procesów starzenia, chorobach nowotworowych i problemach z krążeniem. Inne zalety aronii to wzmacnianie naczyń krwionośnych i zapobieganie żylakom, zmniejszanie skutków wszelkiego rodzaju napromieniowania oraz wzmacnianie odporności na promieniowanie UV. Aronia łagodzi także dolegliwości związane z wątrobą oraz trzustką, zmniejsza skutki uboczne leków antynowotworowych, oczyszcza organizm ze szkodliwych toksyn i zmniejsza napięcie nerwowe. To także bogactwo witamin A, C, E, PP oraz witamin z grupy B, węglowodanów, kwasów organicznych i mikroelementów.
Sok z aronii
Składniki:
- 4 kg owoców aronii,
- 2,5 kg cukru,
- sok z cytryny,
- sok z dwóch pomarańczy.
Przygotowanie
Owoce umyć, przebrać i rozdrobnić przy pomocy blendera. Następnie przelać do sokownika i gotować ok. godziny na małym ogniu.
Cały powstały sok zlać i przecedzić przez sito. Dodać 1/2 litra zwykłej wody, cukier, sok z cytryny oraz z pomarańczy. Dokładnie wymieszać.
Całość zagotować i gotować 3 minuty na małym ogniu, stale mieszając.
Następnie sok rozlać do butelek, szczelnie zakręcić i pasteryzować 5 minut.
Aroniówka, czyli nalewka z aronii
Składniki:
- 0,7 litra wódki,
- 60 sztuk owoców aronii,
- 100 sztuk liści z wiśni,
- 400 g cukru,
- 1 litr wody.
Przygotowanie
Wodę zagotować z cukrem, przebraną i umytą aronią oraz umytymi liśćmi wiśni.
Całość gotować ok. 15 min, mieszając od czasu do czasu. Następnie odcedzić. Ostudzić i zimne połączyć z wódką.
Rozlać do butelek, zakręcić i przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu przez 2-3 miesiące.
A im dłużej nalewka postoi tym będzie smaczniejsza:)
Aronia do mięs
Składniki:
- 1kg owoców aronii,
- 1 kg gruszek,
- 1,5 kg jabłek,
- 1 kg cukru,
- szkl. wody.
Wykonanie
Aronię przebrać, zalać litrem wrzątku i odstawić na 2 godz. Ze szkl. wody i cukru zagotować syrop. Dodać obrane i pokrojone w ósemki gruszki. Dusić 5 min na małym ogniu, czasem mieszając. Następnie dodać obrane i pokrojone w kostkę jabłka. Dusić ok. 10 min na małym ogniu. Dodać osączone owoce aronii, zagotować, dusić ok. 5 min. Odstawić. Następnego dnia gotować na małym ogniu 20-30 min, często mieszając. Przełożyć do wyparzonych słoików, odstawić do wystudzenia.
Konfitura z aronii i jabłek
Składniki:
- 1kg aronii,
- 1/2 kg kwaśnych jabłek,
- 3/4 kg cukru,
- kawałek cynamonu,
- 4 goździki.
Wykonanie
Aronię opłukać i zmiksować blenderem. Wymieszać z cukrem, goździkami i odrobiną świeżo startego cynamonu. Zagotować. Zdjąć z ognia na kilka minut. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kosteczkę. Wymieszać z odrobiną startego cynamonu i łyżką przegotowanej wody. Dusić na małym ogniu ok. 5-10 min, często mieszając. Aronie zagotować, dodać jabłka, dusić ok. 30 min na małym ogniu. Przełożyć do słoiczków, zakręcić odstawić do wystygnięcia.
Dżem gruszkowo-aroniowy
Składniki:
- 1 kg miękkich gruszek,
- 30 dag aronii,
- 35 dag cukru,
- 1 opak. żel-fix do dżemów.
Wykonanie
Gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Dodać umytą aronię, zmiksować przy użyciu blendera. Zasypać cukrem oraz żelem. Gotować ok. 5 min na małym ogniu, często mieszając. Przełożyć do wyparzonych słoiczków.
zobacz również:
-
Marmolady i nalewki z pigwy – różne przepisy
-
Konfitura, dżemy i nalewki z jarzębiny: różne przepisy
-
Przepisy na owocowe staropolskie nalewki
-
Wiśnie – różne pomysłowe przepisy